egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Haemophilus influenzae b (Hib) baktérium a szervezetben a torok és az orr váladékában normál állapotban is előfordul, azonban gyermekek, idősek, dohányzók, alapbetegségben szenvedők esetében elhúzódó hörgőgyulladást (bronchitis) okozhat.

 

Csecsemők, legyengült immunrendszerrel rendelkező betegek esetében a kórokozó súlyos betegségeket okozhat, ha a véráramba, tüdőbe, csontokba, ízületekbe, agyhártyákra jut. Akár életveszélyes agyhártyagyulladást, gégefedő gyulladást is okozhat.

 

A csecsemők 1999 óta kötelező védőoltást kapnak hazánkban a kórokozó ellen, így a megbetegedés járványos formában nem fordul elő, azonban szórványosan előfordulhat. A Hib nem azonos az influenzával, azt az influenza vírus okozza.

 

A Hib fertőzés tünetei

A tünetek attól függnek, melyik szervet érinti a fertőzés.

 

A kórokozó behatolása után 2-4 nappal jelentkeznek a betegség első tünetei.

 

 • Amennyiben hörgőgyulladást alakul ki, az tartós köhögéssel és gennyes köpetürítéssel jár.
 • Amennyiben tüdőgyulladást okoz a baktérium, az lázzal, köhögéssel, mellkasi fájdalommal, elesettséggel, nehézlégzéssel jár.
 • Elsősorban csecsemők, gyermekek esetében kialakulhat bakteriális gennyes agyhártyagyulladás, melynek tünete a magas láz, hányás, elesettség, fejfájás, tarkótájék merevsége, fényérzékenység, táplálhatatlanság, bágyadtság.
 • Kialakulhat vérmérgezés (szepszis), melynek tünete a láz, hidegrázás, gyengeség, szapora szívverés és légzés, sápadt, márványozott bőr, hűvös végtagok, hányinger, hányás, hasmenés, légzési nehézség, zavartság.
 • Amennyiben a baktérium megtapad a szívbillentyűkön, szívbelhártya-gyulladást okozhat, ez elsősorban műbillentyűvel élőkre jellemző.

 

Kialakulhat még:

 

 • Epiglottitis: légzési és nyelési nehezítettséggel járó gégefedő gyulladás, mely gyermekekben életveszélyes légúti szűkületet okozhat.
 • Osteomyelitis (csontvelőgyulladás), melyet az jellemez, hogy a csont feletti terület duzzadt, fáj és érzékeny.
 • Szeptikus ízületi gyulladás.
 • Cellulitis, a bőr mélyebb rétegeiben terjedő fertőzés, melynek jellemzője, hogy a bőr vörös, forró, duzzadt, gyulladt és érzékeny.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, láza van, köhög, elesett, gyenge netán tarkómerevség, eszméletvesztés áll fenn azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy hívja a 112-öt, és kérjen mentőt, mert az agyhártyagyulladás bárkit veszélyeztethet, akár maradandó károsodást is okozhat.

 

A Hib okai

A fertőzés oka a Hib nevű baktérium. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed emberről emberre. A kórokozó orrban, torokban tünetmentesen is előfordul, ott hetekig, hónapokig jelen lehet.

 

A Hib fertőzés szövődményei

Szövődménye lehet az

 

 • Agyhártyagyulladásnak: epilepszia vagy egyéb idegrendszeri maradandó károsodás.
 • Szívbelhártyagyulladásnak: szívbillentyű elégtelenség.
 • Hörgőgyulladásnak: a hörgő falának kötőszövetes átalakulása (fibrosis), hörgőtágulat kialakulása.

 

A fertőzés után nem alakul ki életre szóló immunitás, az oltatlanok akár többször is elkaphatják a fertőzést. Súlyos fertőzés túlélői esetén hosszú távú problémák is kialakulhatnak, például halláscsökkenés, tanulási zavarok, görcsrohamok. A kezelés ellenére az agyhártyagyulladásos betegek 3-6%-a életét veszti.

 

A Hib diagnosztizálása

A kórokozó jelenléte vérből, köpetből, agyvízből tenyésztéssel igazolható táptalajon. A tenyésztés sok időt igénybe vevő vizsgálat. A diagnózist az orvos a látott tünetek és a laboratóriumi megerősítés (tenyésztés) alapján állítja fel.

 

A Hib kezelése

A betegség kezelése antibiotikumokkal történik, mely történhet szájon át vagy vénás infúzióban – a tünetek súlyosságától függően. Amennyiben nem áll fenn alapbetegség (pl.: cukorbetegség, tumor, HIV, lymphoma vagy egyéb immunrendszert érintő betegség), akkor jól gyógyítható, maradandó károsodások nélkül. Tüneti kezelésre is szükség van, azaz lázcsillapításra, köhögéscsillapításra, váladékoldásra.

 

Mit tehet Hib fertőzés esetén?

A betegség tünetei esetén orvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumokkal jól gyógyítható. Láz esetén lázcsillapító adása indokolt vizes borogatással, míg gennyes köpettel járó köhögés esetén váladékoldó adása indokolt lehet. Száraz köhögés esetén köhögéscsillapítót lehet alkalmazni.

 

A Hib fertőzés megelőzése

A fertőzés védőoltással megelőzhető, hazánkban 1999 óta kötelező védőoltás a csecsemőknek 2, 3, 4 és 18 hónapos korban. Felnőttek esetében szintén ajánlott az oltás beadása COPD-s, immunhiányos, daganatos, léphiányos, műbillentyűvel rendelkező beteg esetében.

 

Az oltás nem ad 100%-os védelmet, azaz a beoltott ember is elkaphatja a fertőzést, azonban a betegség lefolyása enyhe és nem alakul ki szepszis vagy agyhártyagyulladás. Amennyiben szoros kapcsolatban állt valakivel, aki fertőzött Hib baktériummal, antibiotikum kezelés megakadályozhatja a betegség kialakulását, azaz a szoros kontaktok antibiotikumos megelőzésben részesíthetők.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít