egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Sok szülőt aggodalom tölt el, ha gyermeke hány vagy hasmenése van. A hányás a legtöbb esetben 1-2 napig tarthat, míg a hasmenés hosszabb ideig, akár 10 napig is fennállhat.

 

A legtöbb gyermeknél előfordul lazább széklet, különösen az anyatejes csecsemőknél. 1 és 5 éves kor között a gyermekek széklete gyakran bűzös, laza, melyben emésztetlen ételdarabkák (pl. répa, borsó) is fellelhetők teljesen egészséges gyermekek esetén is.

 

Hasmenésről laza, híg széklet és/vagy napi több mint 3 székletürítés esetén beszélünk. A széklet színe is változó lehet a barnától egészen a zöld színig. Társulhat hasi görccsel, illetve fájdalommal, lázzal, puffadással és hányingerrel is.

 

Fontos! A beteg gyermek maradjon az otthonában, ne menjen közösségbe.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

6 hónapnál fiatalabb csecsemő hányása, hasmenése esetén mindenképp keresse fel a gyermek háziorvosát.

 

Nagyobb gyermek esetén az alábbi esetekben érdemes orvoshoz fordulni:

 

 • ha a gyermek nem fogyaszt elég folyadékot,
 • ha a hányás 1-2 nap után, a hasmenés pedig 5-7 nap után sem szűnik,
 • ha olyan mértékű a hányás, hogy szájon át nem képes pótolni a folyadékot,
 • ha a megfelelő folyadékterápia ellenére is fennállnak a kiszáradás tünetei,
 • erős hasi fájdalom társul a hányáshoz vagy hasmenéshez,
 • ha véres a széklet,
 • ha a hányadék zöld,
 • 39°C vagy magasabb láz esetén,
 • ha a gyermeke általános állapota aggasztó,
 • súlyos alapbetegség esetén (pl. cukorbetegség, veseelégtelenség, bélrendszeri társbetegségek) minden esetben orvoshoz kell fordulni.

 

A hasmenés és hányás lehetséges okai

A hasmenést számos tényező előidézheti:

 

 

Hányás lehetséges okai:

 

 • vírusok,
 • baktériumok,
 • ételmérgezés,
 • reflux.

 

A hasmenés és hányás lehetséges szövődményei

A csecsemők esetén a hányás és a hasmenés veszélyesebb, mint nagyobb gyermek esetén, hiszen könnyebben kiszáradnak. A kiszáradás leggyakoribb tünetei a letargia, irritabilitás, kevesebb nedves pelenka (tehát kevesebb vizelet), a vizelet színe sötétsárga (koncentrált), száraz ajkak és száraz nyelv, aláárkolt szemek, a kutacsok behorpadnak, könnyek nélkül sír, bőrük könnyen ráncolható, a vérnyomás csökken, és a pulzus nő.

 

A hasmenés és hányás diagnosztizálása

A diagnózis felállításához szükséges a tünetek pontos leírása, a szedett gyógyszerek listája, valamint a fizikális vizsgálat. Előfordulhat, hogy további vizsgálat is szükséges, mint például vérvétel, a széklet vagy a hányadék vizsgálata, illetve akár gasztroszkópia, kolonoszkópia is elvégezhető.

 

A gyermekkori hasmenés és hányás kezelése

Gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről, ugyanis mind a hányás, mind a hasmenés esetén a megszokott folyadéknál jóval többre van szüksége a szervezetnek. Anyatejes gyermeknél próbáljuk meg többször kínálni tejjel a csecsemőt. Nagyobb gyermek esetén víz, tea fogyasztását próbáljuk meg növelni. Jó megoldás ilyen helyzetekben a gyógyszertárakban beszerezhető, ún. orális rehidráló folyadék (ORF), mely speciális összetételének köszönhetően képes pótolni a folyadék mellett az elvesztett sókat is.

 

Anyatejes vagy cumisüvegből táplálkozó kisgyermek esetén a tünetek ellenére tovább folytatható a megszokott etetés. Szilárd táplálékot fogyasztó gyermek esetén ne erőltessük az étkezést – akkor egyen, ha éhes, vagy ha van étvágya. Magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása javasolt, mint például burgonya, kenyér, rizs, tészta, illetve leves. Minél előbb próbáljunk visszatérni a normál étrendhez. Speciális tápszer alkalmazása nem indokolt.

 

Hasfogót (pl. loperamid) orvosi utasítás nélkül ne alkalmazzunk (12 éves kor alatt egyébként sem ajánlott), illetve antibiotikumot sem, hiszen ez csak abban az esetben hatásos, ha a tünetek hátterében baktérium áll, melynek megítélése az orvos feladata.

 

Hasmenés esetén fontos a probiotikumok adása.

 

Pelenkás gyermek esetén a pelenka által fedett bőrterületek ápolására érdemes fokozottan odafigyelni hasmenés esetén, hiszen ekkor sokkal könnyebben irritálódik. Nagyobb gyermek esetén is érdemes körültekintőnek lenni, hiszen a nem megfelelően eltávolított széklet a bőr irritációját idézheti elő.

 

A hasmenés és hányás megelőzése

A megfelelő higiénia mellett a hasmenés és hányás előfordulásának gyakorisága csökkenthető. Fontos a megelőzés szempontjából a gyakori kézmosás, a felületek tisztán tartása, a cumisüveg sterilizálása, hányadékkal vagy széklettel szennyezett textíliák, felületek mosása, fertőtlenítése, a hasmenéses beteg elkülönítése.

 

A hányást vagy hasmenést követően 2 hétig tartózkodni kell az uszoda használatától. A rotavírus megelőzésére szájon keresztül adható rotavírus vakcina (Rotarix, RotaTeq) ajánlott.

KULCSSZAVAK
dehidráció  |   rotavírus  |   orális rehidráló folyadék  |   gyomorrontás  |   ételallergia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít