egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A homeopátiát, mint gyógymódot az 1790-es években dolgozta ki Samuel Hahnemann. Működésének alapelve a „hasonló a hasonlóhoz”, vagyis az egészséges emberben betegséget okozó anyag képes a kialakult tünetek enyhítésére is.

 

A homeopátia a holisztikus gyógymódok közé tartozik, célja az emberi test és lélek egyensúlyba hozása, és így az egészséges egyensúlyi állapot visszaállítása. Ugyanakkor nem célja sem a betegségek és a gyógyításra alkalmazott készítmények molekuláris kölcsönhatásainak vizsgálata, sem a pontos hatásmechanizmus felderítése és leírása.

 

A homeopátiás készítmények elkészítése

A homeopátiás készítmények kiindulási anyagai lehetnek állati, növényi vagy ásványi eredetűek. Az elkészítés folyamatában a legfontosabb lépések a potencírozás és a dinamizálás:

 

  • Potencírozás során a hatóanyagot nagy mennyiségben tartalmazó kiindulási oldatot (ún. „őstinktúra”) olyan mértékben felhígítják, hogy a tényleges hatóanyagtartalom a végleges készítményben akár közel nulláig is csökkenhet – azaz egyetlen hatóanyag-molekula sem található meg az őstinktúrából a kész termékben.
  • Dinamizálás a hígítási lépéseket követő erős mechanikai hatások alkalmazása, vagy egyszerűbben fogalmazva rázogatás.

 

Az elmélet szerint a nagy mértékű hígítás ellenére azonban a hatásosság nem csökken, hanem egyre inkább növekszik – mivel a víz vagy egyéb oldószer (amelyben az őstinktúrát hígítják) memóriájában megőrzi az eredeti hatóanyag tulajdonságait, és az oldószermolekulák speciális rendezettséget mutatnak ennek megfelelően. A dinamizálás szükséges lépés azért, hogy az oldószermolekulák felvegyék a hatóanyag tulajdonságait.

 

A homeopátiás szerek dobozán minden esetben jelölésre kerül a potencírozás és dinamizálás mértéke. Ennek jellemzésére a legáltalánosabban használt a CH potencia – az őstinktúrát minden lépésben 100-szorosára hígítják, majd tízszer megrázzák. Így tehát egy C12-es potenciájú (azaz 10012 = 1024 hígítású) szerben már szinte biztosan nem található az eredeti anyag egyetlen molekulája sem.

 

A homeopátiás készítmények elérhetősége, jogi helyzete

A homeopátiás készítmények forgalmazását egy Európai Uniós jogszabály alapján engedélyezi a magyarországi gyógyszerügyi hatóság (NNGYK) is.

 

A homeopátiás készítményeket hazánkban – az európai uniós jogszabályoknak megfelelően – kétféle eljárással lehet forgalomba hozni, melyek az alábbiak:

 

  • Egyszerűsített eljárás: terápiás javallattal nem rendelkező, nagy hígítású szerek esetén, a folyamat során a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani;
  • „Normál” eljárás: terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetén, ekkor – ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében – terápiás hatásosságát klinikai vizsgálatokkal is bizonyítani szükséges.

 

2020. július 1-től Magyarországon terápiás javallattal csak akkor forgalmazható homeopátiás szer, ha klinikai vizsgálatokkal tudják igazolni a készítmény gyógyító hatására vonatkozó állításokat. Jelenleg viszont nincs forgalomban olyan homeopátiás szer az országban, melynek hatékonyságát klinikailag bizonyították volna.

 

A homeopátiás készítmények alkalmazása

A homeopátiás készítmény feladata, hogy a szervezet saját öngyógyító folyamatait beindítva segítse a beteget az öngyógyítás folyamatában – teszi ezt a gyógyszerekkel ellentétben nem konkrét hatóanyagokkal, hanem sokkal inkább a hitre alapozva.

 

A homeopata a rendelése során egy beszélgetés keretében feltárja a beteg panaszait okozó lelki és testi okokat. Alaposan kikérdezi a pácienst a tüneteiről és azok kialakulásáról – általában nagyobb hangsúlyt fektetve a lelki tényezőkre, mint magára a betegségre. Egy homeopátiás konzultáció így gyakorlatilag egy misztikummal övezett pszichológiai ülésre hasonlít inkább, mint orvosi rendelésre.

 

A homeopátiás készítmények hatékonysága

Bár klinikai vizsgálatokkal a homeopátiás szerek hatékonysága nem igazolt, mégis emberek milliói hisznek benne és állítják azt, hogy hatékony. Egész iparág épült már fel a homeopátia köré, kórházak, orvosi rendelők, erre specializálódott patikák, és persze nem utolsó sorban a gyártók.

 

Miért lehet ez? A tudományos világban már sokszorosan bebizonyított tény, hogy a gyógyszerekben és magában a gyógyulásban való hit (tudományosabb nevén placebo hatás) nagyon fontos szerepet játszik a gyógyulás folyamatában. A homeopata orvos kiemelt figyelmet fordít pácienseire, „személyre szabott” terápiát választ ki minden esetben, meghallgatja az egyéb problémáit is – és nem utolsó sorban ott van az egész terápiát körül lengő misztikum. Ez emberek számára sokszor könnyebben befogadható, mint a papírmunkával, várakozási idővel és feszültséggel járó nyugati orvoslás megszokott menete.

 

Vannak olyan betegségek, melyeknél a gyógyításába és a gyógyulásba vetett hit, vagy placebo hatás nagyobb szerepet játszhat, mint a receptorok és hatóanyagok közötti molekuláris mechanizmusok dinamikája. Azt azonban ne felejtsük, hogy egy súlyos fertőző betegségben, epilepsziában vagy rosszindulatú daganatos megbetegedésben már nem elégséges a hit és a misztikum! Ezekben az esetekben az öngyógyszerezés ilyen formája veszélyes lehet, ha az orvosi bizonyétékok alapján választható kezelés helyett alkalmazzák! Ezért a homeopátia csak kiegészítő terápiaként javasolt, kezelőorvosával egyeztetett módon!

 

Abban az esetben, ha Ön homeopátiás kezelési mód mellett dönt, mindenképpen kérje ki kezelőorvosa szakvéleményét! Kérdezze meg a legfontosabbakat:

 

  • Használhatok-e homeopátiás szereket a betegségem kezelésére a hagyományos gyógymódokkal szemben?
  • Biztonságos-e számomra a homeopátiás kezelés?
  • Lehet-e hátrányom abból, ha homeopátiás kezelés választok a hagyományos gyógyszeres kezeléssel szemben?
  • Vannak-e bizonyítékok a homeopátia hatásosságára a betegségem legyőzésére?

 

KULCSSZAVAK
természetgyógyászat  |   víz  |   cukorgolyó  |   homeopata  |   természetes gyógymód
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít