egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A szervezet belső elválasztású mirigyei hormonokat termelnek. Ezek közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek, amely segítségével a test minden pontjára eljutnak, ám csak ott hasznosulnak, ahol szükség van rájuk. A belső elválasztású mirigyek, illetve a hormonok a test életfunkcióinak szabályozását végzik. A belső elválasztású mirigyek összességét endokrin rendszernek hívják.

 

A hipofízis – az agy alsó részéhez és a hipotalamuszhoz kapcsolódó, borsónyi belső elválasztású mirigy – kettős funkciót lát el a szervezetben. Egyrészt önmaga is termel hormonokat, másrészt szabályozza a test különböző pontjain található belső elválasztású (endokrin) mirigyek  munkáját. Működése tehát kihat más belső elválasztású mirigyek működésére, azok pedig az általuk termelt hormonszinttel visszajelezve, befolyásolják a hipofízis működését. A hipofízisre jellemző visszacsatolások miatt tekinthető az agyalapi mirigy a hormonrendszer központjának.

 

A hipofízis felépítése, működése

A hipofízis két lebenyből áll: az első (adenohipofízis) és a hátsó (neurohipofízis) lebenyből.

 

Az első lebenynek saját hormontermelése van, az alábbiak szerint:

 

  • Pajzsmirigy-stimuláló hormon (tireoideastimuláló hormon, TSH) – a pajzsmirigy működését szabályozza. A túl sok, illetve a túl kevés TSH egyaránt kóros állapot.
  • Tüszőérlelő hormon (follikuluszstimuláló hormon, FSH) ­– mindkét nemnél az ivarsejtek érésében van szerepe.
  • Sárgatest-stimuláló hormon (luteinizáló hormon, LH): nőkben a peteérést, férfiakban a spermák keletkezésének folyamatát irányítja.
  • Adrenokortikotrop hormon (mellékvesekéreg-stimuláló hormon, ACTH) – a mellékvesekéreg működését szabályozó hormon. Így a mellékvesekéreg szabályozásával szerepe van többek között a vérnyomás, a vércukorszint, valamint a stresszre adott reakciók szabályozásában.
  • Prolaktin (laktotrop hormon, LTH) – a tejelválasztást stimuláló hormon. A felesleges prolaktin menstruációs zavarokat, férfiaknál pedig nőies jellegzetességek kialakulását, illetve potenciazavarokat okoz.
  • Melanocitastimuláló hormon (MSH) – a bőrben és a szőrzetben (hajban) lévő festékanyag termelését szabályozza, valamint hatással van az étvágyra és a szexuális izgalomra is.

 

A hátsó lebeny a hipotalamusz által termelt hormonokat tárolja, illetve adagolja a vérbe szükség szerint, az alábbiak alapján:

 

  • vazopresszin – a szervezet vízháztartását szabályozza (vizeletkiválasztás, vízvisszatartás),
  • oxitocin – a simaizmok összehúzódásáért felelős hormon (például: a szülés folyamata során és az orgazmus alatt).

 

A hipofízis betegségei

A hipofízis egyik leggyakoribb betegsége a hipofízis adenóma, amely a mirigy jóindulatú megnagyobbodásával jár. A megnagyobbodás a hipofízis hormontermelésének zavarait, illetve a hipofízis által szabályozott más endokrin mirigyek zavarait okozhatja. Ezen túlmenően, a szerv fizikai növekedése a környező idegszövetet egyre nagyobb nyomás alatt tartja, így a hipofzis adenóma fokozatosan romló állapotot, más kórképek kialakulását is eredményezi.

KULCSSZAVAK
agyalapi mirigy  |   endokrin rendszer  |   hormon  |   agy  |   adenohipofízis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít