egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A vizeletkiválasztó rendszer (más néven húgyúti rendszer vagy húgyrendszer) eltávolítja a szervezetből a felesleges vizet, valamint a salakanyagot a vérből vizelet formájában. Segít szabályozni a vér mennyiségét és a vérnyomást, valamint bizonyos anyagok és sók (elektrolitok) szintjét a szervezet sejtjeiben és a vérben.

 

A húgyúti rendszer

 

  • megakadályozza, hogy az anyagcseretermékek és a méreganyagok, illetve a felesleges folyadék felhalmozódjanak a vérben. Ezzel egyensúlyban tartja a szervezet víz- és sóháztartását;
  • szerepe van a D-vitamin aktív formájának képzésében, amely szükséges a csontok egészségéhez.

 

A húgyúti rendszer felépítése

A húgyúti rendszert az alábbi szervek építik fel:

 

  • vesék,
  • húgyvezetékek,
  • húgyhólyag,
  • húgycső.

 

Vesék

A vese páros szerv, amely a hasüregben helyezkedik el, a gerinc két oldalán, körülbelül a 12. háti csigolya magasságában. A vesék a vért szűrik meg a vizelet kiválasztásához, valamint hormonokat termelnek.

 

Lásd még: Vese működése

 

Húgyvezetékek

A veséket a húgyhólyaggal összekötő vezetékek.

 

Húgyhólyag

A vizelet tárolására szolgáló szerv, amely a kismedencében található.

 

Lásd még: Húgyhólyag működése

 

Húgycső

A húgyhólyagból a vizeletet a külvilág felé továbbító cső. Lefutása a két nemben a nemi szervek különbözősége miatt eltérő.

 

A húgyúti rendszer működése

A vese folyamatosan működik, szünet nélkül szűri a vért. Az összes vér, ami az érrendszerben van, ötpercenként áthalad a vesén. A felhalmozódó vizeletet – salakanyagok és felesleges víz keveréke – a húgyhólyag tárolja. Izmos fala lehetővé teszi, hogy a hólyag kitáguljon. Más izmok azt biztosítják, hogy a húgyhólyagban tartsák a vizeletet az ürítésig. A hólyagot az agy irányítja, jelezve, hogy mikor kell a vizeletet bent tartani, és mikor kell üríteni.

 

A vizeletinkontinencia során véletlen vagy akaratlan vizeletvesztés következik be a hólyagból.

 

A normál vizeléshez a húgyutak minden elemének a megfelelő sorrendben együtt kell működnie. Vizeletürítésre kész állapotban a hólyag kivezető izmai (a húgycső záróizma és a medencefenék) ellazulnak, a húgyhólyag falának izmai pedig összehúzódnak. A vizelet a húgyhólyagból a húgycsövön keresztül kilép a szervezetből, a hólyag kiürül.

 

A húgyúti rendszer kóros állapotai

Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés akkor fordul elő, amikor egy fertőzés, amelyet általában baktériumok okoznak, a húgyutakra terjed.

 

A húgyúti fertőzések leggyakoribb típusai a következők:

 

  • cystitis: a húgyhólyag fertőzése, a leggyakoribb alsó húgyúti fertőzés;
  • pyelonephritis (vesemedence-gyulladás): felső húgyúti fertőzés, nagyon súlyos, mert a vesét érinti.

 

Amennyiben húgyúti fertőzésre utaló tünetei vannak, forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról és a kezelés módjáról.

 

Vesekő

A vesekő akkor alakul ki, ha a vizelet ásványianyag-tartalma összesűrűsödik, kristályokat képez, amelyek összetapadnak. A vesekő általában tünetmentes, azonban ha elakad a húgyvezetékben, óriási fájdalmat okozhat.

 

Ha nagyon erős, éles, szúró, görcsös fájdalmat érez a vesék körül, hívja a 112-t, és kérjen mentőt, vagy keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt!

 

Vizeletürítési zavarok

A vizeletürítés akadozása vagy a vizelésre való képtelenség akut vagy krónikus zavar lehet.

 

Ha annak ellenére nem tud vizeletet üríteni, hogy szükségét érzi, és a hólyagja tele van, akut vizeletürítési zavarról van szó. Ilyen esetben menjen be a területileg illetékes sürgősségi ügyeletre!

 

A krónikus vizeletürítési zavarban szenvedők képesek vizelni, de a húgyhólyagból nem ürül ki teljesen a vizelet. Ez egy lassan kialakuló és hosszan tartó állapot lehet.

 

A vizelési zavar nem egy összefüggő kórkép, hanem több betegségcsoport esetén fellelhető tünet. A vizelési problémák okát minden esetben ki kell vizsgálni, mert súlyos betegség tünetei is lehetnek.

 

Lásd még: Vizeletürítési problémák

 

Prosztataproblémák

Mivel a férfi húgycsöve a prosztatán vezet keresztül, e mirigy duzzanata vagy megnagyobbodása befolyásolhatja a vizeletürítési képességet. Ez a lehetséges prosztataproblémák egyik leggyakoribb jele, amely urológiai kivizsgálást igényel.

 

Inkontinencia

A vizelet inkontinencia, az akaratlan vizeletvesztés nem betegség, hanem állapot, amely főként nőket érint. Több fajtája és fokozata van. A legtöbb esetben sokat segíthet az állapot javításában az intimtorna.

 

A húgyúti rendszer vizsgálati módszerei

A húgyúti rendszert érintő betegségek esetén a kivizsgálás a kórelőzmény felvételével és a panaszok részletes kikérdezésével kezdődik. A tünetektől és az állapottól függően végezhetnek vérvizsgálatot, valamint szinte minden esetben sor kerül a vizelet laboratóriumi vizsgálatára is.

 

Ezenkívül az alábbi vizsgálatok segíthetik a kezelőorvost a diagnózisalkotásban:

 

 

A fizikális vizsgálat részeként a férfiaknál legtöbbször prosztatavizsgálatot is végeznek.

KULCSSZAVAK
vizelet  |   húgyrendszer  |   salakanyag  |   méreganyag  |   vese  |   vesekő  |   húgyúti fertőzés  |   inkontinencia  |   uroflowmetria  |   prosztata
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít