egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A nők életét kamaszkortól a változókor végéig végigkíséri a menstruáció, vagyis a vér távozása a hüvelyen keresztül. A nem a ciklus által meghatározott időben tapasztalható vérzés okát viszont fontos felderíteni.

 

A hüvelyi vérzésről

A legtöbb nő megtapasztal életében néhány alkalommal cikluson kívüli hüvelyi vérzést. A tünet intenzitása nagyon különböző lehet a barnás pecsételéstől az intenzív vérzésig, a megjelenését kísérheti fájdalom, de lehet teljesen fájdalommentes is.

 

A hüvelyi vérzés leggyakoribb okai

Az okok az ártalmatlantól a veszélyesig terjedhetnek. Ha nem túl erős a vérzés, általában nincs ok az aggodalomra. Mindenképpen gondolja át, hogy ciklusának mely napján jelentkezett a tünet. A vérzés oka lehet:

  • hormonális: például peteéréskor jelentkező pecsételés, a hormonszint ingadozásakor jelentkező vérzés, hormonális fogamzásgátló cseréje vagy abbahagyása miatti vagy például endometriózis vagy PCOS (policisztás ovárium szindróma) miatt jelentkező tünet;
  • hosszan tartó, erős stressz;
  • egyes fertőzések,
  • jóindulatú elváltozások (pl. polip);
  • daganatok és daganatmegelőző állapotok;
  • nem ritka, hogy idegen test (méhen belüli fogamzásgátló eszköz) vagy szexuális érintkezés közben bekövetkező trauma okozza a vérzést;
  • szintén okozhatja várandósság, méhen kívüli terhesség, valamint vetélés is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A vérzésnek sok oka lehet, ezért mindenképpen konzultáljon róla nőgyógyászával. Ha hirtelen fellépő, intenzív a tünet, vagy várandósság idején jelentkezik, azonnal hívja orvosát, vagy keressen fel egy nőgyógyászati ügyeletet. A változókor után jelentkező vérzés szinte mindig intő jel, ez esetben is orvosi kontrollra van szükség, ennek sürgőssége az intenzitástól is függ. Szintén forduljon minél hamarabb orvoshoz, ha az ürült vér nagyobb rögöket tartalmaz. A szakember nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahanggal tudja megállapítani az okot. Esetenként szükség van egészségügyi küret elvégzésére is, hogy a tünet megszűnjön.

 

Mit tehet hüvelyi vérzés esetén?

Hüvelyi vérzés esetén, ha fennáll hüvelyi sérülés vagy idegen test lehetősége, inkább egészségügyi betétet, mint tampont használjon. Figyeljen a folyadékpótlásra, és ha a vérzés hosszú ideig tart, a vaspótlásra is. Igyekezzen minél többet pihenni, az esetleges fájdalmat meleg párnával vagy fájdalomcsillapítóval csökkentse.

KULCSSZAVAK
vérzés  |   terhesség  |   menopauza  |   nőgyógyászati betegségek  |   fogamzásgátlás  |   mellékhatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít