egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hűtőfürdő a láz csillapításának fizikális módja, amely nem tartozik a széles körben alkalmazott lázcsillapító módszerek közé.

 

Magas láz esetén a mértékkel, óvatosan alkalmazott, tolerálható fizikális hűtés és a gyógyszeres lázcsillapítás kombinációja hatásos eljárás lehet a láz csillapításában. A hűtőfürdő alkalmazása mellett csökkenthető a lázcsillapító gyógyszerek mennyisége, ami kímélő hatású a szervezet egésze szempontjából.

 

Láz

Az élettani testhőmérséklet egyénenként és a különböző napszakokban is eltérő lehet. A testhőmérséklet mért értékét nagyban befolyásolja a mérés helye és módszere is. Mindennek figyelembevételével láznak ítélhető meg a normális napi ingadozást meghaladó testhőmérséklet. Gyakorlati szempontból általában a 38°C feletti testhőmérséklet tekinthető láznak, amely nem oka, hanem kísérő tünete egyes betegségeknek.

 

Fontos megjegyezni, hogy a láz kifejezetten hasznos, természetes jelenség a szervezet betegséggel szembeni védekezésében, például egyes baktériumokat vagy vírusokat az immunrendszer gyorsabban tud legyőzni magasabb testhőmérséklet mellett. Ezért a lázcsillapítás abban az esetben ajánlott, ha a beteg kifejezetten rosszul viseli a lázmenetet, vagy tartósan magas láza van.

 

A lázas állapot fokozott folyadékveszteséggel jár, ezért rendszeres folyadékpótlás ajánlott a kiszáradás elkerülése érdekében. A kiszáradás jelei a szájszárazság, lepedékes nyelv, könnyek hiánya, aláárkolt szemek, csökkent vizeletürítés, csecsemőknél a fejtető szintjéhez képest besüppedt kutacs.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A COVID-19 okozta világjárvány megjelenésével a lázzal járó megbetegedések fokozott figyelmet és elővigyázatosságot igényelnek. Az ajánlott óvintézkedések megtartása mellett kérje háziorvosa segítségét a tünetek kezelésében és – amennyiben az új koronavírus-fertőzés gyanúja igazolódik –, a szükséges járványügyi intézkedések megtételében.

 

Fentieken túl, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ha a lázas állapothoz az alábbi tünetek társulnak:

 • tarkómerevség,
 • érzékelési zavarok,
 • hányás,
 • hasi fájdalom,
 • légzési nehézségek,
 • bőrkiütések,
 • fényérzékenység,
 • görcsök.

 

Amennyiben gyermeke lázas, sürgősen kérjen orvosi segítséget az alábbi állapotok esetén:

 • fokozódó aluszékonyság vagy nem ébreszthető gyermek,
 • bőrvérzés, amely megnyomva pár másodpercre sem tűnik el,
 • gyermek lázgörcse esetén (lásd még: Görcsroham),
 • kiszáradás jelei itatás mellett,
 • szokatlan tünetek jelentkezése,
 • általános állapot rosszabbodása,
 • csillapíthatatlan láz,
 • otthoni gyermekápolás megoldatlansága.

 

Lázgörcs esetében, vagy ha a gyermeknek nehézlégzése alakul ki, vagy a gyermek légzése a görcs után nem rendeződik és az ajkai kékek, vagy ha a gyermek fejsérülést szenvedett, tudatzavara van, aluszékonnyá válik, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A mentők megérkezéséig haladéktalanul kezdje meg a láz csillapítását gyógyszer és hűtőfürdő egyidejű alkalmazásával.

 

A lázcsillapítás lehetséges módjai

A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg közérzetének javítására szolgálnak. Ilyen célból lázas betegnek adhatók, amennyiben a beteg számára nem ellenjavalltak (például allergia az adott szerre). Mindig figyelmesen el kell olvasni a betegtájékoztatót a gyógyszer-túladagolás veszélyének elkerülése érdekében.

 

A fizikális lázcsillapítás (hűtőfürdő) is alkalmazható módszer láz esetén, különösen akkor, ha valamilyen okból a gyógyszeres kezelés nem lehetséges vagy hatástalan volt.

 

Hogyan alkalmazza a hűtőfürdőt láz esetén?

A hűtőfürdő alkalmazása magas (39º C fok feletti) láz esetén ajánlott a gyógyszeres lázcsillapítás mellett. A beteget először testhőmérsékletű fürdővízbe kell ültetni, amelyet hagyni kell magától kihűlni. Nem szabad közvetlenül a beteg bőrére folyatni a hideg vizet. A vizet nem szabad 31º C fok alá hűteni.

 

Tilos egyedül hagyni a lázas gyermeket a fürdőkádban! Hatásosabb a hűtés, ha csak a beteg melléig ér a víz, és a szabadon maradó testfelület folyamatos locsolgatása történik. Amikor a testhőmérséklet 38o C-ra csökkent, abba kell hagyni a hűtőfürdőt. Ha a beteg vacogni kezd, be kell fejezni a hűtőfürdőt, mert a didergés növelheti a testhőmérsékletet. A hűtőfürdőt követően szárazra kell törölni és felöltöztetni a beteget, majd meg kell mérni a lázát.

 

Felnőtt beteg esetén zuhanyfürdő is alkalmazható. A zuhanyozás testmeleg vízzel indítandó, majd a víz fokozatosan 26-28º C-ra hűtendő.

 

Szívbetegek hűtőfürdőztetését óvatosan, szoros felügyelet mellett lehet elvégezni. Hűtőfürdő alkalmazása nem ajánlott bőrbetegségek, bőrsérülések, friss műtéti sebek, kiterjedt bőrgyulladás esetén.

 

Láz és hűtőfürdő gyermekkorban

láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. Rossz általános állapotban lévő lázas gyermeknél még a házi gyermekorvoshoz fordulás előtt célszerű a lázcsillapítás megkezdése, hűtőfürdővel kiegészítve. Gyógyszeres lázcsillapító rutinszerű adása jó közérzetű gyermekek esetében nem indokolt, ha a láz csillapításának egyedüli javallata a testhőmérséklet csökkentése.

 

Mérlegelni kell a gyógyszeres lázcsillapítást és hűtőfürdőt, ha a lázas gyermeknek rossz a közérzete. Fokozatosan romló általános állapot esetén azonban késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni!

 

A gyermekek lázának mérésére alkalmazható módszerek az alábbiak:

 • egyéves korig a végbélben történő lázmérés részesítendő előnyben,
 • 1-3 éves életkorban végbélben vagy hónaljban történő lázmérés javasolt,
 • 3 éves kor felett a hőmérséklet hónaljban történő mérése javasolt.

 

Szalicilátot tartalmazó (pl. acetilszalicilsav) lázcsillapítót tizenkétéves életkor alatt ne adjon gyermekének!

 

Láz és hűtőfürdő időskorban

Az időskor betegségeinek klinikai jellegzetességei közé tartozik többek között a tünetszegénység, a fájdalom hiánya, valamint a gyógyulás lassabb folyamata. Elmaradhat a láz is, vagy csak kisfokú hőemelkedés észlelhető.

 

Mindez azzal magyarázható, hogy előrehaladott életkorban gyengébb az immunválasz, és megváltozik a testhőmérséklet szabályozása is. Ezért fontos odafigyelni az idős betegek szokatlan tüneteire, mert azok akár fertőző betegséget is jelezhetnek, amelyek mielőbbi felismerése különösen fontos a gyógyulás esélyének növelése érdekében. Amennyiben magas láz áll fenn, a közérzet javításának céljából végezhető hűtőfürdő.

 

Láz és hűtőfürdő várandósság idején

A várandósság alatti láz növeli a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Ezért a várandós anyáknak javasolt a kezelőorvosuk tanácsát kérve előre felkészülni, hogy láz esetén melyik lázcsillapító gyógyszer bevétele megengedett számukra, illetve javasolt tanácsot kérni a hűtőfürdővel kapcsolatban is.

 

Fontos törekedniük arra, hogy az adott gyógyszer legkisebb hatékony dózisát a szükséges legrövidebb ideig szedjék, és kizárólag indokolt esetekben.

KULCSSZAVAK
láz  |   testhőmérséklet  |   lázmérés  |   lázcsillapítás  |   ülőfürdő  |   hűtőborogatás  |   közérzet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít