egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Előfordulhat, hogy idegentest kerül a szembe, ami lehet szilárd, részecskeállagú vagy folyékony is. Bármi, ami a szembe kerül, gondot okoz; ha kórokozót (vírusok, baktériumok, spórák) tartalmaz, kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) alakulhat ki. Egyes gázok, gőzök, kipárolgások is veszélyesek lehetnek a szemre (például klór, ammónia).

 

A szembe kerülő szennyezőanyagok veszélyei

A szilárd állagú szennyeződés szemre való veszélyessége függ az összetételétől, szerkezetétől (éles, sarkos vagy tompa) és méretétől; a folyékony állagú pedig lehet semleges, lúgos, savas kémhatású, maró, esetleg mérgező, amely a kötőhártyáról felszívódva is kárt okozhat. A szilárd állagú szennyezőanyagok általában fizikailag sértik a szemet, amellett, hogy allergiás reakciót, fertőzést, gyulladást, súlyos esetben akár retinaleválást is előidézhetnek.

 

A szembe került anyagok az alábbi tüneteket idézhetik elő:

 • égő fájdalomérzet,
 • bevörösödött, irritált szem,
 • idegentest érzése a szemben,
 • fényérzékenység,
 • homályos látás, egyéb látászavar,
 • vérzés,
 • a szemhéj duzzanata.

 

Teendők szembe kerülő szennyeződések esetén

A szembe került szennyeződés eltávolítását elsősorban vízöblítéssel lehet megkísérelni. Az öblítést akár 20 percen keresztül folytatni kell oly módon, hogy a víz a szem külső sarkából az orr irányába folyva öblítse a szemet – megakadályozva ezzel, hogy az alsó szemhéj belső sarkánál nyíló könnycsatornába szennyeződés jusson. Amennyiben az öblítés eredménytelen, mielőbb fel kell keresni a legközelebbi szemészeti ügyeletet vagy sürgősségi rendelőt.

 

A szemet sem textíliával, sem papírzsebkendővel nem szabad törölgetni, mivel egyrészt fizikai sérülést lehet velük okozni, másrészt olyan vegyszermaradványok (mosószerek, fehérítőszerek) fordulhatnak elő rajtuk, melyek ártanak a szemnek.

 

Ha valamilyen vegyszer került a szembe, akkor a csomagolásán minden bizonnyal feltüntették, mi a teendő a szer szembe jutásakor – ilyen esetekben annak megfelelően kell eljárni.

 

Ha a szem fizikai sérülése következtében a szemgolyóból láthatóan folyadék szivárog vagy távozik, tilos a szemre kötést tenni, ilyenkor mielőbb szemészorvoshoz kell fordulni.

 

A szemből nem szabad eltávolítani olyan tárgyat, amely láthatóan a szemgolyóba fúródott, ez kizárólagosan szakorvosi feladat!

 

Sérült szemmel nem szabad járművet vezetni, ugyanis egyetlen ép szemmel nem működik a térlátás, így a közlekedésben résztvevők sebessége, távolsága nagyon nehezen becsülhető meg, ami balesetveszélyes helyzetet teremthet. Mindemellett az egyik szem sérülése sok esetben hatással van a sértetlen szem működésére is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a szembe jutott szennyeződés helyben vagy otthoni körülmények közötti eltávolítása sikertelen, mielőbb keresse fel a területileg illetékes szemészeti vagy sürgősségi ügyeletet!

 

Sürgősségi ellátásra van szükség, ha a szennyeződés következtében az alábbi tünetek jelentkeznek:

 • látászavarok (homályos látás, foltok a látómezőn),
 • látásvesztés,
 • erősödő fájdalom,
 • véres vagy elszíneződött váladék a szemben,
 • láz.

 

A kezeletlen, elhanyagolt szemsérülések következménye fertőzés, hegesedés, fekély, súlyos esetekben akár vakság is lehet, ezért fontos a mielőbbi szakszerű ellátás.

 

Szembe került szennyezőanyagok orvosi eltávolítása

A folyékony vagy porállagú szennyezőanyagot az orvos szakszerű öblítéssel távolítja el. A fizikai sérülés orvosi kezelése során, ha szükséges, képalkotó eljárással megállapítható, hogy a sérülés felszíni, avagy a sérülést okozó szilánk, tüske, részecske bejutott-e a szem belsejébe, az üvegtestbe.

 

Kevésbé súlyos esetekben a szemész egy műfogást alkalmazva, a szemhéj kifordításával is eltávolíthatja az idegentestet. A szemhéj kifordítása enyhén kellemetlen, de általában fájdalommentes művelet.

 

A szem felületi sérülései általában hamar gyógyulnak. Ha a sérülést okozó anyagot orvos távolította el, akkor a beavatkozást követően általában szemkötést kell viselni néhány napig.

 

A szennyezőanyagok eltávolítása utáni teendők

A gyógyulási időszakban a szemet nem szabad dörzsölni, és óvni kell minden további szennyeződéstől. Amennyiben az orvos további, otthoni kezelést írt elő, akkor minden esetben csak gondos kézmosást követően lehet a szemet vagy a szemkörnyéket megérinteni. Az esetleges véraláfutás jegeléssel kezelhető.

 

A szemsérülés tüneteinek, következményeinek teljes elmúltáig nem szabad kontaktlencsét viselni, emellett kerülni kell a szélsőségesen változó fényviszonyokat is.

 

A megelőzés lehetőségei

A szembe sokszor egészen rendhagyó módon kerülnek sérülést okozó anyagok, tárgyak – kezdve a manikűrözés során letört kisolló hegyétől, a munkahelyi baleseteken át a kirándulás során szembe csapódó faágakig vagy csípős élelmiszer érintése utáni szembenyúlásig. A szemet ezért érdemes védőszemüveggel vagy akár napszemüveggel védeni minden olyan helyzetben, amikor fennáll a kockázata, hogy valami belekerülhet vagy sérülést okozhat.

 

A gyermekeknek célszerű idejekorán megtanítani, hogy semmit ne emeljenek, ne dörzsöljenek a szemükhöz, és semmivel ne piszkálják; illetőleg minden olyan tárgyat, vegyi vagy kozmetikai anyagot (például spray, körömlakklemosó) elérhetetlenné kell tenni számukra, ami szemsérülést (is) okozhat.

KULCSSZAVAK
szemsérülés  |   látászavar  |   látásvesztés  |   idegentest
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít