egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Henoch-Schönlein-purpura vagy más néven IgA vasculitis a vasculitis (azaz érgyulladás) egyik formája, a kisereket érintő autoimmun gyulladás, mely a bőrben, az ízületekben, az emésztőrendszerben és a vesékben a kiserek vérzésével járhat. A legfeltűnőbb, hogy apró, lilás kiütések jelenhetnek meg a beteg bőrön. Minden korosztályban előfordulhat, de leggyakrabban gyermekkorban jelentkezik (10 év alatt). Legtöbbször nem súlyos, azonban ritkább esetekben súlyos veseproblémákat idézhet elő.

 

A Henoch-Schönlein-purpura többször is jelentkezhet az ember élete során.

 

A Henoch-Schönlein-purpura főbb tünetei

A Henoch-Schönlein-purpura legjellegzetesebb tünete az apró piros vagy lila kiütések, melyek legfőképp az alsó végtagokon, illetve a tomporon jelentkeznek. Ezek a kiütések nyomás hatására nem halványulnak el. Ezen kívül ízületi (térd, könyök) duzzanat és fájdalom is jellemezheti, melyek a kiütések előtt 1-2 héttel jelentkezhetnek.

 

A kiütéseket megelőzheti továbbá hasi fájdalom, hányinger, hányás, illetve véres széklet.

 

Végül a negyedik jellegzetes tünet lehet – érintettsége esetén – a vese, mely legtöbbször a vizelet fehérje- és vértartalmában mutatkozik meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb említett tüneteket észleli, minél hamarabb forduljon háziorvosához.

 

Ha véres székletet észlel, vagy nincs vizelete, keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt.

 

Amennyiben a kiütések mellé rossz közérzet is társul, esetleg tarkókötöttség vagy fényérzékenység jelentkezik, felmerül a meningitis (agyhártyagyulladás) gyanúja, ezért hívja a 112-t és kérjen mentőt, vagy keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt!

 

A Henoch-Schönlein-purpura kiváltó okai

Henoch-Schönlein-purpura esetén a bőr, az emésztőrendszer, az ízületek és a vesék kisereit érintő autoimmun gyulladás jelentkezik, mely vérzést okozhat. A gyulladást kiváltó pontos ok (trigger) egyelőre ismeretlen.

 

A Henoch-Schönlein-purpurával érintettek közel fele a betegséget megelőzően átesett megfázáson, felsőlégúti megbetegedésen, így ez lehet a feltételezett kiváltó ok. Lehetséges ok továbbá a bárányhimlő, a kanyaró, a torokgyulladás, a hepatitis, bizonyos gyógyszerek vagy ételek, a rovarcsípés, illetve a hideg időjárás.

 

A Henoch-Schönlein-purpura rizikófaktorai

A Henoch-Schönlein-purpura rizikófaktorai az alábbiak lehetnek:

 

  • életkor: főként a 10 év alatti gyermekeket érinti,
  • nem: gyakrabban érint fiúkat, férfiakat,
  • rassz: fehérbőrűekben és ázsiaiakban gyakoribb.

 

A Henoch-Schönlein-purpura lehetséges szövődményei

A legtöbb esetben a betegség szövődmények nélkül elmúlik, még veseérintettség esetén is. Azonban – különösen felnőttekben – ritkán súlyos formában hónapokig is fennállhat, így veseelégtelenséget idézhet elő, melynek következtében dialízis vagy vesetranszplantáció válhat szükségessé.

 

Ritka esetben a Henoch-Schönlein-purpura intusszuszcepciót okozhat, mely a belek egymásba csúszását jelenti. Ez a bél akadályozottságát, elzáródását eredményezheti.

 

A Henoch-Schönlein-purpura diagnosztizálása

A Henoch-Schönlein-purpura diganózisához a bőrkiütéseknek, a bélrendszeri tüneteknek és az ízületi fájdalomnak jelen kell lennie. Ha ebből a háromból bármelyik hiányzik, a következő további vizsgálatokra van szükség a biztos diagnózisalkotáshoz:

 

  • vérvizsgálat,
  • vizeletvizsgálat (vizelet fehérje- és vértartalmának vizsgálata),
  • bőr vagy súlyosabb esetben vesebiopszia az IgA depozitumok kimutatására,
  • ultrahangvizsgálat a hasi fájdalom hátterében álló folyamatok megítélésének céljából.

 

A Henoch-Schönlein-purpura kezelése

A Henoch-Schönlein-purpurára nincs speciális kezelés, pár héten belül magától meggyógyul. Ez alatt az idő alatt fontos, hogy a beteg maradjon otthon, elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon, és pihenjen, amíg jobban nem érzi magát.

 

 A Henoch-Schönlein-purpura nem fertőző betegség, ezért ha a beteg jobban érzi magát, ismét közösségbe (óvoda, iskola, munkahely) mehet.

 

A tünetek csillapítására paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító alkalmazása javasolt. Ibuprofen tartalmú gyógyszert ne szedjen orvosi konzultáció nélkül, mert vesekárosító hatása lehet.

 

A betegséget követő fél és egy év elteltével kontrollvizsgálatra van szükség az esetleges veseproblémák, szövődmények kizárásának céljából. A kontrollvizsgálat elengedhetetlen része a vizeletvizsgálat és a vérnyomásmérés.

 

Amennyiben veseproblémákat okoz a betegség, kórházi kezelésre van szükség, ahol szteroidterápiát alkalmaznak a gyógyulás érdekében.

 

Intusszuszcepció esetén sebészi beavatkozás válhat szükségessé.

KULCSSZAVAK
alsóvégtagi kiütés  |   hasi fájdalom  |   ízületi fájdalom  |   veseelégtelenség  |   IgA  |   vasculitis  |   kiserek  |   érgyulladás  |   autoimmun
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít