egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az általában a nyári-őszi időszakban jelentkező, rendkívül fertőző, akár kisebb helyi járványokat is okozó gyermekbetegséget az enterovírusok csoportjába tartó vírusok okozzák.

 

A fertőzés elsősorban nyállal, széklettel, a hólyagok váladékával terjed. Specifikus kezelést nem igényel, 4-6 nap alatt spontán, szövődménymentesen gyógyul.

 

A kéz-láb-száj betegség tünetei

A betegség leginkább a bölcsődébe, óvodába járó, 2-5 éves korosztály körében fordul elő, bár elkaphatják idősebb gyermekek is, illetve az sem kizárt, hogy serdülők vagy felnőttek is megbetegedjenek (a felnőttek általában tünetmentes hordozók).

 

A betegség lappangási ideje 3-7 nap, az általános tünetek 1-2 nappal előzik meg a kiütések megjelenését.

 

A betegség jellemző tünetei:

 

  • alacsony vagy közepes láz,
  • torokfájás,
  • étvágytalanság,
  • levertség, bágyadtság,
  • fejfájás,
  • hasfájás,
  • hányás.

 

E tüneteket követően jelennek meg a jellegzetes kiütések, amelyek hólyagosodnak, majd kifakadnak és fekélyekké alakulnak. A hólyagok elsősorban a kézen, tenyéren, lábon, talpon jelennek meg, de gyakori még a garatíven, a nyelven, az ínyen, a pofa belső részén is, ritkábbak a fenék és a nemi szervek környékén.

 

A szájnyálkahártyán, a nyelv területén megjelenő sebek fájdalmasak lehetnek, ami nyelési nehézséget, nyálcsorgást is okozhat.

 

Az elmúlt évtizedben a kéz-láb-száj betegség súlyosabb és elhúzódóbb lefolyású, atípusos formája vált gyakorivá, amelynek kórokozója a Coxsackie A6-os vírustörzs. Ez a forma gyakran a kétévesnél fiatalabb gyermekeknél és az iskolások között jelentkezik, de felnőttek is elkaphatják. Magasabb, gyakran 39-40 fokos lázzal jár, amely 3 napon túl is eltarthat, és gyakran kíséri levertség, fejfájás. A kiütések megjelenése jóval kiterjedtebb, és a kiütések következtében eróziók, fekélyek, bevérzések keletkezhetnek.

 

Két-három héttel a tünetek lezajlása után jellemző a tenyér és a talp hámlása, a körmök fájdalma, ritkábban a körömlemezek leválása.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyermekén a betegségre jellemző tüneteket tapasztalja, forduljon mielőbb telefonon házi gyermekorvosához, mert a betegség rendkívül fertőző.

 

A kéz-láb-száj betegség kiváltó oka

A betegséget az enterovírusok csoportjába tartó vírusok okozzák, leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa, az atípusos formáját pedig a Coxsackie A6-os vírustörzs. A fertőzés rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel, vagyis nyállal, széklettel, orr- vagy torokváladékkal, a hólyagok váladékával vagy a levegőbe kerülő köhögés és orrfúvás cseppecskéi révén terjed.

 

A fertőzőképesség főként a betegség első hetére jellemző, de tünetmentes állapotban is terjed, illetve a vírusürítés még hetekig, hónapokig is fennmaradhat a betegség elmúlása után.

 

A kéz-láb-száj betegség lehetséges szövődményei

A betegség szövődményeként kiszáradás alakulhat ki, mivel a szájüregben lévő hólyagok rendkívül fájdalmasak lehetnek, megnehezítve az evést és az ivást.

 

A vírusfertőzés rendkívül ritkán előforduló szövődménye az agyhártyagyulladás, az agyvelőgyulladás és a petyhüdt bénulás (akut flaccid paralízis).

 

A kéz-láb-száj betegség diagnosztizálása

A kezelőorvos az életkor, a tünetek és a betegségre jellemző elhelyezkedésű kiütések és hólyagok alapján könnyen felállítja a diagnózist. Szövődménymentes esetben más speciális vizsgálatot nem igényel a betegség.

 

A kéz-láb-száj betegség kezelése

A betegséget vírus okozza, ezért specifikus kezelést nem igényel, 4-6 nap alatt spontán, szövődménymentesen gyógyul.

 

Tüneti terápiaként alkalmazható:

 

  • láz- és fájdalomcsillapítás ( paracetamol, ibuprofen),
  • fertőtlenítő szájöblítés,
  • érzéstelenítő ecsetelés.

 

Mivel a betegség gyakran nyáron fordul elő, a magas külső hőmérséklet is növeli a kiszáradás veszélyét, ezért nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel.

 

Egyes ételek, italok irritálhatják a szájüregi gyulladást, ezért ajánlott kerülni a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, citrusféléket, a sós és fűszeres ételeket; javasolt fagylalt, hűtött szörpök, puhább, pépesebb ételek fogyasztása.

 

Nagy figyelmet kell fordítani a higiénés rendszabályok betartására: a rendszeres, szappanos kézmosásra, illetve a felületek, játékok, használati tárgyak, evőeszközök fertőtlenítésére.

KULCSSZAVAK
vírusfertőzés  |   Coxsackie-vírus  |   gyermekbetegség  |   kiütések  |   hólyagok  |   petyhüdt bénulás  |   akut flaccid paralízis  |   enterovírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít