egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Ikerterhességről beszélünk, amikor az anyaméhben egyszerre két vagy több magzat fejlődik egy terhesség során.

 

Ez kétféle módon valósulhat meg: egypetéjű ikrek esetében egy megtermékenyített petesejtből kettő vagy több embrió fejlődik ki, két- vagy többpetéjű ikreknél pedig kettő vagy több, egymástól független petesejtet termékenyít meg egy-egy spermium.

 

A szülési életkor kitolódásának és a termékenységi kezeléseknek köszönhetően egyre több ikerpár születik szerte a világon. Az ikerterhesség kihordása és gondozása különleges odafigyelést igényel, mivel több kockázattal jár.

 

 

Az ikerterhesség gyakorisága

 

A nők életkorának előrehaladtával megnő az ikerterhesség valószínűsége, mivel a hormonális változások miatt egyszerre több pete érése is bekövetkezhet. Miután egyre több nő vállal idősebb korban gyermeket, ez az egyik oka az ikerterhességek számbeli növekedésének.

 

Az asszisztált reprodukciós technológiák – például a mesterséges (in vitro) megtermékenyítés – elterjedt alkalmazása ugyancsak növeli az ikerterhességek esélyét. Az ikerterhességek gyakorisága növekszik a korábbi terhességek számával, családi halmozódás esetén, illetve egyes földrajzi régiókban is.

 

 

Egypetéjű és kétpetéjű ikrek

 

A megfogant ikrek egyharmada egypetéjű, kétharmada pedig kétpetéjű lesz.

 

Az egypetéjű magzatok egyetlen petesejt megtermékenyítésével, annak osztódásával, majd méhfalba ágyazódásával fejlődnek ki. Az egypetéjűség a 14. hét előtt végzett ultrahangvizsgálattal megjósolható abból, hogy egy vagy két (esetleg több, az ikrek számától függően) méhlepény fejlődött-e ki. Az egypetéjű ikreknél gyakori a közös méhlepény és magzatburok. Az egypetéjű ikrek

 

 • genetikailag teljesen egységesek,
 • mindig azonos neműek,
 • külső tulajdonságaik közösek.

 

Az ikrek egypetéjűségének minden kétséget kizáró megállapítása csak DNS-teszttel lehetséges, amely – természetesen – csak a babák megszületése után végezhető el.

 

Ha a megtermékenyített petesejt osztódása elégtelenül következik be, vagy közös magzatburokban fejlődik a két embrió, akkor a testük bizonyos pontjánál összenőtt magzatok – sziámi ikrek – fejlődnek a méhben.

 

Kétpetéjű ikrek két (vagy több) külön petesejt két (vagy több) spermium általi megtermékenyítésével, majd méhbe ágyazódásával fejlődnek ki. A kétpetéjű ikrek csak annyira hasonlítanak egymásra, mint két (vagy több) nem ikertestvér, ők tulajdonképpen „egyidős testvérek”.

 

Jóval több kétpetéjű iker születik, mint egypetéjű; ezek a babák lehetnek azonos vagy különböző neműek egyaránt. Mindegyikük külön méhlepényben és magzatburokban fejlődik.

 

A hármas vagy többes ikrek lehetnek egypetéjűek, kétpetéjűek vagy ezek kombinációi is.

 

 

Az ikerterhesség jelei

 

A várandós nő ikerterhességre gyanakodhat, ha a hasa nagyobbnak tűnik, mint azt a terhesség kora indokolná, ha termékenységi kezelésben vett részt, vagy ha a családban születtek már ikrek.

 

A 12. héten végzett ultrahangvizsgálat általában már fényt deríthet az ikerterhességre. A terhesség ezen korai szakaszában a méhlepények számából valószínűsíthető az is, hogy egy- vagy kétpetéjű ikrek fejlődnek-e az anyaméhben.

 

 

Az ikerterhesség lehetséges kockázatai

 

Az ikerterhesség komplikációinak hátterében az áll, hogy két vagy több magzat számára a környezet nem minden esetben optimális. Fokozott figyelmet igényelnek a várandósgondozás alatt, mivel az alábbi kórképek gyakorisága magasabb a nem ikerterhességgel szemben:

 

 • terhességi toxémia (preeklampszia),
 • terhességi cukorbetegség,
 • anyai vérszegénység,
 • méhszáj-elégtelenség,
 • szülés közbeni komplikáció (fájásgyengeség, atónia),
 • vetélés,
 • éretlen és koraszülés: minél több gyermekkel várandós egy nő, annál kisebb a valószínűsége, hogy a terhességét végig kihordja;
 • iker-iker transzfúziós szindróma: egypetéjű ikrek esetén a közös méhlepény (a közös vérerek) miatt előfordulhat, hogy a kiegyensúlyozatlan vérellátás miatt az egyik magzat a másiknál jelentősen jobban fejlődik;
 • fekvési, tartási és beilleszkedési rendellenességek.

 

 

Az ikerterhesség gondozása

 

Az ikerterhesség normál egészségi állapot, ám az anyának fokozottan kell vigyáznia magára és a gyermekekre is.

 

 • Szükséges a gyakori orvosi ellenőrzés a gyermekek növekedésének, fejlődésének figyelemmel kísérése és az anya egészségi állapotának kontrollálása érdekében. Az esetleges koraszülés jeleinek észlelése érdekében gyakrabban lehet szükség ultrahang- és egyéb vizsgálatokra, különösen a terhesség előrehaladtával.
 • Fontos a vérnyomás gyakori monitorozása, kontrollálása.
 • Az ikrekkel várandós nők esetében nagyobb a súlygyarapodás: egy átlagos testalkatú, két gyermeket váró nő esetében 17-25 kg hízás is normálisnak tekinthető.
 • Ikerterhesség esetén az anyának számolnia kell azzal, hogy idő előtt megindítják a szülést annak érdekében, hogy elkerüljék a harmadik trimeszterben fellépő esetleges komplikációkat.

 

Ikerterhesség esetén sem kizárt a hüvelyi szülés, feltéve, hogy az elsőként érkező magzat fejvégű fekvésben helyezkedik el, illetve a másodikként érkező magzat legfeljebb 500 grammal lehet nehezebb. Ha a gyermek fekvése ettől eltér, akkor általában császármetszést javasolnak. Egy komplikációval terhelt ikerszülés után a következő már nagy valószínűséggel császármetszéssel fejeződik be. Kettőnél több gyermek születése esetén császármetszést végeznek.

 

A felmerülő kérdésekről, aggodalmakról minden esetben érdemes egyeztetni a szülésznővel és a nőgyógyász szakorvossal.

KULCSSZAVAK
ikerterhesség  |   egypetéjűség  |   egypetéjű  |   kétpetéjű  |   eltűnő iker szindróma  |   iker-iker transzfúziós szindróma  |   embrió  |   sziámi ikrek  |   császármetszés  |   asszisztált reprodukciós technológiák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít