egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hányás nagyon kellemetlen tünet, folyamat, de az esetek nagy részében nincs komolyabb oka. A gyakori hányás kiszáradáshoz vezethet, ám szerencsére kevés olyan betegség fordul elő, amelynek ez a kísérő tünete két napnál tovább fennáll.

 

A gyerekeknél a hányás gyakran társul különféle fertőző vagy gyulladásos megbetegedésekhez.

 

A hányással gyakran társuló tünetek

Mindenekelőtt a hányinger, de a hasfájás és a hasmenés is jellemző lehet. A gyakori hányás következtében kialakuló kiszáradás tünetei fokozott figyelmet érdemelnek, úgymint a csekély mennyiségű és általában koncentráltsága miatt sötét vizelet, beesett, karikás szemek, száraz nyelv, kiszáradt száj, fejfájás és gyengeség.

 

A kiszáradás elsősorban a kisgyermekeket, csecsemőket veszélyezteti.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a hányással együtt hasi vagy mellkasi fájdalom, látászavarok, magas láz, esetleg tarkómerevség tapasztalható – hívja a 112-t és kérjen mentőt! 

 

Abban az esetben is sürgősségi ellátásra van szükség, ha a hányásban ürülék található, vagy a hányással egyidejűleg a végbél vérzése is bekövetkezik.

 

Orvoshoz kell fordulni:

 

  • ha a hányás több mint két napon keresztül előfordul,
  • ha a kiszáradás tünetei tapasztalhatók,
  • ha a folyadék nem „marad benn” több mint tizenkét órája,
  • ha a hányás zöld vagy véres, esetleg kávézacc-szerű képleteket tartalmaz,
  • ha a hányáshoz kínzó fejfájás társul,
  • ha a hányás cukorbeteg személynél következik be – különösen, ha az illető inzulint is használ betegsége kezeléséhez.

 

A hányás lehetséges okai

Hányást leggyakrabban valamilyen vírusfertőzés okoz, de gyakran előfordul a terhesség alatt is. Ételmérgezés miatt is bekövetkezhet hányás, miként a tengeribetegségnek is jellemző tünete. Hányás központi idegrendszeri betegség tünete is lehet.

 

A hányás kezelése

Ennek a kellemetlen tünetnek a kezelése leginkább a kiváltó okok kezelését jelentheti. Ám néhány tanácsot hasznos lehet megfogadni a hányással kapcsolatban. Első és legfontosabb a pihenés, mivel a szervezetet egy „hányós” betegség igencsak megviseli. Továbbá a „hányós” időszak alatt sem szabad éhezni, meg kell próbálni enni.

 

Sok víz, esetleg alacsony cukortartalmú természetes gyümölcslé, izotóniás ital fogyasztása is hasznos lehet. A magas cukortartalmú ételek-italok, energiaitalok viszont kerülendők, mert a hányástól kiszáradóban lévő szervezet elől a bennük lévő cukrok további vizet kötnek magukhoz.

 

Fontos tudni, hogy a „hányós” betegség idején szedett fogamzásgátló tabletták – ahogy bármilyen szájon át bevett gyógyszer – teljeskörű felszívódása nem vehető biztosra, ezért a nem kívánt terhesség megelőzésére ebben az időszakban „más megoldás után kell nézni” (például: óvszer).

 

A hányás megelőzésének lehetőségei

A megelőzés leginkább a kiváltó betegségek, vírusfertőzések megelőzését jelenti. Egyes esetekben – mint például az utazási hányinger (tengeribetegség) –, a megelőzéshez speciális tabletták is kaphatók a patikákban, ezek leggyakoribb mellékhatása a fokozott álmosság, kábultság.

 

KULCSSZAVAK
hányás  |   hányinger  |   kiszáradás  |   ürülék a hányásban  |   véres hányadék  |   tengeribetegség  |   terhesség  |   ételmérgezés  |   gyomorfertőzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít