egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A meddőség az elmúlt évtizedekben világszerte egyre gyakoribb probléma, hazánkban a statisztikák szerint minden ötödik pár érintett. A meddőségnek szervi, életmódbeli vagy lelki okai egyaránt lehetnek, illetve időtényező (relatív magas életkor) is állhat a fogantatási nehézségek hátterében.

 

Meddőségről akkor beszélünk, ha legalább 1 éven át tartó, védekezés nélküli szexuális élet ellenére sem következik be a kívánt várandósság (35 év feletti nő esetében fél év).

 

A meddőségkezelési ellátások indokoltsága

Meddőségi intézet felkeresése azoknak a pároknak ajánlott, akiknél egy év rendszeres és védekezés nélküli házasélet sem vezetett várandóssághoz. A meddőségi centrumokban célzott vizsgálatokkal megállapítják a felek meddőségben való érintettségét (előfordulhat, hogy mindkét fél egészséges), és javaslatot adnak a megoldására, ami lehet életmódváltás, hormonkezelés, illetve humán reprodukciós beavatkozás.

 

A meddőségkezelés akkor kezdhető el, ha az orvosilag indokolt és elvégezhető. A szakorvosi javaslatot szülész-nőgyógyász szakorvos jogosult megadni andrológus szakorvos véleményének figyelembevételével.

 

A meddőségkezelési ellátások finanszírozása

Hazánkban a meddőségcentrumokban az orvosszakmailag kötelező vagy szükségesnek ítélt kezelési módszerek – az egyszerűbbektől a speciális eljárásokig – ingyenesen vehetők igénybe, a beavatkozásokat az Egészségbiztosítási Alap finanszírozza.

 

A 2021-ben életbe lépett szabályozás szerint meddőségkezelési célú beavatkozásra 2021. szeptember 30-tól csak állami kézben lévő, központi költségvetésből finanszírozott ellátást nyújtó centrum jogosult, a magánintézmények erre vonatkozó működési engedélye 2022. június 30-án hatályát veszti (a folyamatban lévő kezelések és a fagyasztott minták az EMMI által kijelölt állami szolgáltatóhoz kerülnek).

 

2020 óta a meddőségkezelésben használt gyógyszerek 100 százalékos állami finanszírozásúak.

 

A meddőségkezelési ellátások elvégzésének feltételei

A meddőségkezelési eljárás házastársak, élettársi kapcsolatban álló különnemű személyek, valamint egyedülálló nők esetén végezhető el.

 

A meddőségi ellátás további feltételei:

 

 • biztosítotti jogviszony;
 • legalább két egymástól független szakorvosi szakvélemény a meddőség tényének és okának megállapítására;
 • a nő életkora nem éri el a reprodukciós kor felső határát (45 év);
 • orvosilag megalapozott esély egészséges gyermek fogamzására és megszületésére.

 

A közfinanszírozott meddőségkezelési eljárásban azok is részt vehetnek, akiknek már van természetes módon született gyermeke.

 

Nem vehetnek részt a meddőségkezelési eljárásban azok, akiknél korábban művi meddővé tétel történt (kivéve, ha orvosi javaslatra történt).

 

A meddőségkezelés körébe tartozó ellátások

Az 1997. évi CLIV. törvény 166. paragrafusa szerint az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások a következők:

 

 • testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés (in vitro fertilizáció, azaz IVF);
 • a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel (inszemináció);
 • ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés;
 • embrióadományozással végzett embrióbeültetés;
 • a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.

 

Az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető meddőségkezelések mértéke

A törvény megszabja, hogy a közfinanszírozott meddőségkezelési beavatkozások hány alkalommal és milyen időközönként vehetők igénybe.

 

A közfinanszírozott beavatkozások száma és gyakorisága az alábbiak szerint alakulhat:

 

 • a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel, illetve adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel esetén legfeljebb 6 beavatkozás;
 • ha a mesterséges ondóbevitel eredményeként legalább egy gyermek élve születik, akkor további 4 teljes beavatkozás;
 • testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés esetén legfeljebb 5 teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás;
 • ha 5 teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, akkor további négy teljes beavatkozás;
 • a testen kívüli megtermékenyítés és az embrióbeültetés évente több alkalommal, de az egyes beavatkozások között legalább három hónapos időközökkel vehetők igénybe.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Meddőség férfiaknál

Meddőség nőknél

Asszisztált reprodukció

Családtervezés

 


Jogszabályi háttér

 • 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról
 • 2021. évi CI. törvény egyes vagyongazdálkodási kérdésekről, illetve egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról

 

KULCSSZAVAK
meddőség  |   terméketlenség  |   megtermékenyítés  |   humán reprodukció  |   embrióbeültetés  |   IVF  |   inszemináció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít