Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az egyik legismertebb és legősibb gyógynövény, amely nemcsak fűszernövényként, hanem természetes gyógyszerként is évszázadok óta jelen van az emberi kultúrában. A történelem során a fokhagymát alkalmazták fertőzések ellen, az immunrendszer támogatására, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, sőt járványok idején védőeszközként is tekintettek rá.

A modern kutatások is megerősítették, hogy a fokhagyma – különleges hatóanyagainak köszönhetően – kedvezően hathat a vérnyomásra, a vérzsírszintekre és az immunrendszer működésére. Széles spektrumú antimikrobiális hatása miatt sokféle kórokozóval szemben bizonyítottan hatékony. A fokhagyma kedvező élettani hatásai leginkább akkor érvényesülnek, ha nyers formában, megfelelő mennyiségben, kúraszerűen alkalmazzuk.

A fokhagymát az ókori egyiptomiak nemcsak ételként, hanem „munkásgyógyszerként” is alkalmazták: a piramisépítők rendszeresen kaptak fokhagymát az állóképességük növelésére és a betegségek megelőzésére. A II. világháború alatt pedig, amikor az antibiotikumok még korlátozottan álltak rendelkezésre, a zúzott fokhagymát „orosz penicillinnek” nevezték, és sebfertőtlenítésre használták a fronton. A fokhagyma azonban nem helyettesíti az orvos által felírt antibiotikumot.

A növénynek tehát nemcsak gasztronómiai, hanem történelmi jelentősége is van – és ez a kettős szerep ma is megmaradt.

A hagyományos növényi gyógyszerekről bővebben itt olvashat.

A fokhagyma felhasználása

A fokhagyma felhasználása nem csupán a gasztronómiában ismert: gyógyászati célokra nyersen, főzve, kapszula vagy kivonat formájában is használják. A növény jótékony hatásai elsősorban a benne található kénvegyületeknek köszönhetők, amelyek hő hatására részben lebomlanak – ezért gyógyászati célú alkalmazása esetén előnyösebb a nyers vagy feldolgozatlan forma.

A fokhagyma leggyakoribb felhasználási területei az alábbiak:

  • szív- és érrendszeri betegségek megelőzése;
  • enyhe magas vérnyomás esetén;
  • dyslipidaemiák, vérzsírszint csökkentése (LDL-koleszterin és trigliceridek);
  • fertőzések megelőzése és kiegészítő kezelése külsőleg és belsőleg is (baktériumok, vírusok, gombák);
  • emésztés támogatása, puffadás és bélparaziták ellen;
  • érelmeszesedés kockázatának csökkentése;
  • légúti fertőzések kiegészítő kezelése.

A fokhagyma hatásai elsősorban kúraszerű alkalmazás mellett – naponta 1-2 gerezd nyersen elfogyasztva vagy standardizált kivonatokkal – érhetők el.

A fokhagyma azonosított hatóanyagai

A fokhagyma gyógyhatása több tucat vegyület együttes hatásán alapszik, de ezek közül kiemelkedik néhány kulcsfontosságú kénvegyület.

A fokhagyma legfontosabb vegyületei az alábbiak:

  • allicin: antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes, antioxidáns hatású – csak a nyers fokhagymában keletkezik a sejtek sérülésekor;
  • ajoen és diallil-diszulfid: hő hatására is megmaradó, véralvadást és gyulladást befolyásoló vegyületek;
  • poliszulfidok: értágító, vérnyomáscsökkentő hatásúak;
  • flavonoidok:flavonoidok: antioxidáns, sejtvédő tulajdonságúak;
  • szelén és germánium: immunrendszert támogató, antioxidáns hatású nyomelemek;
  • fruktánok és inulin: prebiotikus hatású étkezési rostok, támogatják a bélflórát.

Az allicin az egyik legaktívabb komponens, de instabil és gyorsan lebomlik – éppen ezért a fokhagyma kivonatainak minősége nagyban függ az előállítás módjától.

A fokhagyma alkalmazása

Az alkalmazásról és a mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A fokhagyma gyógyászati célú alkalmazása történhet friss növényként, porított formában, olajos kivonatként, illóolajként vagy standardizált kapszula formájában. A hatásosság a felhasznált készítmény típusától és a dózistól is függ.

Friss fokhagyma

Naponta 1-2 gerezd fokhagyma fogyasztása (zúzva vagy apróra vágva). Nyersen nagyobb az allicin-tartalom, mert a hasznos vegyületek hő hatására részben lebomlanak, de főtt formában is maradnak előnyös vegyületek.

Fokhagymapor-kapszula

A készítmény adagolása a gyártói ajánlás alapján történik (általában napi 300-1000 mg).

Lehet vásárolni ún. „szagmentes” fokhagymakapszulákat is – ezek általában fermentált fokhagymából vagy szagtalanított kivonatból készülnek. A szagtalan kapszulákban az allicin teljesen lebomlott (vagy ún. prekurzorokat tartalmaz), így kevésbé okoz mellékhatásokat és nem jár kellemetlen szaggal, viszont antimikrobiális hatása jóval gyengébb. A szagtalan fokhagymakapszulák főleg a fokhagyma szív- és érrendszeri hatásait őrzik meg.

Olajos kivonat

Belsőleg alkalmazva gyártói ajánlás alapján történik az adagolása, ami függ az aktív hatóanyag-tartalom hígításától. Külsőleg lábgomba és bőrgombásodás ellen használható: az érintett területet higított olajjal kell ecsetelni. Fülgyulladás esetén a higított olajat fültisztító pálcikával ajánlott alkalmazni, nagyon óvatosan és csak orvosi javaslatra. A fokhagyma erős bőrirritáló hatású, ezért külsőlegesen csak hígítva, kis területen, óvatosan lehet használni.

A fokhagyma mellékhatásai

A fokhagyma a legtöbb ember számára biztonságos, de nagy dózisban vagy hosszú távon alkalmazva kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek.

A fokhagyma mellékhatásai az alábbiak lehetnek:

Ritkán előfordulhat fokhagymára adott túlérzékenységi reakció, különösen azoknál, akik érzékenyek más hagymafélékre is (pl. vöröshagyma, póréhagyma).

Fontos: várandósság, szoptatás alatt, 12 év alatti gyermekeknél, illetve krónikus betegség fennállása esetén a fokhagyma kúraszerű alkalmazása előtt orvosi konzultáció szükséges!

Amennyiben használatakor nem várt vagy erősödő mellékhatásokat tapasztal, mielőbb forduljon orvoshoz!

A fokhagyma és egyéb gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a fokhagyma kúraszerű alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

A fokhagyma kölcsönhatásba léphet egyéb gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel. Ez eredményezheti a két szer hatásának gyengülését, elmaradását, vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

A fokhagyma legfontosabb kölcsönhatásai az alábbiak lehetnek:

  • véralvadásra ható szerek (pl. warfarin, aspirin): fokozhatja a vérzésveszélyt;
  • NSAID-ok (pl. ibuprofen, diklofenák): együtt alkalmazva nőhet a gyomorirritáció és gyomorvérzés veszélye;
  • immunszuppresszánsok (pl. ciklosporin): a fokhagyma csökkentheti a vérszintjét;
  • fogászati és sebészeti beavatkozások előtt 5-7 nappal ajánlott elhagyni.

Amennyiben más gyógyszert, étrend-kiegészítőket, vitaminkészítményeket vagy gyógynövényalapú termékeket is szed, arról mindenképpen tájékoztassa a kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét. Így elkerülhető, hogy a készítmények egymás hatását kedvezőtlenül befolyásolják.

Ajánlott tartalom:

Étrendkiegészítők

Fitoösztrogének

Gyógyszer vagy étrendkiegészítő

Vitaminok

Antioxidánsok

 

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk