egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A krupp (laryngitis subglottica) általában 3 hónapostól 3 éves korig előforduló légúti betegség.

 

Gyermekkorban a felső légúti infekciók közel 15%-a kruppbetegség. A betegek kevesebb mint 10%-a szorul intézeti ellátásra. A fiúk gyakrabban betegszenek meg, mint a lányok.

 

Meghűléses betegségekkel kezdődik, majd a kiváltó fertőzés a gége gyulladásához vezet. A gyulladás a gége hangszalag alatti területén jelentkezik, amelynek nyálkahártyája igen laza, és fokozottan hajlamos ödéma/?/ képződésére. A gyulladás kifejlődésekor ezen a területen nagyfokú duzzanat alakul ki, amely legtöbbször a hangszalagok alsó felszínére is kiterjed. A duzzanat miatt belégzési nehezítettség alakul ki, amely jól hallható hangos légzést okoz.

 

Leggyakrabban az őszi-téli hónapokban jelentkezik, a panaszok általában a hajnali órákban, hirtelen alakulnak ki. Felső légúti fertőzést követően ugató köhögés jellemző, légvételkor jelentkező éles, sípoló (ún. stridoros) légzési hanggal járhat. Általában enyhe megbetegedésként zajlik, de ritkán súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához vezethet.

 

Krupp tünetei

Felső légúti fertőzést (láz, orrfolyás, enyhe köhögés) követően rekedtséget, ugató, száraz köhögést, légvételkor jelentkező éles, stridoros (sípoló hörgő) hangot észlelhet a szülő. A betegség előrehaladtával a nehézlégzés jelei – orrszárnyi légzés, szegycsont feletti és alatti, bordaközi behúzódás, szapora légvétel – is felléphetnek. Súlyos esetben akár cianózis (kékes elszíneződés) is kialakulhat jellegzetes, szájkörüli sápadtsággal.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel a gyermek háziorvosát, ha gyermekénél a fent leírt tünetek jelentkeznek. A gyermekorvos megvizsgálja a gyermeket, meghallgatja a tüdejét, oxigénszaturációt mérhet, amelyet a gyermek ujjára csíptetett ún. pulzoximéterrel végez. Az állapot súlyosságát az ún. krupp-pontrendszer alapján mérlegelik.

 

Ha orvosa mérsékelten súlyosnak vagy súlyosnak ítéli a gyermek állapotát, sürgősségi ambulanciára irányítja. Kifejezetten súlyos esetben mentőt hív a gyermek kórházba szállításához. A kórházi ellátás során oxigénterápiára (orrkanülön, maszkos úton), illetve légútbiztosításra is szükség lehet.

 

Krupp kialakulásának okai

A krupp kialakulásáért légúti vírusok felelősek. A betegség cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, fertőzött tárgyak közvetítésével terjed. A gége gyulladása nyálkahártya-duzzanathoz vezet, ami légúti szűkületet eredményezhet.

 

Krupp következményei, szövődményei

A krupp általában enyhe megbetegedésként zajlik, azonban néha súlyos, életet veszélyeztető állapot kialakulásához vezethet. Tartós egészségromlás nem jellemzi.

 

Krupp kezelése

Enyhe esetben az orvos hideg párásítást, szteroidkúpot vagy érösszehúzó hatású inhalátor alkalmazását javasolhatja. Súlyos esetben már kórházi kezelésre lehet szükség.

 

Tennivalók otthon kruppos roham esetén

  • Első lépésként nyugtassa meg gyermekét. (Nyugtató hatású gyógyszert azonban semmiképpen ne adjon neki!)
  • Alkalmazzon hideg párásítást. Jól felöltözve, a gyermekét is felöltöztetve üljön ki a teraszra vagy nyitott ablak mellé a gyermekkel. Ha nem tud kimenni a gyermekkel, nyitott hűtőajtó elé telepedjenek le. Próbálja lassú, egyenletes, mély belégzésre rávenni.
  • Javasolt a sós vizes inhalálás, amely segít a váladék fellazításában.
  • Ha lázas, csillapítsa gyermeke lázát.

Ha korábban már zajlott kruppos roham, alkalmazza a háziorvos által előírt kezelést, gyógyszereket a korábbi utasításoknak megfelelően!

 

Krupp megelőzése

Mivel fertőzések vezetnek a krupp kialakulásához, az általános higiénés szabályok betartásával csökkentheti kialakulásának esélyét. A gyakori szellőztetés, alapos, szabályos kézmosás segítségül szolgálhat a megelőzésben.

KULCSSZAVAK
krupp  |   laringitisz  |   stridor  |   dyspnoe  |   nehézlégzés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít