egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szülés utáni fizikai regeneráció egy komplex, hosszú folyamat, és számos szervet, szervrendszert érint. Az első hat hét minden édesanya szervezete számára kiemelten fontos a regeneráció szempontjából.

 

A regeneráció nagymértékben függ a szülés módjától, a vajúdás hosszától, az édesanya életkorától, a szülés alatti esetleges szövődményektől, illetve az egyéni sajátosságoktól.

 

Császármetszést követően

Császármetszés után fontos, hogy az édesanya  betartsa az előírásokat arról, hogy milyen fizikai aktivitásokat kerüljön a regeneráció érdekében.

 

Az öltések 5-10 nap alatt gyógyulnak meg. Az izomban lévő öltéseknek azonban több időre van szükségük (több mint 12 hétre). Fontos ügyelni a seb tisztán tartására is.

 

Gáttáji érzékenység

A gát szűkebb értelemben a hüvely és a végbél közti területet jelöli. Hüvelyi szülés esetén, ha a gáton szakadás következett be, vagy ha az orvos gátmetszést végzett, a seb fájdalmas, érzékeny lehet pár hétig. Az öltések gyógyulására 7-10 napra is szükség lehet.

 

Az érzékeny területre érdemes fokozottan vigyázni és tisztán tartani a fertőzések elkerülésének érdekében; vizeletürítést, székletürítést követően meleg vízzel tisztán tartani a sebet. Érdemes minél többet ülni rajta az ödéma csökkentése érdekében, valamint óvatosan hűteni az érintett területet, szükség esetén fájdalomcsillapítót használni, illetve székletlazító alkalmazni.

 

Lochia

Szülést követően a méhet borító felszíni nyálkahártya lelökődik, és vérrel együtt, úgynevezett lochia formájában távozik. Az első pár napban a lochia pirosas színű és viszonylag nagy mennyiségű, majd az idő előrehaladtával mennyisége csökken, vizes állagúvá és rózsaszínes-barnás, majd sárgásfehér színűvé válik.

 

Szoptatást követően – a méhösszehúzódásoknak köszönhetően – megfigyelhető, hogy a lochia pirosabb és bővebb, de ez teljesen normális. A lochia távozása nagyjából 6 hétig tart, ez alatt az idő alatt fontos, hogy csak egészségügyi betétet használjon, a tampon használata ellenjavallt.

 

Ha a folyás kifejezettebbé válik, esetleg fájdalommal, lázzal vagy gyengeséggel társul, mielőbb forduljon kezelőorvosához!

 

Összehúzódások

A méh méretében és elhelyezkedésében is változásokon megy keresztül a szülést követően. A szülés utáni fájások, összehúzódások az első pár napban megjelenhetnek, a menstruációs fájdalomhoz hasonló érzetet keltenek.

 

A méh ereinek összehúzásával a szervezet próbálja megakadályozni az erőteljes vérzést, valamint a méh próbálja visszanyerni eredeti méretét és elhelyezkedését. Az összehúzódások elsősorban szoptatás alatt jelentkeznek, az oxitocin nevű hormon hatására. Szükség esetén fájdalomcsillapítók alkalmazása javasolt.

 

Inkontinencia

A terhesség, a vajúdás és a szülés következtében a medence falait alkotó izmok megnyúlhatnak, sérülhetnek. Emiatt vizelettartási zavar (inkontinencia) léphet fel, például tüsszentéskor, nevetéskor vagy köhögéskor pár csepp vizelet akaratlanul távozhat. A legtöbb esetben ez pár héten, esetleg hónapon belül megszűnik, ritkább esetben azonban állandóvá válhat.

 

A regenerálódásban segíthet az intimtorna valamely formája, például a Kegel-torna, mely segítségével a medence izomzatának erősítése végezhető. A medencefenék izmainak nagyjából fél év szükséges, hogy visszanyerjék tónusukat.

 

Székrekedés

Szülést követően gyakori panasz a székrekedés. Ennek számos oka lehet, például a fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő szerek alkalmazása, vagy a gátmetszést követő öltések miatti félelem. A székrekedésen magas rosttartalmú ételek fogyasztásával enyhíthetünk, illetve szükség esetén székletlazító gyógyszerek alkalmazására is sor kerülhet.

 

Aranyér

Aranyér esetén fájdalmat és duzzanatot érezhet a végbél környékén, ebben az esetben érdemes aranyérkenőcsöt alkalmazni, illetve naponta 3-szor 10-15 percet meleg vízzel óvatosan átmosni az érintett területet. További fájdalom elkerülése érdekében érdemes székletlazító ételeket fogyasztani, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, és biztosítani a megfelelő folyadékbevitelt. Szükség esetén székletlazító gyógyszerek is alkalmazhatóak.

 

Érzékeny emlők

Az első napokban előtej, úgynevezett colostrum termelődik, majd csak ezt követően indul be a valódi anyatej termelődése. Pár nappal a szülést követően az emlők teltebbé, keményebbé és érzékenyebbé válnak. A szoptatás első napjaiban teljesen normális, ha az emlő, illetve az emlőbimbó érzékeny vagy fájdalmas. Azonban, ha ez a fájdalom nem szűnik, felmerül, hogy a csecsemő nem szopik megfelelően.

 

Próbáljon helyzetet változtatni, vagy védőnővel konzultálni. Szoptatás során fontos figyelni arra, hogy mindkét emlőt felváltva használják, így elkerülhető a tej elakadása. A szoptatás előtt egy meleg zuhany segíthet megkönnyíteni a csecsemő táplálását. A szoptatások között hideg vizes borogatás segíthet a fájdalom csillapításában, illetve végső esetben fájdalomcsillapítót is alkalmazhat.

 

Ha az emlők duzzanata, fájdalma mellett láz is jelentkezik, konzultáljon kezelőorvosával, mert az emlőgyulladás további kezelést igényel.

 

Hajhullás és bőrelváltozások

A terhesség alatt a hormonális változásoknak köszönhetően a haj növekedése felgyorsul, dúsabbá válik. Szülést követő 5 hónapban azonban hajhullás jelentkezhet.

 

A terhesség során keletkezett striák a szülést követően nem múlnak el nyomtalanul, azonban halványodnak, a piros színezetük eltűnik, fehéres-ezüstös színűvé válnak.

 

Izzadás

A hormonális változásoknak köszönhetően izzadás jelentkezhet, különösen éjszaka. Fontos meggyőződni arról, hogy nem lázzal jár együtt, ugyanis akkor fertőzés gyanúja merül fel.

 

Vizesedés

A terhesség vége felé tapasztalt vizesedés a szülést követő egy hétben még megmaradhat, ez a progeszteronhormonnak köszönhető. Főként a kezeket, lábakat érinti. Ezt követően azonban a vizesedés megszűnik.

 

Súlycsökkenés

A szülést követően továbbra is azt a látszatot keltheti, hogy terhes, azonban ez teljesen normális. A legtöbb nő nagyjából 3-6 kilogrammot veszít a szülés során, amit az újszülött, a méhlepény és a magzatvíz súlya tesz ki.

 

A szülést követő hetekben további súlyveszteség érheti a vizesedés megszűnésének következtében. Ezt követően a szoptatás, az egészséges táplálkozás és az állapotnak megfelelő testmozgás segít visszanyerni a terhesség előtti súlyt.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Az alábbi szövődmények ritkák, azonban megjelenésük esetén azonnal forduljon orvoshoz, ugyanis súlyos, életveszélyes állapotot is jelezhet:

 

  • szülést követő vérzés: ha a vérzés kifejezett, óránként vagy gyakrabban kell cserélni betétet, mielőbb keresse fel kezelőorvosát;
  • fejfájás: ha súlyos fejfájás gyötri, ami nem múlik, szintén forduljon orvoshoz mihamarabb, mert az magas vérnyomás, illetve stroke jele is lehet;
  • preeclampsia: a szülést követő 48 órában vagy akár 6 héttel szülés után is kialakulhat az erek kontrakciójának következtében magas vérnyomás, szervi elégtelenség alakulhat ki, járhat fejfájással, végtagduzzanattal, látászavarral, a has jobb felső részének fájdalmával, illetve hirtelen súlygyarapodással;
  • emlőgyulladás: az emlő(k) fájdalmasak, duzzadtak, láz kíséretében;
  • ismeretlen eredetű láz.

 

Utánkövetés

Fontos, hogy szülést követően ne csak a csecsemőt vigyék kontrollvizsgálatokra. Az édesanya egészségügyi állapotára is fontos odafigyelni, a szülést követő 6, illetve 12 hét elteltével érdemes nőgyógyászati kontrollvizsgálatra menni a kezelőorvoshoz.

 

Támogatás

A terhesség és szülés során a nő testében drasztikus változások mennek végbe. Ezeket a változásokat sokszor nehéz elfogadni. Az újdonsült édesanya sokszor türelmetlen lehet a regenerálódásával szemben, hiszen már egy másik életről is gondoskodnia kell. Ebben a helyzetben rendkívül fontos a támogatás, a biztatás és a segítség mind fizikailag, mind lelkileg.

 

Lásd még: Élettani változások várandósság során

 

KULCSSZAVAK
lochia  |   szoptatás  |   súlycsökkenés  |   öltések  |   sebek  |   hüvely  |   episiotomia  |   császármetszés  |   inkontinencia  |   aranyér  |   székrekedés  |   hajhullás  |   méhösszehúzódás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít