egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szülővé válás az egyik legjelentősebb szerepváltozás az ember életében. Egy gyermek születése a pár életében elindítja a szülővé válás folyamatát, mely részben ösztönös, részben tanult viselkedési minták követéséből tevődik össze.

 

A szülővé válás során a szülő altruista módon viselkedik, ami azt jelenti, hogy saját érdekeit háttérbe szorítva a gyermek szükségleteinek betöltéséről gondoskodik. Az anyai/apai szerephez méltóan a gyermek jólléte helyeződik az élete fókuszába.

 

A gyermek születésével nem csak a szülő, de a család is megszületik, mint egység.

 

A szülővé válás meghatározó tényezői

Mindenkiben élnek elképzelések a szülői szerepről, melyek a saját gyermekkori tapasztalatok és a később tanultak alapján alakultak ki. A gyermekvállalás idején az egyén ennek a képnek megfelelően próbál viselkedni, és az új szerepkör fokozatosan a személyiségének részévé válik.

 

Abban az esetben, ha a szülők fejében már a gyermek érkezése előtt azonos vagy hasonló elképzelések élnek a szülői létről és a szülői szerepekről, kisebb személyes és párkapcsolati konfliktust jelent a szerepváltozás, a szülővé válás.

 

A szülővé válást hormonális változások, ún. boldogsághormonok is segítik. Édesanyák esetén az oxitocin- és dopamintermelődés, az édesapák esetén az oxitocintermelődés segíti kialakítani a szoros kapcsolatot, a köteléket újszülött gyermekükkel.

 

A szülővé válás nehézségei

A szülővé válás során a kapcsolatok egy része komoly változásokon megy át. A konfliktusok száma nő, emellett a megszokott intimitás és a szerelem háttérbe szorulhat, jelentősen átalakulhat. A pár mindkét tagja önmagára és párjára is más szemmel tekint a szerepváltozás következtében, így a párkapcsolatban mindez egyfajta krízishelyzetet is jelenthet. Ez különösen azoknál a pároknál jellemző, ahol eltérő nézetet vallanak a szülői szerepkörökről.

 

Ha a szülők eltérő véleménnyel vannak az anyai és apai szerepekről, az egymástól kapott negatív visszajelzések elégedetlenséget, stresszt jelentenek a pár tagjainak, így nem érzik szülői szerepüket önazonosnak. A friss szülőknél ebben az esetben gyakori a depresszió, a szorongás és az alacsony önbecsülés. A feloldatlan konfliktusok kezelésére szakember segítsége is kérhető, például párterápia formájában.

 

A szülővé válás nőknél és férfiaknál

A szülővé válás a legtöbb esetben a nők számára könnyebben megy, ennek számos oka van: a nők érzelmi beállítottsága, a közösségi elvárások, illetve a várandósság 9 hónapja segíti az édesanyát a szülői szerepre való felkészülésben. Az édesapának ez nem vagy csak korlátozottan adatik meg, ezért fontos bevonni őt már a terhesség idején is minél több szülői feladatba, hogy legyen alkalma felkészülni a szülői szerepre (lásd még: Apák szerepe várandósság során).

 

A szülői lét egy folyamatos, dinamikusan változó önismereti és párkapcsolati feladat. A gyermek fejlődésével, életkori sajátosságainak változásával a szülő is együtt formálódik.

 

KULCSSZAVAK
szülővé válás  |   szülői identitás  |   szülői szerep  |   házasság  |   krízis  |   önkép
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít