egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bélelzáródásról (ileus) akkor beszélünk, ha a bélben valamilyen akadály miatt a salakanyag nem tud továbbhaladni. Az akadály az esetek 80%-ában mechanikus, 20%-ában bénulás. A bélelzáródás az akut hasi kórképek közé tartozó, akár az életet is veszélyeztető állapot, amely általában más betegségek következtében alakul ki.

 

A bélelzáródás főbb tünetei

A bélelzáródás vezető tünete a hasi fájdalom, amely kezdetben görcsös, időszakosan jelentkező, később állandósul. (Bénulásos bélelzáródás során a fájdalom nem feltétlenül erős.) Emellett hányinger és hányás jelentkezik, amely teljes bélelzáródásban ismétlődik, nem szűnik, és székletet is tartalmazhat. Hatására megváltozhatnak a székelési szokások, kezdetben jelentkezhet hasmenés, majd a széklet és szelek teljes hiánya lehet jellemző. Kísérő tünet lehet a puffadás is.

 

Előrehaladott bélelzáródás esetén deszkakemény has tapasztalható. A bélelzáródásos beteg elesett állapotú, gyenge. A szövődmények miatt előfordulhat láz, illetve szapora szívverés.

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Nem szűnő vagy fokozódó hasi panaszok esetén kérjen orvosi segítséget, ha bélelzáródás gyanúja áll fenn, forduljon a lehető leghamarabb orvoshoz! Amennyiben erős, fokozódó görcsös, kezdetben periodikusan jelentkező, majd állandósult hasi fájdalma van, azonnal menjen be a legközelebbi sürgősségi osztályra, vagy hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot, és kérjen mentőt!

 

A bélelzáródás lehetséges okai

1. Mechanikus akadályt képező okok

Felnőtteknél gyakoribb okok:

 

 • kizáródott sérv,
 • daganat a belekben vagy más hasüregi szervekben,
 • korábbi műtétek miatti hasüregi összenövések (minden korábban végzett hasüregi műtét hajlamosít bélelzáródásra).

 

Felnőtteknél előforduló ritkább okok:

 

 • a bélfal betüremkedése a bélfalba (invagináció),
 • bélfalcsavarodás,
 • a belek gyulladásos megbetegedései (Crohn-betegség),
 • fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa),
 • a vastagbél kiöblösödése (divertikulitisz),
 • súlyos székrekedés.

 

2. Bénulásos okok

A belek működésének leállása is a bélelzáródás tüneteihez vezet.

 

Ezt okozhatja:

 

 • vérkeringési zavar,
 • műtét,
 • trauma,
 • fertőzések,
 • ólom-, gomba- vagy vegyszermérgezések,
 • vesebetegség, májbetegség,
 • elektrolitzavar,
 • pajzsmirigy-alulműködés.

 

A bélelzáródás lehetséges szövődményei

A bélelzáródás azonnali kórházi ellátást igényel! Kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat, akár halálhoz is vezethet! Az elzáródás fölötti bélszakasz kitágul, a bélfal áteresztővé válhat, hashártyagyulladást, vérmérgezést, majd sokszervi elégtelenséget okozhat.

 

A bélelzáródás diagnosztizálása

A kezelőorvos kikérdezi a panaszokat, és megvizsgálja a beteget, majd laborvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat kér (hasi ultrahang, hasi röntgen, komplikált esetben hasi CT). A tünetekből, a tünetek változásából és a kapott vizsgálati eredményekből állapítja meg, hogy valóban bélelzáródás okozza-e a hasi fájdalmat.

 

A bélelzáródás kezelése

A mechanikus bélelzáródások egyes speciális kivételektől eltekintve önmagukban indokolják a sürgős műtéti beavatkozást. Funkcionális ileus esetén általában akkor tekintenek el a műtéttől, ha biztosak a kiváltó okban, mely nem igényel műtéti beavatkozást (pl.: alacsony kálium szint). Az orvosok bizonytalan hátterű bélelzáródás esetén gyakran döntenek a műtét – és a beteg biztonsága – mellett.

 

Enyhe esetekben, amikor nincs valódi elzáródás, szóba jöhet az ún. konzervatív terápia, amely gyógyszeres kezelésből, az alapbetegség kezeléséből, esetleg hashajtásból áll. Súlyos esetekben – ha tumor vagy más akadály zárja el a bélcsatornát, vagy éppen a belet ellátó verőér záródott el – azonnali műtétre lehet szükség. A műtét során a problémás bélszakaszt vagy a mechanikus akadályt eltávolítják. A gyógyulási esély a kiváltó októl függ. A részleges mechanikus vagy a bélhűdéses bélelzáródás gyógyhajlama jó. Ha daganat okoz teljes elzáródást, operációval újra átjárhatóvá tehető.

 

Konzervatív kezelés

A konzervatív (nem műtéti) kezelés része lehet:

 

 • gyomortartalom rendszeres leszívása,
 • folyadék- és elektrolitpótlás,
 • beöntés,
 • bélmozgatás.

 

Amennyiben a konzervatív terápia néhány órán belül nem eredményez nyilvánvaló javulást, a beteget – a súlyos, akár életet veszélyeztető szövődmények elkerülése érdekében – meg kell műteni.

 

A bélelzáródás megelőzése

Jelenleg nem ismerünk olyan módszert, amellyel a bélelzáródás megelőzhető lenne, kialakulásának valószínűsége azonban csökkenthető. A rendelkezésre álló daganatszűrésen való megjelenéssel megelőzhető a belet elzáró hatalmas daganat kialakulása. A sérv kezelésével sem érdemes sokáig várni, mert a sérv a hosszú fennállás alatt kizáródhat. A bél gyulladásos kórképeinek kezelése során ajánlott a szoros orvosi kontroll, mert ilyenkor a heges gyógyulás során létrejövő szűkületen szintén nehezen jut tovább a béltartalom.

 

Gyermekek, terhesek, idősek

Gyermekeknél is előfordulhat bélelzáródás, amelynek számos oka lehet. Hirschsprung-kór esetén a bélidegrendszer nem fejlődik ki, emiatt a bél mozgásképtelen. Emellett okozhatja bélbetüremkedés és veleszületett vastagbéltágulat is, amely a leggyakoribb gyermekkori bélelzáródási ok.

 

A terhesség során a hormonális változások a méh izomzatának ernyesztése mellett a test különböző szerveiben, így a belekben található simaizmokat is lazítják. Ez a lazító hatás extrém esetben terhességi bélhűdést eredményezhet. Időskorban a gyengült immunvédekezés miatt sok esetben az életet fenyegető akut hasi kórképek is minimális tünetekkel zajlanak le, ezért fokozott figyelmet érdemelnek.

 


Egyéb

Ha több napon keresztül nem volt széklet, de más bélelzáródásra utaló tünet nincs, nem feltétlenül kell bélelzáródásra gondolni.

KULCSSZAVAK
ileus  |   hasi fájdalom  |   hányás  |   hashártyagyulladás  |   sérv
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít