egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Szoptatásnak azt a folyamatot nevezik, amikor egy nő közvetlenül a mellbimbóin keresztül anyatejjel látja el az újszülöttet/csecsemőt vagy fiatal gyermekét.

 

Megfelelő oktatást és támogatást követően az anyák 97 százaléka képes szoptatni újszülött gyermekét. Az egészséges csecsemő kizárólagos szoptatása körülbelül hat hónapos koráig tart. A szoptatás naponta átlagosan 8-16 alkalommal történhet.

 

Kr. e. 2250 körül Hammurápi törvénykódexe szerint az anyák általában két-három évig is szoptattak, de szükség esetén – ha az anya nem tudta szoptatni a csecsemőjét – a családfő szoptatós dajkát is felfogadott erre a célra.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az alábbi szoptatási módokat különíti el:

 

 • Kizárólagos (anyatejes) szoptatás: a csecsemő csak anyatejet fogyaszt, illetve szükség esetén ásványi anyagokat, gyógyszereket kap táplálékkiegészítésként.
 • Szoptatás folyadékkiegészítéssel: a kizárólagos anyatejes táplálás mellett más folyadékot (víz, vízalapú italok, gyümölcslé) is adnak a csecsemőnek, de azon kívül semmi egyebet.
 • Szoptatás kiegészítő táplálással (hozzátáplálás): az anyatejes tápláláson kívül egyéb ételeket is adnak a csecsemőnek, azok fokozatos bevezetése mellett.
 • Mesterséges táplálás: anyatej adása nélkül bármely más ételt vagy italt adnak a csecsemőnek, általában tápszert.
 • A csecsemő igénye szerinti szoptatás: amikor a csecsemő jelzi a szoptatás igényét, akkor az édesanya azonnal megszoptatja.
 • Komfortszoptatás: a táplálkozástól függetlenül is megtörténik a szoptatás.
 • Elválasztódás: a csecsemő saját maga utasítja el a szoptatást mint táplálási módot, ilyenkor a követendő módszer a fokozatos elhagyás.
 • Elválasztás: az anya saját maga utasítja el a szoptatást mint táplálási módot, egészségügyi vagy szociális ok miatt.
 • Tandemszoptatás: az anya a következő várandósság alatt is folytatja a szoptatást, majd szülést követően mind a két gyermekét egyszerre szoptatja.

 

A szoptatásnak mindenképpen nyugalomban kell történnie. A helyes szoptatási technika elsajátítása időt és gyakorlást igényel. Ehhez célszerű segítséget kérni a szülészeti osztályon a nővérektől, valamint a védőnőtől vagy a házi gyermekorvostól. Bármilyen nehézség esetén fel kell tárni a hiba okát, és azt minél előbb orvosolni kell.

 

Szoptatási testhelyzetek

Bármely szoptatási testhelyzet megfelelő, amely mind az édesanya, mind a csecsemő számára kényelmes. Érdemes több pozíciót kipróbálni, és az anya, valamint a csecsemő számára leginkább kényelmeset alkalmazni. A testhelyzet szoptatás közbeni megváltoztatásával jobban kiürülnek a mell különböző részei, ami jótékony hatással van a tejtermelésre.

 

Az alábbi testhelyzetek a legelterjedtebbek:

 

Bölcsőtartás

Kényelmes, ülő pozíciót kell felvenni, a hátat megtámasztani. A csecsemőt az alkarra kell fektetni, a feje az édesanya könyökhajlatnál legyen. Ebben a helyzetben az anya az oldalán fekszik, a baba szája pedig a mellbimbó magasságában van.

 

Keresztezett bölcsőtartás

A lépések megegyeznek a bölcsőtartásról fentebb leírtakkal, annyi különbséggel, hogy a csecsemőt ebben az esetben az édesanya maga előtt, keresztben fekteti le.

 

Hónalj alatti tartás

Kényelmes, ülő testhelyzetet kell felvenni, illetve a hátat megtámasztani. A csecsemőt háton fekve a hónalj alá kell fektetni. A csecsemő fejét a hüvely- és a mutatóujj által kell megtámasztani, majd ezzel a fogással a mellre helyezni.

 

Fekvő testhelyzet

Az édesanya feküdjön az oldalára, a hátát és a fejét egy párnával támassza meg. A csecsemőt szintén az oldalára kell fektetni, az anyával szemben. A csecsemő hátát és fejét meg kell támasztani, megakadályozva ezzel, hogy a hátára forduljon, és félrenyelje az anyatejet. Ebben a pozícióban a csecsemő szája a mellbimbóval szemben fog elhelyezkedni.

 

Mellre helyezés

A megfelelő testhelyzet kiválasztása után a mellbimbót a lehető legközelebb kell helyezni a csecsemő szájához. Az édesanya úgynevezett „C tartással” – vagyis hüvelykujját a mell tetején, három-négy ujját a mell alsó részén tartva – megtámasztja a mellét. Meg kell érinteni a mellbimbóval a csecsemő arcát, aminek hatására – a csecsemőkori reflexnek köszönhetően – a baba az érintés irányába fordul, és szopni kezdi a mellbimbót.

 

A helyes szoptatás jelei

Eleinte – főként az első hetekben – bizonytalanságérzet alakulhat ki az édesanyában azzal kapcsolatban, hogy megfelelő módon végzi-e a szoptatást. Ez teljesen természetes érzés, ugyanakkor érdemes meggyőződni arról, hogy a szoptatás valóban a helyes módon zajlik.

 

Az alábbi jelek utalnak a helyes szoptatásra:

 

 • a csecsemő nemcsak a mellbimbót, hanem a bimbóudvar jelentős részét is bekapta,
 • a baba alsó és felső ajka kifelé fordul,
 • a csecsemő orra és álla az édesanya melléhez ér,
 • a szoptatás nem fáj az anyának,
 • jellegzetes „cuppogó” hang hallható.

 

A szoptatás befejezése

Amennyiben valamiért nem sikerül a helyes mellre helyezés, le kell venni a csecsemőt a mellről. Ennek a legjobb módja, ha az édesanya óvatosan bedugja az ujját a csecsemő szájába, annak szélénél. Ezáltal megszakad a szopás során keletkezett vákuum, és sérülésmentesen ki lehet venni a bimbót a csecsemő szájából. Ugyanígy kell levenni a babát a mellről, amint vége a szoptatásnak.

 

A szoptatás ellenjavallatai

Bizonyos gyógyszerek szedése esetén feltétlenül fel kell függeszteni a szoptatást.

 

Ezek a következők:

 

 • kemoterápiás gyógyszerek,
 • radioaktív gyógyszerek,
 • kábítószerek.

 

Egyéb gyógyszerek szedése esetén a kezelőorvos segítségével mérlegelni kell a szoptatást vagy annak felfüggesztését. A szoptatás elmaradása néha hátrányosabb, mint az egyes gyógyszerek okozta mellékhatások (például puffadás, hasmenés stb.), ezért minden esetben orvosi segítséget és egyéni mérlegelést kíván a szoptatás folytatásáról vagy felfüggesztéséről szóló döntés.

 

Lásd még: Gyógyszerbiztonság terhesség és szoptatás alatt.

KULCSSZAVAK
anyatej  |   csecsemő  |   szoptatás  |   csecsemőtáplálás  |   hozzátáplálás  |   igény szerinti szoptatás  |   szoptatási testhelyzetek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít