egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Csecsemő-, kisded- és gyermekkorban gyakori problémát jelentenek a férfi nemi szervek – a hímvessző és a herék – különféle elváltozásai, azonban ezek nem mindegyike tekinthető kórosnak.

 

A fiúgyermekek ivarszerveinek veleszületett és szerzett rendellenességeivel és betegségeivel a gyermekurológia foglalkozik.

 

Hímvessző elváltozásai

A hímvessző és egyes részeinek – a makk és az azt fedő fityma (előbőr), valamint a húgycsőnyílás – bizonyos elváltozásai gyakori kísérői a fiúk csecsemő- és gyermekkorának.

 

Letapadt fityma

A letapadt fityma (adhesio cellularis preputii) a korai életszakaszban élettani állapot, amely védi a hímvessző makkját a szennyeződéstől és a gyulladástól. A makk körül felszaporodó fehér túrószerű váladék (smegma) szintén élettani jelenség, vagyis nem tekintendő kórosnak.

 

Az összetapadt képletek szétválasztása (adhaesiolysis) nem javasolt csecsemőkorban, mivel a beavatkozás során a fityma berepedhet, vérezhet és heggel gyógyul, illetve többnyire vissza is tapad. Ugyanakkor két-hároméves kortól már javasolt az óvatos fitymatorna (az előbőr fürdés közbeni óvatos, alkalmanként 1-2 milliméternyi hátra- és visszahúzása), amivel elősegíthető az előbőr elválása a makktól. Fontos tudni, hogy a letapadt fityma nem azonos a veleszületett fitymaszűkülettel.

 

Fitymaszűkület

A veleszületett fitymaszűkület (phimosis) a fityma csőrszerű megnyúlásával járó állapot, amelynek kifejezett formájában lehetetlen a bőrt hátrafelé húzni, és a szűkület megnehezíti a vizelést. Nehezített vizeletürítés esetén mihamarabbi műtéti beavatkozás szükséges. Ha a szűkület nem befolyásolja a vizeletürítést, a műtét elhalasztható a szobatisztaság eléréséig.

 

Az egyes kultúrákban vallási és egészségügyi megfontolásból hagyományosan végzett körülmetélés (circumcisio) a fityma sebészi eltávolítását jelenti, amelyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végeznek. A kb. 15-20 percig tartó műtét során szike vagy sebészi olló segítségével eltávolítják az előbőrt a makkról.

 

Hátrahúzva maradt fityma

A hátrahúzva maradt fityma (paraphimosis) a makkra ráfeszülve akadályozza annak keringését, melynek következtében duzzanat, vizenyő, fájdalom és vizelési képtelenség alakulhat ki. Ez az állapot általában az enyhe fokú fitymaszűkület otthoni kezelésének szövődményeként alakul ki, amikor a hátrahúzás után elfelejtik visszahúzni az előbőrt.

 

Fontos! Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

 

Fityma/makk gyulladása

A fityma bőrének gyulladása (lichen sclerosus et atrophicus) vöröses, majd porcelánszerű fehér foltokban jelentkező, nem fertőző betegség. Enyhébb esetekben elegendő a helyi kezelés szteroidot tartalmazó kenőccsel, súlyosabb esetekben plasztikai műtétre lehet szükség.

 

A makk felületének fájdalommal, váladékképződéssel, vöröslő duzzanattal, illetve vizelet-visszatartással járó gyulladása (balanitis) a makk és a fityma közötti tér alapos kimosásával kezelhető. A gyulladás okozta fájdalom fájdalomcsillapító gyógyszerek adásával enyhíthető.

 

Hímvessző sérülése

Sportolás, verekedés, baleset következtében megsérülhet a fiúgyermekek hímvesszője is. A kisebb felszínes sebek, vágások, horzsolások, zúzódások és duzzanatok házilag kezelhetők, azonban nyílt seb, kifejezett duzzanat vagy vizelési nehézség esetén azonnali orvosi ellátás szükséges.

 

A húgycsőnyílás rendellenes elhelyezkedése

Élettani viszonyok között a húgycsőnyílás a makk végén, annak közepén nyílik. Rendellenes elhelyezkedés (hypospadiasis és epispadiasis) esetén a húgycsőnyílás a makknak nem a végén, hanem a hímvessző egyéb részein, súlyosabb esetben a herezacskón vagy a gáttájékon található. Ezt a fejlődési rendellenességet gyakran kíséri a hímvessző görbülete, ami megnehezítheti a későbbi szexuális életet. Az állapot urológiai műtéti beavatkozással jól kezelhető.

 

A here fejlődési rendellenességei

Az érett, egészséges csecsemők heréi a herezacskóban helyezkednek el. A 35. terhességi hét előtt született csecsemők többségénél 12 hetes korra fejeződik be a here leszállása.

 

Rejtettheréjűség

Fejlődési rendellenesség következtében a here nem a herezacskóban található, melynek hátterében a here leszállásának (descensus) elmaradása áll. A here hibás vagy nem befejezett leszállása következtében a here nem tapintható a herezacskóban. A rejtettheréjűség egyoldali vagy kétoldali is lehet.

 

A rejtettheréjűség az újszülöttek 4-6 százalékát érinti, előfordulásának gyakorisága egyéves kor felett 0,8 százalék. A rejtettheréjűség kezelése hormonkészítmények adásával vagy műtéti ellátással (orchidopexia) történik. A kezelés célja a nemzőképesség károsodásának és a heredaganat kialakulásának megelőzése, a kedvező kozmetikai eredmény biztosítása, valamint a lelki következmények megelőzése.

 

Az operált gyermekek rendszeres orvosi ellenőrzése 8-9 éves korig javasolt. A rejtett heréjű fiúk egyharmada – főként a kétéves kor felett végzett sebészi kezelés esetén – nem lesz nemzőképes felnőttkorában.

 

A rejtettheréjűség különböző formái az alábbiak:

 

  • criptochismus: a here nem tapintható, mert a hasüregben helyezkedik el, vagy nem fejlődött ki;
  • retentio testis: a here leszállása nem, vagy részlegesen történt meg (az egyéves kor alatt észlelt esetek 20 százalékában következik be spontán hereleszállás);
  • ectopia testis: a hereleszállás pályájának megváltozása következtében a here más (például gáttájéki) területre jut;
  • ascensus testis: a korábban a herezacskóban található (scrotalis helyzetű) here fokozatosan lágyéktáji (inguinalis) helyzetbe jutva megreked.

 

A fenti formáktól eltérő állapot a rectactilis here, melynek lényege, hogy a belső combfél ingerlésével kiváltott ún. cremaster-reflex lágyéktáji területre húzza fel a herét. Ilyen esetben az orvosi vizsgálat során a herék könnyen a herezacskóba helyezhetők.

 

A here gyermekkori megbetegedései

A fiúgyermekek heréit érintő kóros állapotok fejlődési rendellenességek, anatómiai elváltozások vagy fertőzések következtében alakulnak ki.

 

A here kocsánycsavarodása

A here kocsánycsavarodása leggyakrabban serdülőkorban fordul elő, ritkábban újszülöttkorban is felléphet. Kialakulásának hátterében a herét felfüggesztő képletek lazasága áll, melynek következtében a here megfordul a herezacskóban (heretorzió). Ennek hatására a herekocsány erei leszorítódnak, és a vérkeringés megszűnik a herében.

 

Tünete a herefájdalom, a nyomásérzékenység, a herezacskó egyik felének duzzanata és bőrének pírja. Alhasi fájdalom, hányinger, hányás is kísérheti. A herecsavarodás ritkább esetben előfordulhat mérsékelt duzzanattal és fájdalom nélkül is. Az állapot sürgős sebészi beavatkozást igényel, melynek során a herét visszafordítják az eredeti helyzetébe.

 

A herefüggelék kocsánycsavarodása

A here felső pólusához csatlakozó 0,5-1 cm hosszúságú herefüggelék a megtekeredése esetén igen fájdalmassá válik, és a herezacskó bőrén kékes, kicsiny képlet formájában áttűnik. A tünetek a herecsavarodás tüneteihez hasonlóak. Az elváltozás kisebb műtéttel megoldható.

 

Heveny mellékhere-gyulladás

A főként serdülő fiúkat érintő heveny mellékhere-gyulladást baktériumfertőzés okozza. A betegséget heretájéki fájdalom, nagyfokú duzzanat és láz kíséri. Kezelése antibiotikumok adásával történik, a panaszok borogatással enyhíthetők.

 

A nem teljesen gyógyult mellékhere-gyulladás hegesedéshez vezethet, melynek következtében az ondóutak elzáródhatnak, ami meddőséghez vezethet, ezért a felépülésig szigorú ágynyugalom szükséges. 

Veleszületett vízsérv

A veleszületett vízsérv (hydrocele) keletkezése alapvetően különbözik a felnőttkorban, főként időskorban kialakult vízsérvtől. Gyermekkorban a megnövekedett hasűri nyomás miatt – például sírás vagy székletürítés közben, illetve légúti megbetegedés esetén köhögéskor – szabad hasűri folyadék juthat a herezacskóba.

Ilyenkor a fekvő helyzetben történő vizsgálat során kisebb és puha, az álló helyzetben történő vizsgálatkor nagyobb, tömött elváltozás figyelhető meg a herezacskóban. Az újszülöttkori vízsérv általában spontán felszívódik. Amennyiben a vízsérv egyéves korig nem szívódik fel, vagy hirtelen nagymértékű feszülést okoz, műtéti beavatkozás szükséges.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Fiúgyermeke herezacskóján vagy hímvesszőjén tapintható vagy látható bármilyen elváltozás esetén forduljon a házi gyermekorvoshoz, aki indokolt esetben gyermekurológiai szakrendelésre irányítja a gyermeket.

 

A heréket érintő nagyfokú fájdalom esetén, illetve ha a herezacskó vagy hímvessző sérülését mély seb kíséri, vagy ha néhány órán belül jelentős duzzanat keletkezik, továbbá csepegő vagy vékony sugárban történő vizeletürítés esetén azonnal jelentkezzen gyermekével a legközelebbi urológiai szakrendelésen vagy sürgősségi betegellátó osztályon!

 

Kapcsolódó tartalmak:

Serdülőkor fiúknál

Férfi nemi szervek

KULCSSZAVAK
fityma  |   letapadt fityma  |   fitymaszűkület  |   here  |   rejtettheréjűség  |   vízsérv  |   kocsánycsavarodás  |   herecsavarodás  |   heretorzió  |   mellékhere-gyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít