egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kéz-láb-száj betegségként ismert rendkívül fertőző, akár kisebb helyi járványokat is okozó betegséget az enterovírusok csoportjába tartó vírusok okozzák. A megbetegedések általában a nyári-őszi időszakban jelentkeznek, és bár elsősorban gyermekeket érintenek, a felnőttek is megfertőződhetnek.

 

A fertőzés elsősorban nyállal, széklettel, a hólyagok váladékával terjed. Célzott kezelést nem igényel, spontán, szövődménymentesen gyógyul. Az akut szakaszban tüneti kezelés ajánlott.

 

Mivel a kéz-láb-száj betegséget okozó vírusfertőzés mögött a Coxsackie vírusok különböző törzsei, variánsai állhatnak, így nem kizárt, hogy egy személy élete során többször is átessen ezen a betegségen. Ennek valószínűsége viszont alacsony.

 

A kéz-láb-száj betegség tünetei

A betegség leginkább a bölcsődébe, óvodába járó, 2-5 éves korosztály körében fordul elő, bár elkaphatják idősebb gyermekek is, illetve az sem kizárt, hogy serdülők vagy felnőttek is megbetegedjenek. A felnőttek azonban gyakrabban tünetmentes hordozók.

 

A betegség lappangási ideje 3-7 nap, az általános tünetek 1-2 nappal előzik meg a kiütések megjelenését.

 

A betegség jellemző tünetei:

 

 

E tüneteket követően jelennek meg a jellegzetes kiütések, amelyek idővel felhólyagosodnak, majd kifakadnak és fekélyes sebekké alakulnak. A hólyagok elsősorban a kézen, tenyéren, lábon, talpon jelennek meg, de gyakori még a garatíven, a nyelven, az ínyen, a pofa belső részén is, ritkábbak a fenék és a nemi szervek környékén is.

 

A szájnyálkahártyán, a nyelv területén megjelenő sebek fájdalmasak lehetnek, ami nyelési nehézséget, nyálcsorgást is okozhat. Ezt a hólyagos torokgyulladást herpanginaként is ismerik.

 

Két-három héttel a tünetek lezajlása után jellemző a tenyér és a talp hámlása, a körmök fájdalma, ritkábban a körömlemezek leválása is előfordulhat.

 

Az elmúlt évtizedben a kéz-láb-száj betegség súlyosabb és elhúzódóbb lefolyású, atípusos formája vált gyakorivá, amelynek kórokozója a Coxsackie A6-os vírustörzs. Ez a forma gyakran a kétévesnél fiatalabb gyermekeknél és az iskolások között jelentkezik, de felnőttek is elkaphatják. Magas, gyakran 39-40 fokos lázzal jár, amely 3 napon túl is tarthat, és gyakran kíséri levertség, fejfájás. A kiütések megjelenése is jóval kiterjedtebb lehet, helyükön fekélyes sebek, bevérzések keletkezhetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha gyermekén vagy önmagán a kéz-láb-száj betegségre jellemző tüneteket tapasztalja, forduljon mielőbb telefonon háziorvosához, és egyeztesse vele a betegség szövődménymentes lezajlását szolgáló teendőket, valamint a tüneti kezelés lehetséges módjait.

 

Kéz-láb-száj betegség esetén fontos, hogy a beteg ne menjen közösségbe, mert a betegség rendkívül fertőző.

 

A kéz-láb-száj betegség kiváltó oka

A betegséget az enterovírusok csoportjába tartozó Coxsackie vírusok okozzák, leggyakrabban a Coxsackie vírus A16-os típusa, az atípusos formáját pedig a Coxsackie A6-os vírustörzs. Az enterovírusok – elnevezésük ellenére – általában nem emésztőrendszeri betegségeket okoznak, azonban a bélben szaporodnak, és megjelennek a székletben is.

 

A Coxsackie-fertőzés rendkívül ragályos, cseppfertőzéssel, vagyis nyállal, széklettel, orr- vagy torokváladékkal, a hólyagok váladékával vagy a levegőbe kerülő köhögés és orrfúvás cseppecskéi révén könnyen terjed.

 

A fertőzőképesség főként a betegség első hetére (a lázas, valamint kiütéses-hólyagos időszakban) jellemző, de tünetmentes állapotban is terjedhet (pl. felnőtt hordozók), illetve a vírusürítés még hetekig, hónapokig is fennmaradhat a betegség elmúlása után.

 

A kéz-láb-száj betegség szövődményei

A betegség szövődményeként kiszáradás alakulhat ki, mivel a szájüregben lévő hólyagok rendkívül fájdalmasak lehetnek, megnehezítve az evést és az ivást.

 

A vírusfertőzés rendkívül ritkán előforduló szövődménye az agyhártyagyulladás, az agyvelőgyulladás és a petyhüdt bénulás (akut flaccid paralízis). Ezeket a szövődményeket viszont többnyire a jóval ritkább Coxsackie B vírusok okozzák.

 

A kéz-láb-száj betegség diagnosztizálása

A kezelőorvos az életkor, a tünetek és a betegségre jellemző elhelyezkedésű kiütések és hólyagok alapján könnyen felállítja a diagnózist.

 

Szövődménymentes esetben speciális vizsgálatot nem igényel a betegség.

 

A kéz-láb-száj betegség kezelése

A betegséget vírusfertőzés okozza, célzott kezelést nem igényel. Az immunrendszer segítségével spontán, szövődménymentesen gyógyul.

 

Tüneti terápiaként alkalmazható:

 

  • láz- és fájdalomcsillapítás,
  • fertőtlenítő szájöblítés,
  • érzéstelenítő ecsetelés.

 

Mivel a betegség gyakran nyáron is előfordul, a magas külső hőmérséklet is növeli a kiszáradás veszélyét, ezért nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel.

 

Egyes ételek, italok irritálhatják a szájüregi gyulladást, ezért a betegség alatt ajánlott kerülni a szénsavas italokat, gyümölcsleveket, citrusféléket, a sós és fűszeres ételeket; javasolt fagylalt, hűtött szörpök, puhább, pépesebb ételek fogyasztása.

 

Nagy figyelmet kell fordítani a higiénés rendszabályok betartására is: a rendszeres, szappanos kézmosásra, illetve a felületek, játékok, használati tárgyak, evőeszközök fertőtlenítésére. Ezzel csökkenthető a vírus terjedésének a kockázata.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Közösségbe kerülő gyermekek betegségei

Láz gyermekkorban

KULCSSZAVAK
vírusfertőzés  |   Coxsackie-vírus  |   gyermekbetegség  |   kiütések  |   hólyagok  |   petyhüdt bénulás  |   akut flaccid paralízis  |   enterovírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít