egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogamzásgátlás a megtermékenyülést, tágabb értelemben véve a megtermékenyült petesejt beágyazódását megakadályozó módszer. A hormonális fogamzásgátlás gyógyszereit és eszközeit kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos írhatja fel.

 

A hormonális fogamzásgátlásnak számos formája létezik:

 

  • fogamzásgátló tabletta,
  • méhen belüli hormonleadó rendszer (IUS),
  • hüvelygyűrű,
  • depóinjekció,
  • bőrtapasz.

 

Fogamzásgátló tabletták

A szájon át szedhető (orális) fogamzásgátló tablettában található hormonok meggátolják a petefészekben a petesejtek havi érését és kiszabadulását, megnehezítik a spermium petesejthez jutását, valamint a petesejt számára a méh belsejét borító nyálkahártyába történő beágyazódást.

 

Legtöbbször a nem kívánt terhesség megelőzésére szedik, szakorvosi javallatra használható azonban egyéb állapotok – például a fájdalmas vagy bő vérzéssel járó menstruációs ciklus, premenstruális tünetegyüttes és az endometriózis – kezelésére is. A hormonális fogamzásgátló tabletta kiválasztásában a szülész-nőgyógyász szakorvos nyújt tanácsot a páciens egészségi állapotának, egyéni igényeinek és egyéb körülményeknek megfelelően.

 

A fogamzásgátló tabletták hatóanya­guk szerint egyfajta hormont vagy többféle hormon kombinációját tartalmazó készítmények lehetnek. A kombinált, ún. egyfázisú tabletták a hormonok meghatározott, állandó adag­ját tartalmazzák. A többfázisú tabletták változó hatóanyag-tartalma a természetes menstruáció so­rán bekövetkező hormonváltozásokat követi.

 

A fogamzásgátló tabletták legtöbbjét 21 napig kell szedni, majd azt követően 7 gyógyszermentes napot kell tartani. Egyes fogamzásgátló tabletták 24 + 4 napos szedési sémára épülnek, és van olyan is, amelyet folyamatosan kell szedni. Mindemellett létezik sürgősségi fogamzásgátlásban alkalmazható esemény utáni tabletta is.

 

A fogamzásgátló tabletták előnye a megbízhatóság mellett az, hogy alkalma­zásuk mellett a havi vérzés (ún. megvonásos vérzés) általában rövid ideig tart, és nem jár bő vérzéssel. A gyógyszerszedés abbahagyása után a fogamzásgátló hormonhatás gyorsan megszűnik, így a gyermekvállalás jól tervezhető.

 

Méhen belüli hormonleadó rendszer

A fogamzásgátlás másik lehetséges módja a méhen belüli hormonleadó rendszer (intrauterine system, IUS) használata. Az IUS kicsi, T alakú eszköz, amelyet a méh üregébe helyez fel a nőgyógyász szakorvos. Hasonlít a méhen belüli fogamzásgátló eszközhöz (IUD), de attól eltérő módon működik, mivel hormont bocsájt ki. Ennek hatására a méhnyak nyákja megvastagszik, ami megnehezíti a spermiumok számára az átjutást és a petesejt elérését is.

 

A méhen belüli hormonleadó rendszer előnye, hogy egyszeri felhelyezés után öt évig használható, és nem zavarja a szexuális életet. Ezen kívül a szervezetbe ily módon bevitt hatóanyag nem jut el a májba, így kisebb dózisok alkalmazása is elegendő, mint a szájon át szedhető tabletták esetében.

 

Ez a módszer megfelelő választás lehet azok számára, akiknek bő, fájdalmas menstruációs ciklusai vannak, mert az IUS által kifejtett hatás révén a menstruáció kevésbé fájdalmas, mennyisége csökken, egy évnyi használat után akár teljesen el is maradhat. Az IUS biztonsággal alkalmazható a szoptatás időszaka alatt is. Használata nem függ attól, hogy a nő szült-e már, levételét követően a termékenység azonnal visszaáll.

 

Hüvelygyűrű

A hormontartalmú hüvelygyűrű a hü­velybe helyezhető rugalmas gyűrű, amely­ből fogamzásgátló hatást erősítő hormon szabadul fel. A gyűrű három hétig tartható a hüvelyben, majd egy hét szünetet követően újabb gyűrű felhelyezésére van szükség.

 

Az eszköz előnye, hogy a szervezetbe ily módon bevitt hatóanyag nem jut el a májba, így kisebb dózisok alkalmazása is elegendő, mint a szájon át szedhető tabletták esetében. További előnye, hogy nincs szükség rendszeres gyógyszersze­désre, így nem kell naponta figyelni a tabletta bevételére. Ugyanakkor az eszköz zavarhatja a nemi életet, és irritálhatja a hüvely falát.

 

A fogamzásgátló hüvelygyűrűről külön cikkben olvashat részletesen.

 

Depóinjekció

A fogamzásgátló depóinjekció hormont tartalmaz, amelynek hatására sűrűbbé válik a méhnyakat borító nyálkaréteg, így nehezebbé válik a petesejt elérése a hímivarsejtek számára. Az injekcióval bejuttatott hormon megváltoztatja a méhnyálkahártya tulajdonságait, így csökken a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége. Az injekciót – amely 12 héten át egyenletes hormonleadást biztosít – háromhavonta kell izomba beadni.

 

A fogamzásgátló injekció előnye a kiváló ha­tékonyság, valamint az, hogy nem igényel rendszeres tablet­taszedést. Ugyanakkor hatására rendszertelenné válhat a menstruáció, testsúlygyarapodás is bekövetkezhet. Az injekció beadását követően a hormon­hatás már nem függeszthető fel, még szövődmény vagy panasz esetén sem. A fogam­zásgátlás abbahagyása után csak viszony­lag hosszú idő (esetenként hónapok) alatt áll vissza a rendszeres menstruáció.

 

Bőrtapasz

A bőrön elhelyezhető (transzdermális) fogamzásgátló tapasz olyan módon akadályozza meg a teherbeesést, hogy a bőrön keresztül hormonokat juttat a szervezetbe. A fogamzásgátló tapasz ugyanazokat a hormonokat tartalmazza, mint a kombinált fogamzásgátló tabletták, és azokkal azonos módon hat. A tapaszban lévő hormonok megakadályozzák, hogy a petefészekből kiszabaduljon a petesejt, és megnehezítik a spermium petesejthez jutását is – a méhnyak nyákjának sűrűbbé tételével. Hatásukra nehezítetté válik a petesejt számára a méh belsejét borító nyálkahártyába való beágyazódás.

 

A fogamzásgátló tapaszt három egy­mást követő héten kell felhelyezni, az alkal­mazás helyét hetente változtatva. Ezután egy tapaszmentes hét következik. A tapaszból folyamatosan, egyenletes koncentrációban szabadulnak fel a fogamzásgátlást biztosí­tó hormonok. Az eszköz előnye, hogy a szervezetbe ily módon bevitt hatóanyag nem jut el a májba, így kisebb dózisok alkalmazása is elegendő, mint a szájon át szedhető tabletták esetében. További előnye, hogy nincs szükség rendszeres gyógyszersze­désre. A módszer hányás, hasmenés esetén sem veszít hatékonyságából. Egyetlen hátránya, hogy a tapasz irritálhatja a bőrt.

 

A hormonális fogamzásgátlás kockázati tényezői

A vénás thromboemboliás megbetegedés (vérrögképződés) ritka szív- és érrendszeri szövődmény lehet a fogamzásgátlót szedő nők körében. Ebből a szempontból a véralvadási rendszer örökölt zavaraiban szenvedő, a vérrögképződésre genetikus hajlamot hordozó (thrombophilia) személyeknek fokozott elővigyázatosság ajánlott a fogamzásgátló módszer kiválasztásakor.

 

Az orális fogamzásgátlók szedését megelőzően nem feltétlenül szükséges e tulajdonságok szűrővizsgálata, ugyanakkor fontos a gondos kórelőzmény-felvétel. Amennyiben a saját vagy a családi kórelőzményben thromboemboliás megbetegedés szerepel, előzetes vizsgálat elvégzése javasolt.

 

A kombinált orális fogamzásgátlók használata biztonságos az egészséges nők számára, egészen a menopauza beálltáig. Javasolt azonban, hogy a 40 éven felüli nők a lehető legalacsonyabb hormontartalmú készítményt szedjék. Ugyancsak javasolható számukra az egykomponensű tabletták szedése, mivel az életkorral arányosan csökkenő termékenység miatt ezek hatékonysága is biztosan kielégítő ebben az életkorban.

 

Egyéb

A fogamzásgátlás történetében nagy áttörést jelentett a hormonális fogamzásgátló módszerek megjelenése. Magyarországon 1967-ben forgalmaztak először szájon át szedhető hormonális fogamzásgátlót, amelyet Richter Gedeon és Ludwig Haberlandt alkotott meg az 1930-as évek végén.

KULCSSZAVAK
peteérés  |   ovuláció  |   ovulációgátlás  |   ciklus  |   fogamzásgátló  |   hüvelygyűrű  |   transzdermális tapasz  |   IUS  |   depóinjekció  |   egyfázisú tabletta  |   többfázisú tabletta  |   megvonásos vérzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít