egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjei által termelt hormon, amely az étkezés során szabadul fel, és elősegíti a vérben található szőlőcukor (glükóz) sejtekbe való bejutását. A cukor a sejtekben energiaforrásként felhasználásra vagy raktározásra kerül.

 

Cukorbetegség esetén a szervezetben nem áll rendelkezésre elég inzulin, vagy a cukor vérből történő felvételéért felelős sejtek nem elég érzékenyek az inzulinra, ezért gyógyszeres kezeléssel kell a normál vércukorszintet fenntartani.

 

Az inzulin beadásával kapcsolatos tudnivalók

Az inzulin beadását minden esetben a kezelőorvos vagy diabetológiai szakápoló tanítja be. Az inzulinadagolást általában az étkezésekhez szükséges igazítani. Az inzulinadagok beadására vonatkozó utasításokat mindig szigorúan be kell tartani.

 

Az oktatás során a szakorvos vagy a szakasszisztens tanácsát kell kérni azokra az esetekre, ha:

 

 • a beteg elfelejtené beadni egyik inzulinadagját,
 • később adja be a napi inzulinadagját,
 • úgy érzi, hogy a napi bevitt inzulinadag nem elégséges.

 

Az inzulinkészítmények típusai

Az egyes inzulinkészítmények különböző szempontok szerint csoportosíthatók.

 

Hatásuk időtartama szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:

 

 • ultragyors hatású,
 • gyors hatású,
 • közepes hatású,
 • hosszú hatású,
 • kevert inzulinkészítmények.

 

A különböző inzulinkészítmények beadása és az étkezés közötti időtartam eltérő lehet, amit mindig szigorúan be kell tartani. Minél gyorsabb hatású a készítmény, annál rövidebb időn belül kell étkezni a beadást követően. Az ultragyors hatású inzulinok 1-20 percen belül hatni kezdenek, így a beadásukat követően azonnal enni kell. A gyors hatású inzulinkészítmények esetén a behatási idő kb. 30 perc, így étkezés előtt legalább fél órával kell azokat alkalmazni. A kevert inzulinkészítmények gyors hatású inzulint is tartalmaznak, ezért fontos, hogy azokat étkezés előtt alkalmazzák. Használatukra vonatkozóan az orvosi utasítások és a betegtájékoztató szerint kell eljárni. A hosszú hatású készítmények esetében a hatás elhúzódó, akár 24 órás is lehet. 

 

Az inzulin alkalmazása

Az inzulint jelenleg csak injekció formájában lehet alkalmazni. Az inzulint a bőr alá (szubkután) injekció formájában kell beadni. Leggyorsabban és legegyenletesebben a has területéről szívódik fel, egyéb helyekről – mint a felkar, farizom vagy combtájék – lassabban. Az injekciót célszerű mindig ugyanabba a régióba, elsősorban a hasba beadni. Ugyanakkor ügyelni kell arra, hogy az adott régión belül mindig más-más helyen adják be az injekciót a helyi szövődmények – a bőrelváltozások és a lipodisztrófia – elkerülése céljából.

 

Az inzulinadagolás módszerei

A mindennapos öninjekciózás nagymértékű fegyelmet és odafigyelést igényel a betegektől.

 

Az inzulin beadását egyre fejlettebb, egyszerűen kezelhető eszközök (inzulinadagoló eszközök) segítik, amelyek a következők:

 

 • inzulinfecskendő és tű,
 • inzulininjektáló eszköz (ún. pen),
 • inzulinadagoló pumpa.

 

Az inzulinkészítmények tárolása

A használatban lévő inzulinkészítmények – például az ampullák, az inzulinnal töltött pen (toll) típusú eszközök – szobahőmérsékleten (legfeljebb 25oC) tárolhatók, megközelítőleg egy hónapig. A tartalékban lévő, még nem megkezdett inzulinkészítményeket 2-8oC-on, hűtőszekrényben kell tárolni. A hűtőből történő kivételt követően meg kell várni, hogy a készítmény elérje a szobahőmérsékletet, és csak azután szabad beadni.

 

A hűtőben tárolt, véletlenül megfagyott inzulint nem szabad felhasználni. Belföldi vagy külföldi utazás esetén, különösen, ha az úticél melegebb égtájra, az inzulinkészítményt óvni kell a túlzottan nagy hőingadozástól, valamint a tűző napfénytől. Hosszabb úton javasolt hűtőtáska vagy erre a célra rendszeresített tárolóeszköz használata.

 

Az inzulin kölcsönhatása egyéb gyógyszerekkel

Az inzulin alkalmazása során – mint minden más gyógyszer esetében is –gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel. Az inzulinnal együtt adott gyógyszerek erősíthetik vagy gyengíthetik annak hatását. Ezért fontos az orvos tájékoztatása a rendszeresen és az alkalmanként szedett gyógyszerekről. Fontos az is, hogy a beteg az első alkalmazások előtt mindig figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót.

 

További információért vagy tanácsért az illető személy forduljon gyógyszerészéhez, illetve kezelőorvosához.

 

Az inzulin mellékhatásai

Még a helyesen alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett is előfordulhatnak mellékhatások, nemkívánatos események.

 

Az inzulinnal kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a következők:

 

 • alacsony vércukorszint miatti rosszullét: hideg verejtékezés, homályos látás, hideg és sápadt bőr, szédülés, éhségérzet, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, nyugtalan alvás, rémálmok, ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, fáradtság, gyengeség, zavart beszéd (lásd még: hipoglikémia);
 • súlygyarapodás;
 • a beadás helyén kialakuló bőrreakciók (pl. bőrpír vagy bőrvastagodás a beadás helyén).

 

A hipoglikémia, vagyis az alacsony vércukorszint súlyos esetben eszméletvesztést is okozhat. Megelőzésére szolgál az inzulinadagok és a diéta gondos beállítása; az életmóddal, napi aktivitással történő összehangolása.

 

Amennyiben a gyógyszeres kezelés alatt a beteg bármilyen mellékhatást vagy a gyógyszerrel kapcsolatos nemkívánatos eseményt észlel, haladéktalanul tájékoztassa erről a kezelőorvost, a gyógyszerészt, illetve a gondozását végző egyéb egészségügyi szakembert.

 

A mellékhatások és nemkívánatos események bejelenthetők az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (lásd még: Mellékhatások bejelentése), illetve jelezhetők az adott gyógyszert forgalmazó vagy gyártó vállalat felé is, amelyek elérhetőségei a betegtájékoztatóban megtalálhatók.

KULCSSZAVAK
cukorbetegség  |   diabetes mellitus  |   hormon  |   öninjekciózás  |   vércukor  |   hipoglikémia  |   pen
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít