A jód elengedhetetlenül fontos az emberi szervezet számára. Különösen a megfelelő fejlődésben, növekedésben és az agy fejlődésében tölt be kiemelten fontos szerepet.
A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő jódbevitel, azonban túlzott mértékű fogyasztása káros is lehet. A jód természetes körülmények között a tengervízben, illetve a talajban található meg.
A jód hatásai
A jód a pajzsmirigy tiroxin hormonjának termeléséhez szükséges. A tiroxin számos sejt anyagcseréjére hatással van, a csontok és az idegek megfelelő fejlődésében is szerepet tölt be, valamint befolyásolja a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsereutakat is.
A jód fontos szerepet tölt be a magzati életkorban, illetve kisgyermekkorban is: az agy és az idegrendszer érésében nélkülözhetetlen, valamint az érzékszervek működését, a figyelmet és a koordinációt is támogatja.
Jódszükséglet
A jódszükséglet az életkorral változik. Az alábbi táblázat összefoglalja az életkor szerinti ajánlott napi jódbevitel mennyiségét.
Életkor |
Ajánlott napi jódmennyiség (mikrogrammban) |
0–6 hónapos |
90 |
7–12 hónapos |
110 |
1–8 éves |
90 |
9–13 éves |
120 |
14–18 éves |
150 |
felnőtt |
150 |
kismama |
220 |
szoptatás alatt |
270 |
Fontos a megfelelő mennyiség bevitele, hiszen a kevés és a túlzott mennyiség is káros hatással lehet az egészségre.
A megfelelő jódbevitel biztosítása
A szervezet számára szükséges jódmennyiséget magas jódtartalmú ételek fogyasztásával biztosíthatjuk. Az alábbi táblázatban néhány élelmiszer jódtartalma olvasható.
Étel |
Jódtartalom (mikrogrammban) |
6 db osztriga (90 g) |
144 |
1 kis konzerv lazac (105 g) |
63 |
1 kis konzerv tonhal (95 g) |
10 |
cheddar sajt (16 g) |
4 |
2 db tojás (88 g) |
19 |
1 nagy pohár kakaó (300 ml) |
60 |
1 pohár ízesített joghurt (200 g) |
32 |
1 nagy pohár tej (250 g) |
57 |
1 db alma |
0,6 |
Hazánkban a jódbevitel biztosítása céljából kapható jódozott só (ez a csomagoláson mindig fel van tüntetve).
Várandósság és a jód
Várandósság esetén kiemelten fontos odafigyelni a megfelelő jódbevitelre, hogy a kismama elegendő jódmennyiséghez jusson. A csökkent jódszint gyakoribb vetélést eredményez, valamint a születendő gyermek növekedésbeli visszamaradottságát, intellektuális képességeinek csökkenését eredményezheti.
A National Health and Medical Research Council ajánlása szerint a várandós nőknek és a szoptató édesanyáknak 150-200 μg (mikrogramm) jódot szükséges bevinniük. A kismamáknak jódpótlás céljából a szájon át szedhető jódtabletta javasolt. Ne tengeri moszatok fogyasztásával próbálják pótolni a hiányt, mivel a bennük lévő jód mennyisége változó, így nehezen dozírozható, illetve nehézfémeket (például higanyt) is tartalmazhat.
Jódhiány
A jódhiány kóros fáradtságot, hidegintoleranciát, koncentrációzavart és hajhullást eredményez. Ezenkívül jódhiány esetén a pajzsmirigy növekedése golyvát okozhat.
A jódhiány további tünetei lehetnek:
- izomgyengeség,
- súlygyarapodás,
- tanulási és memóriazavarok,
- székrekedés,
- gyenge, alacsony pulzus,
- száraz bőr,
- puffadt arc,
- rendszertelen menstruáció.
Gyermekekben súlyos, hosszan tartó jódhiány fejlődésbeli visszamaradáshoz, agyi károsodáshoz, alacsony IQ-hoz és az intellektus hanyatlásához, kreténizmushoz vezethet.
Nőkben a jódhiány az alábbi következményekkel járhat:
- fertilitási problémák,
- vetélés, koraszülés.
A jódhiány okai
Vannak olyan térségek, ahol a termőföld és a víz nem tartalmaz kellő mennyiségű jódot, erre kiváló megoldást jelent jódozott só fogyasztása. Akad olyan eset is, amikor a bevitt táplálék nem tartalmaz elegendő mennyiségű jódot (pl. diéta miatt).
Fokozott rizikójuk van jódhiány kialakulására:
- várandósoknak,
- szoptató édesanyáknak,
- magzatoknak,
- újszülötteknek.
A jódhiány diagnosztizálása
A fizikális vizsgálaton túl vérvétel szükséges – főként a TSH-szintet nézik, illetve a T3, T4 hormon szintjét – a diagnózisalkotáshoz. Ha ezekben az értékekben eltérés mutatkozik, akkor a vizsgálat kiegészíthető pajzsmirigy-ultrahangvizsgálattal, amely segítségével képet kapunk a pajzsmirigy szerkezetéről. Ebben az esetben javasolt endokrinológussal konzultálni. A jód szintjének meghatározása laboratóriumi körülmények között is lehetséges, rutinszerű meghatározása nem része a mindennapi orvosi gyakorlatnak.
A jódhiány kezelése
A jódhiány kezelése során fontos jódban gazdag ételek fogyasztása, jódozott só használata, valamint jódpótló készítmények szedése.
A jódhiány megelőzése
A jódhiány megelőzése hasonló a kezelésénél leírtakkal: törekedjünk jódban gazdag ételeket fogyasztani, valamint a használt só jódozott legyen. A kismamák és a szoptató édesanyák a jódhiány megelőzésére szedjenek jódpótló készítményt a kezelőorvosukkal folytatott konzultációt követően.
A jódtúladagolás veszélye
Fontos, hogy a jódpótlást megelőzően mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mivel egyes pajzsmirigybetegségek esetén (pl. pajzsmirigy-adenóma) a hirtelen nagy mennyiségű jódpótlás káros hatással is lehet az egészségre: pajzsmirigy túl- és alulműködést egyaránt okozhat, ami súlyos anyagcsere-problémákhoz vezethet, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet.