egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hepatitis, vagyis a fertőző májgyulladás korunk egyik legveszélyesebb vírusos betegsége, mely az egész világon elterjedt; a fertőzöttség különösen a fejlődő országokban magas. A hepatitis megelőzhető és kezelhető betegség, ennek ellenére a hepatitisfertőzöttek több mint 80%-a nem részesül megelőzési, szűrési és kezelési szolgáltatásokban.

 

A WHO évente megszervezi a hepatitis világnapi kampányt (a kilenc kiemelt egészségügyi kampány egyikeként). A világnap célja a vírusos hepatitis és az abból eredő betegségek megelőzése, a hepatitis elleni vakcinaellátottság növelése, a betegek ellátásának egyszerűsítése és közelebb hozása a közösségekhez.

 

A hepatitis világnapját az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) kezdeményezésére, dr. Brauch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos munkásságának elismerésére tartják, aki 1964-ben fedezte fel a hepatitis B-vírust, illetve létrehozta a fertőzést megelőző védőoltást.

 

Akut és krónikus hepatitis

A hepatitis a máj akut vagy krónikus gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban fertőző vírusok okoznak, de kialakulásában más károsító hatások – például az alkohol – is szerepet játszhatnak. A máj az anyagcserénk központi szerve, szűrő és méregtelenítő szerv, és sok más szervünkkel ellentétben a megbetegedése akár hosszú időn át rejtve maradhat, ezért védelme kiemelten fontos feladat.

 

A jelenleg ismert, májgyulladást okozó vírusokat A, B, C, D és E betűjelekkel különböztetik meg, és X-szel jelölik a még nem azonosított vírusokat. Bár mindegyik vírus májbetegséget okoz, jelentős különbségek vannak a betegség lefolyásában, súlyosságában, terjedésük módjában.

 

Az A-típus okozta akut vírusos hepatitis többnyire enyhe megbetegedés, és gyakran észrevétlen is marad a fertőzés (egyes esetekben viszont súlyos, akár végzetes komplikációk is felléphetnek).

 

A krónikus megbetegedések – melyeket általában a B-, C- és D-típusok okoznak – a legtöbb esetben tünetmentesek, és kezelés nélkül lassan, évtizedek alatt válnak egyre súlyosabbá (ezáltal felismerhetővé). A betegek többsége nem is gyanítja, hogy vírushordozó – a becslések szerint a hepatitisben szenvedők 95%-a nincs tudatában fertőzésének –, ezért tudtukon kívül továbbadhatják a vírust másoknak.

 

A hepatitis terjedése

A hepatitisvírusok két fő formában terjednek:

 

  • a hepatitis A- és E-vírus a tápcsatornán keresztül, azaz szájon át (fertőzött élelmiszerek elfogyasztásával, pl. szennyezett víz, zöldség, gyümölcs);
  • a hepatitis B-, C- és D-vírus szexuális úton, vérrel és testnedvek által (ondó, hüvelyváladék, nyál).

 

A fertőzés lehetséges útja még az orvosi kezelés is az olyan országokban, ahol előfordul fertőzött tűk vagy vér használata.

 

A fertőzés szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak:

 

  • az egészségügyi dolgozók,
  • a fertőzöttekkel egy háztartásban élők,
  • a fertőzöttek szexuális partnerei (különösen a homoszexuális férfiak),
  • a HCV-pozitív anyák gyermekei,
  • az intravénás kábítószerhasználók,
  • a hemodialízisben részesülők.

 

Erőfeszítések a hepatitis megelőzésére

A vírusos hepatitis jelentős globális egészségügyi probléma, az egészségügyi ellátórendszerre különösen az életveszélyes szövődményeinek – cirrhosis és a hepatocelluláris karcinóma (rosszindulatú májdaganat) – magas kezelési költségei rónak súlyos terhet.

 

A WHO prioritásként kezeli a hepatitis B-, C- és D-fertőzések felszámolását, mivel a becslések szerint világszerte 354 millió ember él ezekkel a betegségekkel, melyek a hepatitis okozta halálozások több mint 95%-áért felelősek.

 

Egy WHO-tanulmány kimutatta, hogy 2030-ig 4,5 millió korai haláleset megelőzhető lenne az alacsony és közepes jövedelmű országokban oltással, diagnosztikai tesztekkel, gyógyszerekkel és oktatási kampányokkal.

 

A krónikus vírusos hepatitis diagnosztizálásához, kezeléséhez és megelőzéséhez szükséges protokollok és eszközök az orvostudomány rendelkezésére állnak, de ezek a szolgáltatások gyakran csak erre specializálódott kórházakban érhetők el.

 

A hepatitis fertőzések megelőzését, gyógyítását a COVID-19 járvány is nehezítette, melynek következtében korlátozottá váltak a pénzügyi és emberi erőforrások, és a politikai fókusz is a világjárvány megfékezésére helyeződött át.

 

A WHO globális hepatitis-stratégiája

Az Egészségügyi Világközgyűlés 2016-ban fogadta el a vírusos hepatitisről szóló globális egészségügyi ágazati stratégiát (GHSS), melynek 2020-ig kitűzött célja – az 5 év alatti gyermekek esetén a hepatitis B előfordulásának 1% alá csökkentése – a legtöbb WHO-régióban teljesült. Ez a mérföldkőnek számító eredmény azt jelenti, hogy drámaian csökken a májrák és a cirrhosis eseteinek száma a következő generációkban.

 

Az elért eredmények viszont egyenetlenek: számos országban továbbra is jelentős hiányosságok állnak fenn a tesztelés és a kezelés terén. 2019-ben a krónikus hepatitis C-fertőzésben szenvedő 58 millió embernek még mindig csak 21%-át diagnosztizálták, összességében 13%-át kezelték, illetve az alacsony és közepes jövedelmű országokban a csecsemők kevesebb, mint 10%-a jut hozzá a hepatitis B-vakcinához.

 

A WHO globális hepatitis-stratégiája – melyet valamennyi WHO-tagállam támogat – azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig 90%-kal csökkenjen az új hepatitis fertőzések száma, és 65%-kal a halálozásoké.

 

A 2022. évi hepatitis világnapon ezért arra helyezik a hangsúlyt, hogy a hepatitisellátás közelebb kerüljön az alapellátáshoz: a hepatitisben szenvedő emberek minél egyszerűbben, könnyebben hozzáférhessenek a kezeléshez és az ellátáshoz.

 

Új vírus megjelenése

Jelenleg új, ismeretlen eredetű, elsősorban gyermekeket, de serdülőket és felnőtteket is érintő, akut hepatitis fertőzés jelent meg a WHO európai és amerikai régiójában, amely nem tartozik az ismert öt hepatitis vírus egyikéhez sem. A WHO egyelőre nem tud magyarázatot adni a járvány kitörésére, de folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és az érintett országok egészségügyi hatóságaival azon dolgozik, hogy meghatározza a súlyos lefolyású fertőzés okát, és meghozza a szükséges megelőzési intézkedéseket.

 

KULCSSZAVAK
vírus  |   fertőző májgyulladás  |   WHO
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít