egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hepatitis C-vírus (HCV) okozta májgyulladás egy súlyos fertőzés, ami körültekintő kezelési módot igényel. A májgyulladás lefolyás szerint lehet akut vagy krónikus, azaz 6 hónapon túl sem gyógyuló.

 

A hepatitis C-vírus RNS-örökítőanyagú vírus, amelyet csak 1989-ben fedezték fel. A hepatitis C-vírus leginkább vérrel és szexuális úton terjed, a terjedés módja szerint magas kockázatot jelent az intravénás kábítószer-használat. A fertőzés felismerését nehezíti, hogy a fertőzés az esetek jelentős részében (85%) tünetmentesen zajlik. 

 

A Föld lakosságának kb. 3%-a fertőzött. 

 

A HCV okozta májgyulladás tünetei

A fertőző májgyulladás tünetei attól is függenek, hogy a betegség akut vagy krónikus lefolyású. Krónikus májgyulladás esetén a tünetek megegyezhetnek a májzsugorodás tüneteivel. A májgyulladások viszont gyakran tünetmentesen játszódnak le, főként fiatalokban.

 

A tünetek megjelenéséig változó hosszúság lappangási idő telhet el (15–180 nap).

 

Az akut májgyulladás lehetséges tünetei:

 

 • hőemelkedés;
 • levertség;
 • ingerlékenység;
 • étvágytalanság;
 • hányinger, hányás, hasmenés;
 • jobb bordaív alatti fájdalom;
 • bőrkiütések megjelenése;
 • ízületi fájdalom;
 • sárgaság (icterus);
 • sötétsárga színű vizelet;
 • színtelen széklet;
 • bőrviszketés.

 

Előfordulhat továbbá mással nem magyarázható súlyvesztés, a máj- és lépmegnagyobbodás (hepatosplenomegalia) vagy igen ritkán májelégtelenség is.

 

A krónikus májgyulladás lehetséges tünetei a fenti tüneteken túl:

 

 • bőr elvékonyodása;
 • fehér körmök;
 • tenyérzsugor;
 • tömöttebb tapintatú máj;
 • sima, sötétvörös színű viasznyelv, ajakpír;
 • tenyér és a talp pirossága;
 • póknaevusok (pőkhálószerű bevérzések a bőrön).

 

Mivel a máj betegsége a nemi hormonok háztartását is érintheti nőknél előfordulhat a menstruáció elmaradása (amenorrhea), férfiaknál pedig impotencia, a másodlagos nemi jellegek elvesztése, az emlők megnagyobbodása (gynecomastia) is kialakulhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaja, vagy valamely egyéb okból felmerül a hepatitis C-vírussal történt fertőződés vagy egyéb eredetű májgyulladás gyanúja (pl. sárgaságot tapasztal), keresse fel háziorvosát! 

 

Háziorvosa a panaszok és a klinikai kép alapján vizsgálatokat kérhet, illetve szükség esetén beutalja szakorvosi kivizsgálásra.

 

A HCV okozta májgyulladás okai

Ez a vírus terjedhet vérrel, vérkészítménnyel, fertőzött eszközökkel, közös fecskendőkkel, többek által használt borotvával, tetoválótűvel. A fertőzések túlnyomó többsége intravénás kábítószer-használók körében terjed a közös fecskendő használatát követően.

 

A vírus terjedhet anyáról gyermekre is, habár a hepatitis B-vírus (HBV) anyáról gyermekre való terjedéséhez képest elenyésző mértékben. 

 

Az 1992 előtt vérkészítményt kapott egyéneknél, szervátültetetteknél gondolni kell a fertőződés lehetőségére. 

 

Az egészségügyi személyzet körében történt tűszúrások, egyéb sérülések, szembe került vér esetén is felmerül a fertőzés lehetősége. A HCV is terjedhet szexuális úton a HBV-hez hasonlóan, az apró hámsérüléseken keresztül bejuthat a vírus a szervezetbe, bár a fertőződés kockázata alacsonyabb, mint HBV esetén.

 

A HCV okozta májgyulladás szövődményei

Az akut hepatitis szövődményes esetben lehet visszatérő, a 6 hónapon túl gyógyuló hepatitis pedig már krónikusnak tekintendő. A HCV-fertőzések 75%-a megy át krónikus fertőzésbe, jóval gyakrabban, mint a HBV-fertőzések esetében.

 

A májgyulladásnak lehetnek májon kívüli tünetei is, szövődményes esetben Hashimoto-pajzsmirigygyulladás, Sjögren-szindróma, csökkent vérlemezkeszám és egyéb fertőzések is kialakulhatnak.

 

Krónikus májgyulladás akár májzsugor és rosszindulatú májdaganat kialakulásához is vezethet.

 

A HCV okozta májgyulladás diagnosztizálása

 A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat, és megvizsgálja a beteget, majd laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat kér. A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítja meg, hogy HCV okozta májgyulladás áll-e a panaszok hátterében.

 

Az orvosok leggyakrabban vértesztet kérnek a vírus azonosításához. A vérteszt során HCV elleni antitestetek jelenlétét vizsgálják.

 

A HCV okozta májgyulladás kezelése

A betegség kezelése érdekében el kell hagyni minden májat károsító tényezőt, főként az alkoholfogyasztást és a májat terhelő gyógyszereket.

 

Aktív gyulladás esetén fontos az ágynyugalom, pihenés, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a védőoltás azon májat károsító vírusok ellen, amelyekkel még nem fertőződött a beteg. A krónikus HCV-fertőzés kezelésében használatos az interferon és antivirális szerek vagy ezek kombinációja.

 

2011-et követően megjelentek a direkt vírusellenes szerek, amelyekkel a HCV-fertőzések több mint 90%-a kezelhető. A terápia 12–24 hetet vesz igénybe, és szájon át szedhető készítményekből áll. A kezelés mellékhatásai elenyészők, a terápia jól tolerálható.

 

A HCV okozta májgyulladás megelőzése

A hepatitis C-vírus ellen nincs védőoltás. A fertőződés megelőzéséhez kerülni kell a gyakori szexuális partnercserét, a védekezés nélküli szexuális kapcsolatokat (lásd még: Biztonságos szex), a közös tű, fecskendő, borotva használatát.

 

Az egészségügyben dolgozóknak fokozottan ügyelniük kell arra, hogy használt tűvel, vágóeszközzel ne sebesítsék meg magukat, a szemükbe vér ne kerüljön.

KULCSSZAVAK
májgyulladás  |   fertőző májgyulladás  |   hepatitis  |   vírusos májgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít