egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara. A sejtek inzulin jelenlétében képesek felvenni a működésükhöz szükséges cukrot. Inzulinrezisztens állapotban a sejtek nem érzékelik az inzulin jelenlétét, ezért további inzulin előállítására késztetik a hasnyálmirigyet, ami annak kimerüléséhez vezethet.

 

Az inzulinrezisztencia önmagában is a 2-es típusú cukorbetegség megelőző állapota lehet, ugyanakkor egy gyakori tünetegyüttes, a metabolikus szindróma egyik eleme is, amely növeli a stroke, a szívroham, a 2-es típusú cukorbetegség és a krónikus vesebetegség kockázatát.

 

Az inzulinrezisztencia tünetei

Az inzulinrezisztencia hosszú ideig tünetmentes maradhat, ilyenkor csak a vér magas inzulinszintje utal a kóros állapotra. Tünetei nem specifikusak, utalhatnak más betegségekre is, ezért gyakran csak előrehaladott állapotban diagnosztizálják.

 

Gyakran jár együtt pajzsmirigy-alulműködéssel és policisztás ovárium-szindrómával (PCOS). Nehezített teherbeesés, vetélések, meddőség hátterét kutatva sok esetben azonosítják az inzulinrezisztenciát.

 

Összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, magas vérnyomással, trombózishajlammal, magas koleszterinszinttel.

 

Inzulinrezisztenciára utalhat:

 

  • indokolatlan vagy túlzott fáradtság, fáradékonyság;
  • fogyásra való képtelenség, hasi elhízás;
  • éhségrohamok szédüléssel, hányingerrel;
  • étkezés utáni fáradtság, szédülés, éhségérzet;
  • puffadás, rossz közérzet, gyomorfájás;
  • pattanás, fokozott szőrnövekedés, izzadás;
  • kopaszodás, hajhullás;
  • menstruációs zavarok;
  • meddőség vagy merevedési zavar.

 

Diagnosztizálása

Az inzulinrezisztencia gyanú esetén célzott vérvizsgálattal egyszerűen megállapítható. A diagnózis felállításához cukorterheléses vizsgálatra van szükség. A vér éhomi, 60 és 120 perces cukor- és inzulinszintjét szakorvos kérésére határozzák meg. Az értékekből számított HOMA-index (éhomi vércukorérték szorozva az éhomi inzulinértékkel, osztva 22,5-el) nagy valószínűséggel mutatja az inzulinrezisztencia jelenlétét, mértékét, illetve az arra való hajlamot. (2 feletti eredmény általában hajlamot, 4 feletti betegséget jelez.)

 

Az emelkedett inzulinszint normál és emelkedett vércukorszinttel is együtt járhat. A laboreredményeket mindig a tünetekkel együtt értékelve határozzák meg a diagnózist.

 

Az inzulinrezisztencia kezelése

A kezelés legfőbb szerepe a fenyegető 2-es típusú cukorbetegség megelőzése. Életmódváltással, személyre szabott diétával és mozgásprogrammal, az ezt kiegészítő gyógyszeres kezeléssel a betegség jól karbantartható, a tünetek visszaszoríthatók. Fogyás, általános állapotjavulás érhető el. Az inzulinrezisztencia okozta meddőség eredményesen kezelhető.

 

Megelőzés

Családi halmozódás esetén, hasi elhízásra való hajlamnál érdemes a tünetek megjelenése előtt egészséges életmódra váltani, a rendszeres testmozgást bevezetni, mediterrán diétára áttérni.

KULCSSZAVAK
metabolikus szindróma  |   szénhidrát-anyagcsere  |   HOMA-index  |   2-es típusú cukorbetegség  |   meddőség  |   PCOS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít