Prebiotikumok

A bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok sokkal többek, mint egyszerű „vendégek”: kulcsszerepet játszanak az emésztésben, az immunrendszer működésében, sőt még a mentális egészségben is. Ezt az összetett, jótékony közösséget nevezzük bélmikrobiomnak, amelynek egészséges működéséhez elengedhetetlenek a prebiotikumok, vagyis a baktériumok táplálékforrásai.

A prebiotikumok olyan természetes, emészthetetlen élelmi rostok, amelyek szelektíven táplálják a hasznos bélbaktériumokat, különösen a bifidobaktériumokat és a lactobacillusokat. Ezzel hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, az immunrendszer hatékony működéséhez és bizonyos betegségek megelőzéséhez.

A mikrobiomról itt olvashat általánosságban.

A prebiotikumok jótékony hatásai

A prebiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásai az elmúlt évek kutatásainak középpontjába kerültek.

A prebiotikumok legfontosabb előnyös hatásai az alábbiak:

  • bélflóra egyensúlyának fenntartása: táplálják a jótékony baktériumokat;
  • immunrendszer támogatása: segítenek az immunsejtek szabályozásában;
  • emésztőrendszeri panaszok enyhítése: javítják a széklet állagát, gyakoriságát;
  • gyulladásos folyamatok csökkentése: hatásosak lehetnek irritábilis bél szindróma (IBS) esetén;
  • szív- és érrendszeri egészség támogatása: csökkenthetik a vér koleszterinszintjét;
  • csontanyagcsere javítása: fokozzák az ásványi anyagok felszívódását, például a kalciumét;
  • mentális jóllét támogatása: a bél-agy tengelyen keresztül a hangulatra hatnak.

Mi a különbség a prebiotikumok és a probiotikumok között?

Bár gyakran összekeverik őket, a prebiotikumok és probiotikumok eltérő módon járulnak hozzá az egészséghez.

A prebiotikumok a jótékony baktériumok táplálékai; a probiotikumok pedig maguk a jótékony baktériumok, amelyek élve kerülnek a szervezetbe (pl. joghurtból, étrend-kiegészítőkből). Ezenkívül megkülönböztetünk még szimbiotikumokat is, melyek olyan készítmények, amelyek pre- és probiotikumot is tartalmaznak.

A prebiotikumok jelenléte növeli a probiotikumok túlélési esélyét a bélrendszerben, így együttes alkalmazásuk kifejezetten hatékony lehet.

A prebiotikumok típusai

A prebiotikumok különböző típusai eltérő kémiai szerkezetű, de hasonló hatású étkezési rostok, amelyek más-más módon táplálják a jótékony bélbaktériumokat.

Inulin

Természetes növényi rost, amelyet leggyakrabban cikóriából vonnak ki. Erősen bifidogén, azaz kifejezetten a bifidobaktériumokat támogatja.

Fruktooligoszacharidok (FOS)

Rövidebb láncú rostok, amelyek gyorsabban fermentálódnak, így gyorsabb hatást fejtenek ki, de nagy mennyiségben puffadást okozhatnak.

Galaktooligoszacharidok (GOS)

Anyatejben is megtalálható vegyületek, rendkívül fontos szerepük van a csecsemők bélflórájának kialakításában.

Rezisztens keményítő

Nem emésztődik meg a vékonybélben, de a vastagbélben fermentálódik, így prebiotikus hatású.

A prebiotikumok forrásai

A prebiotikumok természetes formában is megtalálhatók a mindennapi táplálkozásunkban, főként a növényi eredetű élelmiszerekben.

A legfontosabb prebiotikum-források az alábbiak:

  • inulin és fruktooligoszacharidok (FOS): cikória, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, spárga, banán;
  • galaktooligoszacharidok (GOS): hüvelyesek, például lencse, csicseriborsó;
  • reverz keményítő: főtt, majd lehűtött rizs, krumpli, zöld banán;
  • pektin: alma, citrusfélék, sárgarépa.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden rost típusú anyag prebiotikum, csak azok, amelyeket a vastagbél hasznos baktériumai fermentálnak, és ily módon jótékony hatást fejtenek ki a gazdaszervezetre.

A prebiotikumok alkalmazása

A prebiotikumok fogyasztása általában biztonságos, és bárki étrendjébe beilleszthetők, azonban bizonyos szempontokat érdemes figyelembe venni.

Ajánlások a prebiotikumok fogyasztására vonatkozóan:

  • kezdetben kisebb mennyiséget fogyasszunk, majd fokozatosan növeljük az adagot;
  • naponta többféle prebiotikumot is érdemes fogyasztani;
  • a bélflóra egyensúlyának támogatására minimum 3-5 g prebiotikum ajánlott naponta.

Az alábbi esetekben ajánlott a magasabb mennyiségű bevitel:

  • antibiotikum-kúra alatt vagy után,
  • emésztőrendszeri problémák (pl. IBS, puffadás) esetén,
  • stresszes időszakokban.

A prebiotikumok lehetséges mellékhatásai

A prebiotikumok fogyasztása biztonságos, de egyeseknél – főként nagy mennyiségben –átmeneti kellemetlenségeket okozhatnak.

A prebiotikumok lehetséges mellékhatásai az alábbiak lehetnek:

Amennyiben a tünetek tartósak, érdemes csökkenteni az adagot vagy más típusú rostokat kipróbálni.

Habár a prebiotikumok nem okoznak szövődményeket, bizonyos állapotokban javasolt körültekintően alkalmazni őket. Ilyen állapot lehet a súlyos irritábilis bél szindróma (IBS), mivel ilyenkor bizonyos prebiotikumok (pl. a FODMAP-csoportba tartozók – lásd: FODMAP-diéta) ronthatják a tüneteket. Fruktózintolerancia esetén a FOS-t kerülni kell, kontaminált bélszindróma (SIBO) esetén pedig a prebiotikumok fokozhatják a panaszokat.

Bármilyen gyomor-bélrendszeri panasz, betegség esetén érdemes a kezelőorvos tanácsát kikérni a pro- és prebiotikumok használatával kapcsolatban! Bizonyos állapotok esetén a nem megfelelő használatuk akár ronthat is a tüneteken.

A prebiotikumok szerepe a jövő gyógyászatában

A bélflóra célzott módosításának vizsgálata egyre inkább előtérbe kerül a kutatások során, nemcsak az emésztőrendszeri panaszok, de a metabolikus és neurológiai betegségek kezelésében is.

Jelenleg a prebiotikumok hatását többek között az alábbi területeken vizsgálják:

A fenti betegségek a jelenlegi kutatások kiemelten vizsgált területei közé tartoznak, egyre inkább úgy tűnik, hogy a bélrendszer mikrobiomjának állapota az egész szervezet működésére hatással van. Ennek megfelelően a prebiotikumok fogyasztása támogatja az immunrendszert, javítja az emésztést, és szerepet játszhat számos krónikus betegség megelőzésében is.

Érdemes odafigyelni arra, hogy étrendünk változatos, rostokban gazdag legyen – hiszen az egészség a bélrendszerben kezdődik.

Ajánlott tartalom:

Mozgás hatása a bélflórára és az egészségre

Normál flóra állapotának hatása a vastagbéldaganatok kialakulására

Ételintolerancia

Étkezési rostok

Ételallergia

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk