egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A humán papillomavírus (HPV) bőr-bőr, illetve bőr-nyálkahártya kontaktus útján, fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjednek. A HPV-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség.

 

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon okozhat sejtburjánzást. A legtöbb esetben magától elmúlik, azonban ha hosszú távon jelen van a szervezetben, akkor rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki. A HPV felelős a daganatos megbetegedések 5%-áért világszerte; leggyakoribb a méhnyakrák, de a vírus megtámadhatja a hüvely, a szeméremtest, a végbél, a hímvessző és a fej-nyaki régió nyálkahártyáját, hámsejtjeit is. Európában a HPV által okozott rákos megbetegedések jelentős része férfiaknál fordul elő.

 

Védekezés a HPV ellen

Az emberek 85%-a fertőződik meg HPV-vel élete során, tehát majdnem minden szexuálisan aktív, oltatlan ember. Azok a nők, akiknek életük során egy szexuális partnerük volt 84,6%-os valószínűséggel kapják el a fertőzést, míg férfiak esetén ez a szám 91,3%.

 

Egy lezajlott HPV-fertőzés nem akadályozza meg a későbbi újrafertőződés lehetőségét. A fertőzés ellen az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet.

 

A HPV-fertőzés és így a daganatos megbetegedések egy része védőoltással megelőzhetők. A méhnyakrákkal szemben az oltás sem ad teljes védelmet, ezért rendkívül fontos a rendszeres méhnyakrákszűrés!

 

A HPV fertőzésről bővebben itt olvashat.

A méhnyakrákról bővebben itt olvashat.

 

A HPV víruscsalád

Több mint 100 HPV típus ismert, melyek alacsony és magas onkogenitású csoportokra oszthatók.

 

Az alacsony onkogenitású HPV típusok (pl. HPV 6, 11) okozzák legtöbb esetben a genitális szemölcsöket és a légúti papillomatosisokat.

 

A magas onkogenitású HPV- típusok (pl. HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) felelősek a HPV okozta daganatos megbetegedésekért. A méhnyakrák kialakulásában a HPV 16, 18, 31, 45 játszik szerepet, a fej-nyaki daganatokéban pedig főként a HPV 16 (ebben a csoportban ez a leginkább rákkeltő típus). A HPV 16 a nők 3,4%-ánál, míg a férfiak 3,9%-ánál kimutatható.

 

A HPV elleni védőoltás

A védőoltás az oltóanyagban található HPV típusok ellen alakít ki immunitást, így megakadályozza az általuk okozott daganatos megbetegedések és szemölcsök kialakulását.

 

Az oltás az alábbi rosszindulatú daganatok ellen biztosíthat védelmet:

 

 

A HPV elleni védőoltás a humán papillomavírus meghatározott típusainak rekombináns (biotechnológiai módszerekkel előállított) tisztított fehérjéit tartalmazza, vagyis élő vírust nem tartalmazó oltóanyag.

 

Európában 3 féle HPV oltóanyag van forgalomban:

 

  • bivalens (2 komponensű): Cervarix, mely a HPV 16, 18 ellen véd;
  • quadrivalens (4 komponensű): Silgard, mely a HPV 6, 11, 16, 18 ellen véd;
  • nonavalens (9 komponensű): Gardasil 9, mely a HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 ellen véd.

 

Magyarországon a 2 és a 9 komponensű oltóanyag érhető el.

 

A genitális szemölcsök ellen csak a 4 és a 9 komponensű vakcina biztosít védelmet.

 

A vakcinák a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabbak, de későbbi életkorban is alkalmazhatók. A védőoltás beadása előtt nem szükséges HPV-szűrővizsgálat. A vakcinák terápiás célra nem alkalmasak, azaz a HPV-fertőzöttséget nem gyógyítják.

 

Mindegyik oltás 9 éves kortól adható, 2 dózisban (0. és 6. hónapban) 14 éves korig. Ha a második adagot az 5. hónap előtt adják be, akkor minden esetben szükséges egy harmadik adag is. 15 éves kor felett 3 dózis (0., 1. vagy 2., 6. hónap) ajánlott. Az oltási sorozatot egy éven belül be kell fejezni.

 

Összességében elmondható, hogy a HPV elleni védőoltás kortól, nemtől és kórtörténettől – korábbi HVP fertőzöttség, kóros cytológiai lelet az anamnézisben – függetlenül mindenkinek ajánlott. A védőoltás a rendszeres méhnyakszűrést nem helyettesíti.

 

Magyarországon a HPV elleni oltás az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen választható a fiúknak és a lányoknak egyaránt. A 12. életévüket betöltött 7. osztályos tanulók ősszel (októberben) kapják az 1. oltást, és tavasszal (áprilisban) pedig 2. oltást. Számukra a védőoltás ingyenes.

 

Aki felnőttként szeretne oltást kérni, keresse fel háziorvosát, nőgyógyászát vagy egy oltóközpontot. Idősebb korban a védőoltás térítésköteles.

 

Nem-semleges oltási stratégia

Az úgynevezett nem-semleges oltási stratégia szerint a fiúkat, férfiakat is szükséges oltani, hiszen így a HPV eradikációja (kiirtása) sikeresebb és gyorsabb lehet. Amennyiben csak a lányokat, nőket oltják, a magas kockázatú HPV típusok okozta rákos megbetegedések eradikációja a becslések szerint nem valósul meg 100 éven belül, viszont ha a férfiakat is oltják, akkor 40%-os átoltottsággal öt éven belül az oltatlan emberek is védve lennének (nyájimmunitás), 70-80%-os átoltottság mellett pedig 30 éven belül eltűnne a HPV 16, illetve számos más, magas onkogenitású HPV típus.

 

A nem-semleges immunizálással tehát nagyobb mértékben és gyorsabban csökkenthető a HPV-fertőzést és az abból eredő betegségek előfordulása.

 

A védőoltás biztonságos és hatásos

A HPV elleni védőoltás biztonságosságáról és hatásosságáról már 15 évnyi tapasztalattal rendelkezünk. A vizsgálatok szerint a 4 komponensű oltás minimum 10 évig, a 2 komponensű oltás 9,4 évig, a 9 komponensű oltás 5,6 évig biztosít védettséget.

 

Vizsgálatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban az oltásnak köszönhetően 10 év alatt 78%-kal csökkent a vakcinában található HPV típusok előfordulása a 20-24 éves korosztályban. Ausztráliában pedig, ahol a nem-semleges oltási programot a legkorábban vezették be, hasonló időintervallum alatt 92%-kal csökkent a HPV 6, 11, 16 és 18 típusok előfordulási gyakorisága a 18-24 éves korosztályban.

 

Az Amerikai Egyesült Államokban az oltások bevezetése óta a HPV asszociált rosszindulatú daganatok és szemölcsök előfordulása a tinédzser lányok körében 88%-al csökkent, míg a fiatal felnőttek esetén 81%-kal.

 

Ausztráliában a vakcináció bevezetése óta a genitális szemölcsök előfordulása a nők körében 58%-kal csökkent, a férfiak esetén pedig 45%-kal. A legnagyobb csökkenés a 15-20 éves korosztálynál volt tapasztalható (nőknél 80%, férfiaknál 70%).

 

KULCSSZAVAK
humán papilloma vírus  |   HPV  |   vakcina  |   oltás  |   védőoltás  |   méhnyakrák  |   szemölcs
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít