egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hörgőgyulladás (bronchitis) a tüdő nagy és közepes légútjait érintő gyulladás, melyet sokszor kísér köhögés, illetve köpetürítés. Akut és krónikus formában is előfordulhat.

 

Akut esetben a gyulladás többnyire virális eredetű, de okozhatja baktérium is, míg krónikus esetben sokszor a dohányzás áll a betegség hátterében. A krónikus bronchitis a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetegyüttesének része is lehet.

 

Minden életkorban előfordulhat, de akut bronchitis esetén leggyakrabban a gyermekek érintettek, különösen 5 éves kor alatt. A betegség megjelenése télen a leggyakoribb, főleg megfázást vagy influenzát követően.

 

Krónikus bronchitis főleg 40 éves korban gyakori. Megelőzésében és kezelésében kiemelt jelentőséggel bír a dohányzás mellőzése.

 

A hörgőgyulladás főbb tünetei

A hörgőgyulladást akut esetben 7-10 napig tartó tünetek kísérik, míg krónikus esetben a tünetek hónapokig, akár évekig is fennállhatnak.

 

A hörgőgyulladás tünetei lehetnek:

 

 • köhögés;
 • köpetürítés;
 • zihálás, nehéz légzés;
 • mellkasi fájdalom;
 • mellkasi szorító érzés;
 • fáradtság;
 • hőemelkedés.

 

A köpet színe lehet átlátszó, fehér, sárgásan festenyzett vagy zöld, bizonyos esetekben akár véres is lehet.

 

Akut bronchitist kísérhetnek további influenzaszerű tünetek is, például fejfájás, végtagfájdalom, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás.

 

Krónikus bronchitis esetén a tünetek több mint 3 hónapig fennállnak, és visszatérő epizódokban jelentkeznek minimum 2 éven át. Krónikus esetben tehát a tünetek hullámzóak, felülfertőződés esetén pedig tovább súlyosbodhatnak a panaszok.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben tünetei hosszan fennállnak vagy súlyosbodnak, mihamarabb keresse fel háziorvosát. Krónikus lefolyású betegségnél háziorvosa gondoskodni fog a szükséges vizsgálatok megszervezéséről.

 

Az alábbi tünetek jelentkeze mellett ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni:

 

 • a tünetek több mint 3 héte fennállnak;
 • a tünetek akadályozzák az alvásban;
 • 38°C fölötti láz esetén;
 • elszíneződött köpet esetén, különösen ha véres;
 • ha zihálással, nehézlégzéssel társulnak tünetei.

 

Magas láz és újonnan jelentkező fulladás esetén azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!          

 

A hörgőgyulladás kiváltó okai

Akut bronchitist a legtöbb esetben vírusfertőzés okoz, különösen gyakori az influenza okozta megbetegedés előfordulása.

 

A krónikus bronchitis elsődleges kiváltó tényezője a dohányzás, illetve a szennyezett levegő, vagy az irritáló gázok, gőzök belélegzése. Krónikus légúti megbetegedés szempontjából különösen veszélyeztetettek azok, akik ilyen környezetben dolgoznak.

 

A dohányzás kiemelt jelentőségű mind az akut, mind a krónikus bronchitis kialakulásában. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak a dohányzó esélyét növeli ezekre a betegségekre, hanem a dohányzást passzívan elszenvedő családtagok, a környezet esélyét is.

 

Fentieken túl egyéb tényezők is hajlamosíthatnak a gyulladás kialakulására:

 

 

Az influenza, pneumococcus vagy szamárköhögés elleni oltás hiánya szintén növeli a hörgőgyulladás kialakulásának esélyét. Lásd még: Védőoltásokkal megelőzhető betegségek.

 

A hörgőgyulladás lehetséges szövődményei

Az akut bronchitis előrehaladtával tüdőgyulladás (pneumonia) is kialakulhat bizonyos esetekben, ilyenkor a fertőzés tovaterjed a tüdő alsóbb légútjaiba.

 

Hosszútávon visszatérő krónikus bronchitises epizódok COPD kialakulását eredményezhetik, ami a tüdő vissza nem fordítható károsodásával jár.

 

A hörgőgyulladás diagnosztizálása

A diagnózishoz elengedhetetlen a tüdő meghallgatása fonendoszkóppal, mely során a légzési hangokból következtetni lehet a diagnózisra, illetve ez alapján lehet eldönteni, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek.

 

Hörgőgyulladás esetén mellkasröntgen készítése általában nem szükséges, kivéve, ha súlyos, visszatérő formáról van szó, vagy más betegséggel is társul.

 

Sok esetben hasznos a köpet tenyésztése is, így képet kaphatunk arról, hogy amennyiben bakteriális eredetet feltételezünk, milyen baktérium állhat a betegség hátterében.

 

Ezen kívül légzésfunkciós vizsgálatra is sor kerülhet, mely során egy ún. spirométert használnak annak mérésére, hogy mennyi levegőt képes befogadni a vizsgált tüdő, illetve mennyit tud kifújni rövid időn belül. Így a vizsgálat valós képet ad a tüdőkapacitásról. Ez segít főként az asthma és a COPD diagnózisának felállításában is.

 

A hörgőgyulladás kezelése

Az akut bronchitis leggyakoribb kóroki tényezője valamely légúti vírusfertőzés, így ezekben az esetekben antibiotikum adása nem javasolt, megfelelő pihenéssel és tüneti kezeléssel pár napon belül gyógyul a beteg.

 

Az alábbi módszerekkel akut és krónikus esetben is enyhíthetők a tünetek:

 

 • inhaláció;
 • párologtató, párásító használata;
 • meleg fürdő;
 • irritáló gázok, cigarettázás mellőzése;
 • megfelelő folyadékbevitel biztosítása;
 • fájdalom- és lázcsillapító;
 • köptető alkalmazása;
 • köhögéscsillapító alkalmazása;
 • krónikus esetben légzőtorna.

 

Köhögéscsillapító használata 6 éves kor alatt nem javasolt. 6 és 12 éves kor között csak orvosi utasításra adjon ilyen szereket gyermekének!

 

Amennyiben a bronchitis bakteriális eredetű, vagy fennállnak olyan tényezők (pl. idős kor) és társbetegségek (szív, tüdő, vese vagy máj krónikus betegségei) melyek megnövelik a tüdőgyulladás kialakulásának kockázatát, úgy antibiotikum adására is szükség lehet. Erről a tünetek és körülmények alapján kezelőorvosa dönt.

 

A hörgőgyulladás megelőzése

Az akut bronchitis megelőzésében fontos a higiénés szabályok betartása, a gyakori kézmosás, illetve az influenza elleni védőoltás által nyújtott védelem.

 

Az akut bronchitis fertőző, így ha ebben a betegségben szenved, felgyógyulásáig mellőze a társasági életet, maradjon otthon, míg a tünetei fennállnak!

 

A fertőzés főként a köhögés során levegőbe került vírusok vagy baktériumok útján terjed, így fontos, hogy köhögéskor takarja el a száját kezével vagy a könyökhajlatával, és ezt követően alaposan mosson kezet, hiszen a kezén megragadt kórokozók legalább 24 órán át életképesek, és tovább fertőzhetnek.

 

Lásd még: Vírusfertőzések és Bakteriális fertőzések

 

Az akut és krónikus bronchitis elkerülése érdekében a dohányzás mellőzése kiemelt jelentőségű. A dohányzás a tüdő vissza nem fordítható károsodásához vezet.

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

COPD-s betegnek javasolt utazáskor, vagy nagyobb tömegben a maszk viselése az esetleges fertőzések elkerülése érdekében.

 

KULCSSZAVAK
akut bronchitis  |   krónikus bronchitis  |   COPD  |   dohányzás  |   köhögés  |   köpetürítés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít