egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kisgyermekeknek a WHO ajánlása alapján 6 hónapos korukig az anyatejen kívül nincs szükségük semmi másra. Azonban sok olyan helyzet adódhat, amikor szükséges a tápszeres táplálás rövidebb vagy hosszabb ideig.

 

Otthon készített tápszerrel, házi tehéntejjel vagy egyéb állati tejjel ne etesse gyermekét!

 

Ezek nem biztonságosak és sok esetben nem is tartalmazzák megfelelő arányban azokat a tápanyagokat, amelyek a megfelelő ütemű fejlődéshez szükségesek.

 

A tápszerek típusai

Az anyatej az első 6 hónapban tökéletesen kielégíti a gyermek tápanyag- és folyadékszükségleteit, azonban vannak olyan állapotok vagy élethelyzetek, amikor a szoptatás nem lehetséges, ezért rövidebb vagy hosszabb ideig tápszeres táplálás szükséges.

 

Az üzletekben kapható tápszerek általában tehéntejből készülnek, de létezik szója alapú is – ez utóbbi különleges esetben, ún. galaktozémiában lehet indokolt (a galaktóz hasznosulásának zavara, mely teljes tejmentes diétát kíván). Szója alapú készítmény alkalmazása válhat szükségessé vallási vagy kulturális okból is.

 

A megvásárolható tápszerek három fő típusa:

 

 • kész tápszerek: előkészítésük nem szükséges, a felbontásig sterilnek minősülnek;
 • folyadék koncentrátumok: a felbontásig sterilnek minősülnek;
 • por alapú készítmények: előkészítést igényelnek, nem minősülnek sterilnek.

 

A táplálás időszaka alapján az alábbi típusú tápszereket különíthetjük el:

 

 • Anyatejpótló tápszer: Amennyiben a születést követő első hat hónapban nincs, vagy nem elegendő az anyatej mennyisége, az ún. anyatejpótló készítmények töltik be a szerepét. Ezeket a tápszereket szinte kivétel nélkül csak orvosi vényre, gyógyszertárban lehet megvásárolni. „HA”, illetve „1”-es jelzéssel ellátottak. Mivel az összetételük szigorúan szabályozott, a különböző gyártók termékei között nincs jelentős különbség.
 • Elválasztó, követő tápszer: Hat hónapos kort követően adandó tápszerek, melyek „2”‑es jelzéssel vannak ellátva. Gyümölcsök, főzelékek mellé kiegészítésként lehet alkalmazni, ha már kevés az anyatej mennyisége.

 

A tápszeres tápláláshoz szükséges eszközök és előkészületek

A tápszerek előkészítéséhez az alábbi eszközökre van szükség:

 

 • palack és a megfelelő kupak;
 • kanalak, keverőeszközök;
 • digitális hőmérő (porított tápszer esetén);
 • nagy edény fedővel vagy vízforraló;
 • biztonságos ivóvíz (folyékony koncentrátumhoz és porított készítményhez).

 

A csecsemő táplálására a csapvíz nem minősül megfelelően biztonságos víznek. A boltokban megvásárolható „babavíz” az ásványi anyagok mennyiségében és összetételében különbözik a felnőttek számára kapható víztől. Vannak azonban alternatív megoldások is a csapvíz kerülésére: ilyen például a víztisztító kancsó, vagy a csapra szerelhető víztisztító készülék.

 

A tápszerek elkészítéséhez az eszközök tisztítására és sterilizálására is szükség van:

 

 • A kezét, a mosogatót és a munkaterületet mossa meg szappannal vagy tisztítószerrel, majd szárítsa meg és törölje szárazra.
 • Az összes etetőeszközt mossa el forró, tisztítószeres vízben;
 • Használjon palackmosó kefét a palackok belsejének súrolásához.
 • Mindent öblítsen el forró vízben.
 • A tiszta kellékeket helyezze nagy edénybe és töltse fel annyi vízzel, hogy ellepje az eszközöket.
 • Forralja 2 percig a vizet (ne takarja le az edényt).
 • Használjon fertőtlenített fogót az összes eszköz eltávolításához.
 • Hagyja őket a levegőn megszáradni.

 

Figyelem! A mosogatógépek nem fertőtlenítenek, így kisbabák táplálására szánt eszközök tisztítására nem alkalmasak! Amennyiben otthoni fertőtlenítőgépet használ, kövesse a gyártó utasításait.

 

A tápszerek megfelelő elkészítése

A tápszerek biztonságos előkészítése az alábbi módon történik:

 

 • A kész tápszer előkészítése: a kész tápszerekhez nem szükséges víz hozzáadása, a szükséges mennyiséget töltse a fertőtlenített üvegbe.
 • A folyadék koncentrátum előkészítése: a folyadék koncentrátum elkészítéséhez 2 percig forraljon vizet vízforralóban vagy fazékban, majd hagyja szobahőmérsékletűre hűlni. A címkén található utasítás szerinti arányban keverje össze a koncentrátumot a szobahőmérsékletű vízzel.
 • A por alapú tápszer előkészítése: A por alapú tápszer elkészítéséhez 2 percig forraljon vizet, majd hagyja visszahűlni 70 °C-ra. A 70 °C alatti víz nem elég meleg ahhoz, hogy elpusztítsa a porban előforduló baktériumokat (a por tápszer ugyanis nem steril!). Használjon digitális hőmérőt a hőmérséklet ellenőrzéséhez. Kövesse a címkén szereplő utasításokat a tápszer kiméréséhez és összekeveréséhez. Ezt követően hűtse le a tápszert az etetési hőmérsékletre és azonnal használja fel.

 

A bontatlan tápszeres dobozokat tárolja száraz, hűvös helyen. A bontott készítmények tárolása változó (kész tápszer, folyadék koncentrátum – hűtőszekrényben maximum 48 óra; por alapú tápszer – hűvös hely, de nem hűtőszekrény, legfeljebb 1 hónap). A tárolási körülmények és a szavatosság készítményenként eltérő lehet, így minden esetben kövesse a csomagoláson javasoltakat!

 

Ha egyszerre több adagot készít elő, az előkészített tápszert tárolja hűtőszekrényben és 24 órán belül használja fel!

 

A tápszer megfelelő hőmérséklete

A por alapú tápszer a készítést követően nem használható fel azonnal, mert forró, várja meg, míg lehűl.

 

A hűtőszekrényben tárolt tápszer adható közvetlenül a hűtőszekrényből, vagy felmelegítést követően – a baba viselkedése elárulja, hogy melyiket kedveli jobban. Amennyiben a tápszert melegíteni szükséges, helyezze az üveget egy tál forró vízbe, legfeljebb 15 percig. Ügyeljen rá, hogy az üveg pereme és a cumisüveg etetőcumija ne legyen vizes.

 

Tesztelje a hőmérsékletet úgy, hogy 1-2 alkalommal megrázva az üveget, néhány csepp tápszert csöppentsen a csuklója belső felére. Ha a tápszert melegnek érzi – de nem forrónak –, akkor etetheti vele a babát.

 

Mikrohullámú sütőben ne melegítse a tápszert! A mikrohullámú sütő ugyanis egyenetlenül melegíti fel a tápszert, és forró pontokat hozhat létre, melyek megégethetik a baba száját.

 

A felmelegített tápszert 2 órán belül használja fel, ezt követően a megmaradt tápszert dobja ki. Etetés közben ne melegítse újra a tápszert, és a megmaradt adagot ne tárolja tovább hűtőszekrényben.

 

A csecsemők táplálásáról és fejlődéséről külön cikkben olvashat: Csecsemőkor sajátosságai.

 

KULCSSZAVAK
tápszer  |   kisbaba  |   csecsemő  |   táplálás  |   anyatej
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít