egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A személyiségzavar a belső élmények és a viselkedés egy olyan átfogó, tartós és rugalmatlan mintája, amely jelentősen eltér az egyént körülvevő környezet és kultúra elvárásaitól. A hisztrionikus személyiségzavar a teátrális (színpadias) személyiségzavarok csoportjába tartozik. A hisztrionikus személyiségzavarral élők viselkedését az érzelmi túlfűtöttség és a figyelem felkeltésére irányuló törekvések uralják (túlzott emocionalitás és figyelemkeresés mindent átható mintázata).

 

A hisztrionikus személyiségzavarral élők attól tartanak, hogy nem kapnak elég figyelmet, emiatt intenzív késztetést éreznek arra, hogy észrevetessék magukat, a figyelem középpontjába, „rivaldafénybe” kerüljenek, és kivívják mások csodálatát. E törekvésük a magyarázata minden túlzó megnyilvánulásuknak, viselkedésüknek. Személyes kapcsolataikban manipulatív módon viselkednek. Könnyen befolyásolhatók.

 

A hisztrionikus személyiségzavar főbb tünetei

A hisztrionikus személyiségzavarral élők jellemző tünetei és viselkedésformái a következők:

 

  • kényelmetlenül érzik magukat olyan helyzetekben, amelyekben nem ők vannak a figyelem középpontjában;
  • felszínes kapcsolatokat ápolnak;
  • valódi mélységet és tartalmat nélkülöző, ugyanakkor túlzott érzelmeket mutatnak;
  • az érzelmi megnyilvánulások gyors és viharos váltakozása;
  • énközpontúság;
  • megerősítés és pozitív visszajelzés folyamatos elvárása a környezettől;
  • színpadias, eltúlzott, erős gesztusok és modor;
  • testi panaszok eltúlzása figyelemfelkeltés céljából;
  • túlzóan kifejező (hiperexpresszív) beszéd, részletek elnagyolása.

 

Jellemző továbbá a provokatív öltözködés, a kihívó, erotikus viselkedés, valamint a nem szexuális kapcsolatok szexualizálása, ami nem feltétlenül a nemi kapcsolat létesítésére irányuló törekvés, hanem a védettség iránti vágyakozás leplezett megnyilvánulása.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt jellemzők közül legalább öt tünetben magára ismer, és ez jelentős szenvedést, boldogtalanságot, örömtelenséget okoz a hétköznapokban, problémákat tapasztal a társas kapcsolataiban, vagy gyakran fordulnak elő munkahelyi konfliktusai, forduljon pszichológushoz vagy pszichiáter szakorvoshoz (lásd még: Pszichológus vagy pszichiáter).

 

A megfelelő szakember felkeresésében kérheti háziorvosa segítségét is, vagy közvetlenül felkeresheti a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést.

 

A hisztrionikus személyiségzavar okai

A személyiségzavarok kialakulása részben örökletes, részben családi tényezőkkel, környezeti hatásokkal hozható összefüggésbe. A hisztrionikus személyiségzavar hátterében meghúzódhat az egyik vagy mindkét, de gyakrabban az ellenkező nemű szülővel való kiegyensúlyozatlan kapcsolat gyermekkori élménye: a szülő rideg magatartása miatti szeretetlenség, az elhagyástól való félelem és az alulgondozottság. Az anyai gondozás hiánya a lánygyermeket az apa irányába fordítja, az ő figyelmének felkeltése érdekében a gyermek fortélyos viselkedést tanúsít, megteremtve a későbbi hisztrionikus viselkedés alapjait.

 

A hisztrionikus személyiségzavar szövődményei

A hisztroinikus személyiségzavart az alábbi társbetegségek kísérhetik:

 

A hisztrionikus személyiségzavar diagnosztizálása

A személyiségzavar diagnosztizálása a tünetek együttes jelenléte alapján, illetve az érintett személy társas, munkahelyi vagy iskolai kapcsolatai terén tartósan jelentkező problémák feltérképezésével történik. A kórisme megerősítését speciális interjú és kérdőív segíti. Az önkitöltős kérdőív az egyes személyiségzavarokra leginkább jellemző vonásokat veszi számba. A kérdőív kitöltését követően a kezelőorvos interjú keretében azonosítja a beteg által elismert személyiségvonásokat.

 

Előfordulhat, hogy a beteg – felismerve a számára előnytelen személyiségjegyeket – megpróbálja hamis válaszadással manipulálni a végeredményt. Azonban a szakember az ilyen irányú törekvéseket általában felismeri. Az eredmények befolyásolásának kísérlete megerősítik a személyiségzavar gyanúját.

 

A hisztrionikus személyiségzavar kezelése

A hisztrionikus személyiségzavarral élő betegek – eltérően más személyiségzavaroktól – hajlandóak elfogadni szakember segítségét. Ugyanakkor szeszélyes követelőzéseik, hisztériás jeleneteik és csábítási trükkjeik megnehezíthetik a kezelőorvossal való együttműködést.

 

Gyógyításuk folyamatában elengedhetetlen a komplex, egyéni kezelést is magába foglaló pszichoterápia (pszichodinamikus pszichoterápia, pszichoanalízis) alkalmazása. A pszichoterápia célja a beteg rosszul alkalmazkodó (maladaptív) viselkedésének és tehetetlenségérzésének megszüntetése, valamint a precíz, rendszerezett gondolkodásmód és problémamegoldás kialakításának elősegítése. A kísérő tünetek enyhítése érdekében olykor gyógyszeres kezelés is szükségessé válhat.

 

Mit tehet személyiségzavar esetén?

A hisztrionikus személyiségzavarban szenvedő személlyel való együttélés, illetve a vele való társas érintkezés során törekedjen higgadtságra, sose hagyja kihozni magát a sodrából. Ha úgy érzi, hogy az illető sérti az érzéseit vagy az érdekeit, nyugodt hangnemben, észérvekkel alátámasztva közölje vele az egyet nem értését. Ugyanezt célszerű tennie, ha túlzottan zavarónak vagy az adott helyzethez nem illőnek érzi a viselkedését. Javasolja az illetőnek, hogy forduljon szakemberhez segítségért.

 

A személyiségzavar megelőzése

MIvel a személyiségzavarok kialakulásának hátterében csak kisebb hányadban húzódnak meg örökletes tényezők, megelőzésében fontos szerepe lehet a csecsemő- és gyermekkorban biztosított szeretetteli, támogató szülői odafordulásnak és az érzelmi biztonságnak.

KULCSSZAVAK
személyiségjegy  |   emocionalitás  |   énközpontúság  |   figyelemfelkeltés  |   maladaptív viselkedés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít