egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A koronavírusok a vírusok egyik nagy csoportját alkotják. Elnevezésüket a vírus felszínén megtalálható koronaszerű tüskéikről kapták.

 

A koronavírusok egyes típusai állatokat és embereket is megbetegíthetnek. A vírus gyakran kering teve-, macska-, denevérpopulációkban, és néha továbbfejlődhet oly módon, hogy embereket is képes legyen megfertőzni.

 

Állatokban – például szarvasmarhákban és sertésekben – a koronavírusok hasmenést okoznak, míg csirkéknél felső légúti betegségeket. Emberben egyes koronavírusok enyhe légúti fertőzéseket okozhatnak (pl. nátha), azonban bizonyos koronavírusok, mint a COVID-19 súlyos megbetegedéshez, például tüdőgyulladáshoz vezethetnek.

 

Az első, embert is fertőző koronavírusokat az 1960-as évek közepén azonosították.

 

A koronavírusok eddig három nagyobb járványt okoztak. Ezeket a megbetegedéseket súlyos akut légzőszervi szindrómának, közel-keleti légúti szindrómának és COVID-19 betegségnek nevezzük.

 

SARS-CoV-fertőzés

A SARS-ról először 2002-ben számoltak be Dél-Kínában. A betegség Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa és Ázsia több mint két tucat országában megjelent. 2004 óta a világon sehol nem jelentettek SARS-eseteket.

 

A súlyos akut légzőszervi szindróma (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kórokozója kisemlősökből ered. Ez a koronavírus egy idő után képessé vált az emberek megbetegítésére is. A SARS-CoV-vírusfertőzés súlyos légzési nehézséghez vezethet, amelynek halálozási aránya körülbelül 10%. A betegség tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás és az izomfájdalom. Súlyos esetben a vírus tüdőgyulladást okozhat.

 

MERS-CoV-fertőzés

A MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome – Coronavirus) tevék között terjedt el, majd olyan átalakuláson ment keresztül, hogy az emberek megfertőzésére is képessé vált. A közel-keleti légúti szindrómáról (MERS) először 2012-ben számoltak be Szaúd-Arábiában. Ezután több mint 25 országban terjedt el a vírus.

 

A fertőzés általában lázzal, köhögéssel, légszomjjal jár, és gyakran tüdőgyulladáshoz vezet. A betegség halálozása magas, 10 betegből 3-4 beteg halt meg. MERS-esetek továbbra is előfordulnak, elsősorban az Arab-félszigeten.

 

SARS-CoV-2-fertőzés

A COVID-19-et okozó új koronavírus (SARS-CoV-2) 2019-ben jelent meg először a kínai Wuhan város baromfi- és halpiacán. A vírus különösen az idős korosztályban okoz súlyos tüdőgyulladást, néhány esetben pedig akut légzési distressz szindróma vagy többszervi elégtelenség kialakulásához vezet.

 

A fertőzés gyanúja esetén teendőkről, illetve a COVID-19 betegség esetén teendőkről külön cikkekben olvashat.

 

Egyszerű védelmi intézkedések betartásával a vírusterjedés megakadályozható!

 

Légúti betegség tüneteinek észlelésekor maradjon otthon, közösségben és nyilvános helyeken viseljen maszkot, gyakorolja a társadalmi távolságtartást, gyakran mosson kezet, és minél előbb oltassa be magát!

 

A COVID-19 elleni védőoltásokról külön cikkekben olvashat.

 

A koronavírus-fertőzések általános tünetei

Élete során majdnem minden ember megfertőződik valamilyen koronavírus törzzsel.

 

A betegség általában csak rövid ideig tart, és enyhe tünetekkel jár:

 

  

COVID-19-ben más specifikus tüneteket is jelentettek, például szaglásvesztést vagy az ízérzés átmeneti elvesztését, kötőhártya-gyulladást, illetve emésztő szervrendszeri panaszokat (pl. hasi fájdalom, hányás, hasmenés).

 

A koronavírusok néha súlyosabb betegségeket, például hörgőgyulladást vagy tüdőgyulladást is okozhatnak. Ennek kockázata magasabb az idősebb, a legyengült immunrendszerű egyénekben, a szív- és tüdőbetegekben, illetve túlsúlyos személyeknél.

 

Ha koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket észlel magán, hívja fel háziorvosát, és kérjen segítséget, de ne menjen be személyesen a rendelőbe! (Lásd még: COVID-19.)

 

A koronavírusok terjedésének megelőzése

Az emberi koronavírusok a következő módokon terjednek:

 

 • köhögés és tüsszentés,
 • szoros személyes kontaktus (pl. kézfogás, csók),
 • olyan tárgy vagy felület megérintése, amelyen megtalálható a vírus, majd a szájhoz, az orrhoz vagy a szemhez nyúlás,
 • ritka esetben koronavírussal szennyezett étel elfogyasztásával.

 

A koronavírus-fertőzés megelőzéséhez tartsa be a következő tanácsokat:

 

 • Oltassa be magát, ha van elérhető vakcina.
 • Gyakorolja a társadalmi távolságtartást (maradjon 1-1,5 méterre másoktól, és lehetőleg csökkentse a személyes találkozások számát).
 • Gyakran mosson kezet folyó vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig (lásd még: Helyes kézmosás).
 • Kerülje a szeme, az orra vagy a szája érintését.
 • Takarja el a száját és az orrát egy kendővel (vagy a könyökével), amikor köhög vagy tüsszent.
 • A kilincseket, a telefonját, a kulcscsomóját gyakran fertőtlenítse.
 • Kerülje a találkozást a tüneteket mutató ismerősökkel, és maradjon otthon, amíg beteg.

 

A koronavírusos betegségek kezelése

A legtöbb koronavírus-fertőzés okozta betegség esetében csak tüneti kezelésre van lehetőség.

 

 • Maradjon otthon, pihenjen sokat, igyon sok folyadékot.
 • Betegsége alatt is gondoskodjon a megfelelő táplálék-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelembevitelről – elsősorban a D-vitamin és a C-vitamin fontossága emelendő ki.

  

Lásd még: Teendők COVID-19 fertőzés gyanúja esetén

 

KULCSSZAVAK
SARS-CoV  |   SARS-CoV-2  |   MERS-CoV  |   COVID-19  |   légúti fertőzés  |   súlyos akut légzőszervi szindróma  |   közel-keleti légúti szindróma  |   hörgőgyulladás  |   tüdőgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít