egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az évente ismétlődő influenzajárvány elleni egyik legjobb védekezési mód a védőoltás. Az influenzavírus által okozott fertőző légúti betegségek hazánkban jellemzően télen és kora tavasszal okoznak szezonális járványokat. A szezonális védőoltás védelmet nyújt több influenza-altípussal szemben, melyek várhatóan a szezonban cirkulálnak a lakosság körében, így a fertőződés és a járványos terjedés jó eséllyel megelőzhető.

 

A betegség a legtöbb esetben nem különösebben veszélyes, egy-két hét alatt gyógyul. Sokaknál azonban elhúzódó betegséggel és szövődményekkel járhat (pl. vírusos tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás), amely esetenként kórházi kezelést igényel, és halálos kimenetelű is lehet. Ha valaki oltás után mégis elkapja az influenzát, enyhébb lefolyás és rövidebb ideig tartó betegség várható.

 

Az influenzavírus jellemzői

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a kórokozó vírus ellenálló képessége a környezeti hatásokkal szemben nagyon jó. Az influenzavírusnak három típusa ismert: A, B és C. Járványokat jellemzően az A és B típus okoz.

 

Az influenzavírus nagyon változékony, emiatt akár évről évre más variáns fertőz, így bár a betegség kiállása után létrejön bizonyos fokú védettség, az nem életre szóló. Egyes esetekben az állatok influenzafertőzése is átterjedhet emberekre.

 

Az influenza elleni oltások típusai

Az influenza elleni védőoltás a megbetegedés és a betegség szövődményeinek legjobb megelőzési módja. A gyorsan változó influenzavírus miatt az oltást évente ismételni kell.

 

A vakcinák minden évben új összetételben, az aktuális évben várhatóan a lakosság körében cirkuláló vírusvariánsra fókuszálva készülnek. Az oltás összetételét a WHO határozza meg az azt megelőző év járványadatai alapján.

 

Általánosságban elmondható, hogy a 3 komponensű influenza elleni oltás minden évben tartalmaz 2 A és egy B vírustörzset. A 4 komponensű oltás a 2 A mellett a 2 B törzs ellen is védelmet ad.

 

Influenza elleni védőoltást többféle technológiával állítanak elő. A többségük inaktivált („elölt”) vírust tartalmaz, de elérhető olyan vakcina is, amely csak a vírus egy alkotóelemét viszi be a szervezetbe, illetve élő, gyengített vírust tartalmazó vakcina is alkalmazható.

 

A beadási mód szerint a leggyakrabban alkalmazott védőoltás az izomba adott injekció, legújabb formája pedig az orrspray-vel bejuttatott készítmény. Utóbbi gyermekek számára érhető el. Az influenza elleni oltás felnőttek esetén mind a 3, mind a 4 komponensű oltás esetén egy adagból áll. Gyermekek esetén az oltási sor ettől eltérő lehet, 6 és 35 hónapos kor között jellemzően két adagból áll.

 

Az oltást legjobb a járványos időszak kezdete előtt beadatni, ugyanis a védettség kialakulására leghamarabb 10-14 nap után számíthatunk. Ettől függetlenül a járványos időszakban is ajánlott a vakcina, ha valaki korábban nem kérte azt a háziorvosától vagy üzemorvosától.

 

Kinek ajánlott az influenza elleni védőoltás?

Általánosságban elmondható, hogy féléves kor felett mindenkinek javasolt az influenza elleni oltás. Akik valamilyen oknál fogva nem kaphatnak oltást (pl. 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő), a hatékony védelmet az érintett személyre az jelenti, ha a környezete beoltatja magát.

 

A védőoltással nemcsak a betegség súlyos lefolyása és szövődményei előzhetők meg, de a munkából való kiesés miatti következmények is.

 

Egyesek sokkal inkább ki vannak téve a megfertőződés vagy a súlyos szövődmények veszélyének, tekintettel életkorukra, egészségi állapotukra vagy betegségükre. Az ő számukra mindenképpen javasolt a védőoltás beadatása.

 

Figyelem! A kockázati csoportba tartozók számára 2023-ban is térítésmentesen vehető igénybe a védőoltás. Az oltás elérhetőségével kapcsolatban keresse fel háziorvosát vagy kezelőorvosát.

 

Elsődlegesen az alábbi kockázati csoportba tartozók számára javasolt az oltás:

 

 • várandósok vagy gyermekvállalást tervező nők, szoptatós anyák;
 • 60 év felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;
 • krónikus betegségben szenvedők:
  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
  • elhízás miatt vagy egyéb okból korlátozott légzési funkciójú betegek;
  • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás-betegséget);
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (ideértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
  • krónikus máj- és vesebetegek;
  • anyagcsere-betegségben szenvedők (pl. cukorbetegek);
 • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
 • egészségügyben, valamint ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézményekben dolgozók;
 • akik a munkájuk miatt sok emberrel lépnek kapcsolatba, illetve akik sok emberrel tartózkodnak zárt térben;
 • sertés, baromfi és ló tartásával foglalkozó telepeken, ezen állatok szállításával foglalkozók, baromfi-feldolgozókban, valamint vágóhidakon dolgozók;
 • hosszú repülőút előtt állók.

 

Ha korábban allergiás reakciója volt valamely védőoltás miatt, jelezze orvosának! A közelmúltban kapott vagy közeljövőben tervezett más oltás tényét is jelezze orvosának!

 

Fontos! Ne adassa be az oltást, ha lázas beteg. Várja meg a felgyógyulást!

 

Az influenza eleni oltások széles választékának köszönhetően ma már az életkort és számos más tényezőt (pl. allergia) figyelembe véve, személyre szabottan választható ki a legmegfelelőbb influenza elleni készítmény. A döntéshozatalban minden esetben ajánlott háziorvosa vagy kezelőorvosa véleményét kikérni.

 

Az influenza elleni vakcina mellékhatásai

Mint minden oltásnak, az influenza elleni oltásnak is lehetnek mellékhatásai, de ezek általában enyhék, az immunreakció természetes részét képezik. A védőoltásokkal járó kockázat jóval alulmarad a betegség kockázataihoz képest.

 

A legtöbb mellékhatás enyhe, és nagyjából egy napig érzékelhető:

 

 • hőemelkedés, láz,
 • enyhe végtagfájdalom, izomfájdalom,
 • az oltás helyén érzett fájdalom, bőrpír,
 • enyhe fejfájás jelentkezhet.

 

Rendkívül ritka esetben (1-2 eset az 1 millióból) Guillain–Barré-szindrómát okozhat az oltás.

 

A vakcina nagyon ritkán súlyos allergiás reakciót (anafilaxia) válthat ki, ami azonban néhány percen belül, még a beadó orvos jelenlétében jelentkezik – a rendelői környezetben az ilyen ritka esetek kezelésére is felkészülten fogadják a pácienseket.

 

Gyermekek és várandósok oltása

A hat hónaposnál idősebb gyerekek számára is elérhető már influenza elleni oltás. 2 éves kortól orrspray, 3 éves kor alatt (6 hónapos kortól) a 4 komponensű oltóanyag elérhető, 3 éves kor felett a 3 komponensű vakcina is választható. A fiatalabb gyermekkel egy közösségben élők számára is ajánlott a vakcina felvétele a gyermek közvetett védelme érdekében is.

 

A várandósok és szoptató édesanyáknak a 3 és 4 komponensű vakcina is adható.

 

Lásd még: Influenza elleni oltás várandósság esetén

 

Fontos! A gyermekek és a várandós, szoptató édesanyák esetén nem minden oltóanyag ajánlott, ezért az oltóanyag megválasztása körültekintést és orvosi segítséget igényel!

 

Az influenza elleni oltással kapcsolatos hírek

2021 novemberétől Magyarországon is elérhető az influenza ellen védelmet biztosító orrspray, amely egy 4 komponensű készítmény (Fluenz Tetra). Elsősorban a 2 évesnél idősebb, 18 évnél fiatalabb gyermekek immunizálását hivatott biztosítani. A készítmény legyengített influenzavírust tartalmaz. Az orrsprayt 2 alkalommal szükséges használni – 4 hét különbséggel – a védelem kialakításához.

 

Az influenza elleni vakcinák folyamatos fejlesztés alatt állnak.

 

A fejlesztések főbb céljai:

 

 • a hatástartam kiterjesztése (több mint egy szezonban legyen hatékony),
 • univerzális influenza elleni oltás fejlesztése (általános védelem, függetlenül az aktuálisan fertőző vírustörzstől).

 

Az influenza elleni oltás és a koronavírus

Ha a beteg szervezetében mind az influenzavírus, mind a koronavírus jelen van (fantázianevén flurona), akkor a két vírus egy időben súlyosabb tüneteket eredményezhet, mint külön-külön. Ezért rendkívül fontos, hogy mindenki, de leginkább a veszélyeztetett csoportok tagjai kérjék az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltást is.

 

A két védőoltás egy időben is beadható, arra azonban figyelni kell, hogy a két oltást két különböző végtagba adják be.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Influenza elleni oltás az idősebb korosztálynak

Influenza elleni oltás krónikus betegeknek

 

KULCSSZAVAK
influenzavírus  |   influenzajárvány  |   vírusvariáns  |   oltás  |   influenza szövődményei  |   légúti betegség  |   cseppfertőzés  |   koronavírus  |   COVID  |   flurona
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít