egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kálium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag, amely számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban részt vesz. A kálium hiánya és többlete is életveszélyes állapothoz vezethet.

 

A kálium létfontosságú ásványi anyag, kis elektromos töltésével sejt- és idegi funkciókat aktivál. Szintjét befolyásolja a táplálékkal bevitt mennyiség, az éghajlati viszonyok, a fizikai aktivitás, a nátriumszint és a vízhajtók szedése.

 

A kálium szerepe a szervezet működésében:

 

 • részt vesz a folyadékháztartás fenntartásában (a nátriummal egyensúlyban);
 • támogatja a normál vérnyomást;
 • szükséges az izmok és a szívizom működéséhez;
 • szerepe van az idegi ingerületvezetésben;
 • részt vesz a cukor felszívódásában a sejtekbe.

 

Sem a túl magas, sem a túl alacsony káliumszint nem jó a szervezet számára. Vérszintje nagyon szűk határok között mozog, élettani esetben 3,5-5,3 mmol/l a szérumkoncentrációja.

 

A vesék a kiválasztás során egyensúlyban tartják a káliumszintet, kiürítve a felesleges mennyiséget. Káliumot a széklettel és az izzadással, hányással is veszít a szervezet.

 

Lásd még: Vese működése

 

A káliumtöbblet tünetei

A hiperkalémia nevű állapot azt jelenti, hogy a szervezetben túl magas a kálium szintje, azaz meghaladja az 5,3 mmol/l-es koncentrációt. Ez veszélyes állapot, amely azonnali kezelést igényel.

 

A hiperkalémia lehetséges okai:

 

 

A hiperkalémia tünetei lehetnek:

 

 

A káliumhiány tünetei

A kálium hiányát hipokalémiának nevezik. Leggyakoribb kiváltó oka vízhajtó gyógyszerek szedése, mivel a vizelettel kálium is ürül. Szintén okozhatnak túl alacsony szintet az olyan vízvesztéssel járó állapotok, mint a hányás vagy a hasmenés. Éppen ezért a hipokalémia előfordul olyan emésztőszervi betegségek esetén is, mint a Crohn-betegség vagy a colitis ulcerosa. Szintén okozhat hiányt az intenzív izzadás (pl. tartósan intenzív sporttevékenység), amelyet nem követ az ionok pótlása.

 

Mivel kálium sokféle élelmiszerben található, ritka, hogy a hiányát az okozná, hogy a táplálékkal nem jut be belőle elegendő mennyiség a szervezetbe. A hiányhoz azonban hozzájárulhat a magnéziumhiány, mivel az szükséges a kálium felszívódásához.

 

A káliumhiány tünetei lehetnek:

 

 

A kálium napi ajánlott beviteli szintje

Az ajánlott beviteli mennyiség függ a kortól, a nemtől és az egészségi állapottól is. A WHO szerint a napi optimális bevitel 800 és 1000 mg között változik. Az egyénenként szükséges káliumbevitelről és az esetleges káliumpótlás mennyiségéről konzultáljon háziorvosával vagy kezelőorvosával.

 

Felnőtteknek a javasolt maximális mennyiség naponta 3500 mg. A gyermekeknek ennél jóval alacsonyabb mennyiségre van szükségük, míg várandósság és szoptatás alatt megnő a beviteli igény.

 

Káliumforrások

Normál táplálkozás mellett általában bevihető a megfelelő káliummennyiség.

 

Káliumban gazdag élelmiszerek:

 

 • gyümölcsök (pl. banán, sárgabarack, narancs),
 • zöld leveles zöldségek (pl. brokkoli, paradicsom),
 • sovány húsok,
 • teljes kiőrlésű gabonafélék,
 • hüvelyesek,
 • olajos magvak (pl. mák, mandula).

 

Amennyiben a káliumháztartást befolyásoló gyógyszert szed, előfordulhat, hogy táplálékkiegészítő formájában kell bevinnie a szükséges káliummennyiséget.

 

A kálium kölcsönhatása egyéb anyagokkal

A szervezetben a nátrium és a kálium szintje között egyensúly áll fenn. Az ajánlott bevitel káliumból sokkal magasabb, mint nátriumból, de a modern táplálkozásban ez általában éppen fordítva van, ezzel is növelve a magas nátriumbevitel okozta veszélyeket.

 

A kálium megfelelő működéséhez a magnézium megfelelő szintjére is szükség van. 

KULCSSZAVAK
ásványi anyag  |   elektrolit  |   hiperkalémia  |   hipokalémia  |   folyadékháztartás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít