egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A herpeszvírusok családjában nyolc olyan típus van, amely embereket is fertőz. Herpeszvírusok okozta fertőzéseken az esetek egy részében tünetmentesen is át lehet esni, máskor viszont komoly fájdalmakat, illetve visszatérő panaszokat okozhatnak.

 

A vírusok közül több állandóan a szervezetben marad, másokkal szemben védettség alakul ki. A vírusfertőzésekről általánosságban külön cikkben olvashat. 

 

HSV-1 és HSV-2

A herpesz szimplex 1- és 2 (HSV-1 és HSV-2) hasonló tüneteket okoznak, és bár korábban a megjelenési hely alapján elkülönítették őket (a HSV-1 – ajakherpeszt okoz, míg a HSV-2 – genitális herpeszt, a nemi szerveken megjelenő hólyagokat), mára igazolták, hogy az elkülönülés nem ilyen éles. Mindkét megjelenési helyen mindkét típus okozhat panaszokat. Ezek a vírusok általában a hólyagok gyógyulása után is a szervezetben maradnak, és időnként újra fellángoló tünetekkel jelentkezik.

 

A HSV-1 és HSV-2 vírusfertőzés tünetei

Az általában a HSV-1 típus által okozott jellegzetes hólyagok legtöbbször az ajkakon vagy mellettük jelennek meg, akár több is egymás mellett. A folyadékokkal teli hólyagok 2-3 nap után felszakadnak, a helyükön pörkös seb alakul ki, amely néhány hét alatt heg nélkül gyógyul. A hólyagok megjelenését néhány órás, esetleg félnapos pirosság, viszkető érzés jelzi előre.

 

A jellegzetes tünetek első alkalommal a fertőzés után körülbelül két héttel jelennek meg, és járhatnak lázzal, fájdalommal, ínygyulladással is. A bőr kitisztulása után többször is visszatérnek, jellemzően ugyanott, ahol korábban, de kevésbé intenzívebb tünetekkel.

 

A nemi szerveken megjelenő tüneteket legtöbbször – de nem kizárólag – a HSV-2 típus okozza. Sokan nem is tudnak a fertőzöttségről, mert nincsenek tüneteik, vagy csak nagyon enyhék. Ha mégis, akkor piros vagy fehér tetejű hólyagok jelennek meg a nemi szerveken vagy a közelükben, amelyek pár nap után felszakadnak, és pörk alakul ki rajtuk. Fájdalom és viszketés, valamint hámlás is előfordulhat. A gyulladt terület 1-2 hét alatt heg nélkül gyógyul.

 

Az első megjelenés idején lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal is járhat a fertőzés, a következő alkalmakkor a hólyagok megjelenését viszketés, derékfájdalom előzheti meg.

 

A HSV-1 és -2 fertőzések szövődményei

A fertőzések esetenként a test más részeit is érinthetik. A vírusok gyenge immunrendszer mellett válhatnak veszélyessé, ilyenkor akár a belső szerveket is elérhetik. A várandós nők is átadhatják a magzatnak a kórokozót.

 

A HSV-1 és -2 fertőzések kezelése

A HSV-1 és -2 típusaira helyi és szájon át adott vírusellenes szereket lehet használni. A kezelés célja a tünetek, panaszok csökkentése és megszüntetése. A vírust a szervezetből nem lehet teljesen eltávolítani, a tünetek bármikor – főleg stressz vagy legyengült immunrendszer esetén – kiújulhatnak.

 

A HSV-1 és -2 fertőzések megelőzése

Mindkét vírusfajta terjedéséhez testi érintkezés kell, például csókolózás, nemi érintkezés. A hordozó akkor is fertőzhet, ha éppen nem jelentkeznek rajta tünetek. Az ép bőrfelület és nyálkahártya ellenálló a fertőzésekkel szemben, de a hámsérülés kaput nyit számára.

 

A megelőzés érdekében ne érintkezzen közvetlenül olyannal, akin a jellegzetes tüneteket látja, korlátozza szexuális partnerei számát, és használjon óvszert.

 

Herpesz Zoster-vírus

varicella-zoster vírus (VZV) is a herpeszvírusok közé tartozik, amely első fertőzéskor bárányhimlőt, felnőttkori kiújulásakor övsömört okoz.

 

A bárányhimlő (varicella) nagyon fertőző, általában gyermekek között terjedő betegség, de bárki elkaphatja, aki még nem esett át rajta, vagy nincs beoltva ellene.

 

Az övsömör általában időskorban jelentkező megbetegedés. Azoknál fordulhat elő, akik korábban átestek bárányhimlőn, és a szervezetükben nyugvó VZV újraaktiválódik.

  

A VZV-fertőzés szövődményei

A bárányhimlő általában enyhe lefolyású, de egyes esetekben komoly szövődményei is lehetnek: bakteriális felülfertőzés, agyvelőgyulladás, tüdőgyulladás, toxikus sokk szindróma.

 

A szövődmények gyakrabban érintik a felnőtteket, valamint azokat az újszülötteket, akiknek az édesanyja nem esett át a fertőzésen, és nem is volt beoltva, az immungyenge állapotban lévőket, a várandósokat, a dohányzókat. A várandósok bárányhimlő-betegsége magzati károsodásokat okozhat.

 

Az övsömör általában nem veszélyes megbetegedés, de nagyon fájdalmas lehet. A szövődmények lehetnek idegrendszeri problémák, a szem környékén kialakult kiütés esetén szemgyulladás, és a fájdalom fennmaradása azután is, hogy a kiütések már elmúltak.

 

A VZV-fertőzés kezelése

A bárányhimlő átlagos esetben a viszketés enyhítésével és lázcsillapítással kezelendő. Mindkét forma ellen vírusellenes szer is használható, főként a szövődményeknek kitettek esetén.

 

A VZV-fertőzés megelőzése

A fertőzés megelőzésére elölt vírust tartalmazó vakcina áll rendelkezésre, amelyet 12-18 hónapos gyermekeknek ajánlanak. A betegségen át nem esett felnőttek is olthatók, a várandósok azonban nem, tehát érdemes a gyermekvállalás előtt megfontolni az oltás beadását.

 

Epstein–Barr-vírus

Az Epstein–Barr-vírus (EBV) az elsődleges kórokozója a mononukleózis (mirigyláznak, „csókbetegség”-nek is nevezett) fertőző betegségnek. Leggyakrabban serdülőket és fiatal felnőtteket érintő herpeszvírus-fertőzés, amely nyállal terjed. Ezenkívül az EBV-t összefüggésbe hozták egyes limfómák, illetve a gyomorrák kialakulásával is.

 

Az EBV-fertőzés tünetei

Tipikus tünetei a hosszan tartó elesettség, láz, fejfájás, torokfájás, megduzzadt nyirokcsomók a nyakban, megduzzadt mandulák, máj- és lépmegnagyobbodás, fejfájás, izomfájdalmak. A betegség után védettség alakul ki.

 

Az EBV-fertőzés szövődményei

A fertőzés általában enyhe, és a legtöbben gond nélkül átvészelik. Ritka esetekben okozhat szövődményeket, például agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást, szívhártyagyulladást, vérszegénységet.

 

Az EBV-fertőzés kezelése

A betegség nem igényel különösebb kezelést, a bőséges folyadékpótlás és a pihenés általában megoldja a panaszokat, amelyek nagyjából 2-3 hétig állnak fenn. Egyes tüneteken a gargarizálás, fájdalomcsillapítók szedése segíthet.

 

Az EBV-fertőzés megelőzése

Ha valaki tudja, hogy EBV-fertőzése van, tartózkodjon a szoros kapcsolattól másokkal. Ne ossza meg az evőeszközét, poharát, ételét, és kerülje az ajkakkal való érintést.

 

Cytomegalovírus

A cytomegalovírus (CMV) gyakori, általában ártalmatlan vírusfertőzés, sokszor észre sem veszi az érintett, hogy megfertőződött. A várandósság alatti fertőzés azonban átadható a magzatnak, és veszélyes szervátültetettek esetében is. A betegség testnedvekkel terjed.

 

A CMV-fertőzés tünetei

A tünetek a beteg életkorától függenek. Az egészségeseknél az EBV kiváltotta fertőzésre hasonlít a megjelenése, azzal a különbséggel, hogy gyakoribb a máj érintettsége. A születéskor vagy utána megfertőződött gyermekeknél általában tünetmentes a fertőzés, de tüdőgyulladás is kialakulhat.

 

A CMV-fertőzés szövődményei

A várandósság alatti fertőzés magzati károsodásokat okozhat, a születéskor tünetmentes újszülöttek egy részénél hónapokkal később jelentkezhet fejlődési elmaradás, hallásproblémák. A gyengített immunrendszerrel élők számára a fertőzés kifejezetten veszélyes, és sokféle szervet érinthet.

 

A CMV-fertőzés kezelése

Átlagos esetben nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ha valakire veszélyes a fertőzés, akkor vírusellenes szerekkel kezelhető.

 

A cytomegalovírus-fertőzés megelőzése

A fertőzés az alapvető higiéniás szabályok betartásával előzhető meg. A testnedvekkel való terjedés miatt kerülje ételek, italok megosztását, mosson gyakran és alaposan kezet. Az eldobható higiéniai eszközök (pelenka, zsebkendő stb.) kezelése után is mosson kezet.

 

HHV-6

A HHV-6 által okozott roseolafertőzésen (háromnapos láz) a legtöbb gyermek kétéves kora előtt átesik. A betegség átlagos esetben nem súlyos, esetenként azonban magas lázat okozhat.

 

A roseolafertőzés tünetei

A fertőzés általában néhány napos lázzal és a mellkason, háton induló, a nyakra, karra terjedő kiütésekkel jár, de sok gyermeknél egyáltalán nem okoz tüneteket.

 

A roseolafertőzés szövődményei

A magas láz egyes gyermekeknél lázgörcsöt okozhat.

 

A roseolafertőzés kezelése

A roseola kezelésének legfontosabb pontja a láz csillapítása. Vírusellenes szerekre csak akkor van szükség, ha a gyermek immungyengített állapotban van.

 

A roseolafertőzés megelőzése

A legjobb megelőzési mód, ha gyermekét nem engedi fertőzött gyermek közelébe. Ezzel együtt a legtöbb gyermek átesik a fertőzésen, mire óvodába kerül.

 

Kapcsolódó tartalom: Vírusfertőzés

KULCSSZAVAK
herpesz  |   herpeszvírus  |   herpesz szimplex  |   herpes simplex  |   HSV  |   ajakherpesz  |   genitális herpesz  |   bárányhimlő  |   varicella  |   övsömör  |   varicella-zoster vírus  |   VZV  |   Epstein–Barr-vírus  |   EBV  |   mononukleózis  |   mirigyláz  |   csókbetegség  |   háromnapos láz  |   roseola  |   cytomegalovírus  |   CMV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít