Koleszterin

A koleszterin az emberi test számára elengedhetetlen, zsírszerű vegyület, amit a szervezet termel, de bizonyos élelmiszerekben is megtalálható. Szükség van rá például a sejtfal felépítéséhez és egyes hormonok előállításához is.

 

A testben jelen lévő koleszterin nagyjából háromnegyedét a máj állítja elő, a fennmaradó rész az elfogyasztott táplálékkal kerül a vérbe. A koleszterin tartósan nagy mennyisége károsítja az ereket és növelheti a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát.

 

A „jó” és a „rossz” koleszterin

A koleszterin a vérben többnyire szállítómolekulákba, úgynevezett lipoproteinekbe csomagolva kering. A koleszterint szállító lipoproteineknek két fő típusa van: a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL).

 

A HDL-koleszterin – „jó" koleszterin: a HDL a koleszterin visszaszállítását végzi a májba, ahol annak ártalmatlanítása történik, így a koleszterin kiürül a vénákból. Az LDL-koleszterin - „rossz” koleszterin: az LDL-koleszterin a májtól halad a perifériák felé, így felszaporodása magas koleszterinszintet okoz az artériákban.

 

A magas koleszterinszint kiváltó okai

Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin kering (az alsó határ 3 mmol/l), és lerakódva plakkokat képez az erek falában (érelmeszesedés). A lerakódás rontja az érfal rugalmasságát és beszűkiti az ereket, ezzel akadályozva a vér áramlását. Idővel elzárhatja az artériákat, ami vérellátási zavarokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

 

Magas koleszterinszintet eredményez:

 

  • zsíros ételek rendszeres fogyasztása,
  • kevés testmozgás,
  • túlsúly,
  • dohányzás,
  • túlzott alkoholfogyasztás,
  • genetikai hajlam: egyes esetekben családi halmozódás figyelhető meg,
  • 2-es típusú cukorbetegség,
  • magas vérnyomás,
  • epehólyag elzáródása,
  • egyes gyógyszerek: vízhajtók, immunszupresszánsok, szteroidhormonok.

 

A koleszterinszint mérése

A magas koleszterinszint nem okoz tüneteket, arra általában csak vérvizsgálat nyomán derül fény. Az összkoleszterin- vagy a szérumkoleszterin-vizsgálat során a HDL és az LDL vérben jelenlévő mennyiségét, illetve egymáshoz viszonyított arányát mérik. Ha a vizsgálat megfelelő koleszterinértéket mutat, úgy azt elegendő néhány évente megismételni. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az alacsony koleszterinszint – a magassal ellentétben – nem hordoz egészségügyi kockázatot.

 

A koleszterinszint csökkentése

A vér magas koleszterinszintje megfelelő táplálkozással, életmódváltoztatással, illetve gyógyszeres úton is csökkenthető.

 

Kerülendők a magas telített zsírtartalmú ételek, így például:

 

  • zsíros húsok,
  • sütemények, kekszek;
  • vaj, magas zsírtartalmú tejtermékek;
  • kókusz- vagy pálmaolaj-tartalmú élelmiszerek.

 

Ajánlott viszont:

 

  • a magas rosttartalmú ételek fogyasztása,
  • növényi szterolok – fitoszterolok (búzacsíraolaj, szezámolaj, kukoricacsíra-olaj, olívaolaj) – fogyasztása (ezek ellensúlyozzák a vér magas koleszterinszintjét azáltal, hogy részlegesen blokkolják a koleszterin bélből történő felszívódását),
  • a fizikai aktivitás növelése,
  • a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása,
  • B3-vitamin (niacin) fogyasztása, ami kiemelten jó hatással van a koleszterinszintre.

 

Amennyiben az életmódbeli változtatások nem vezetnek a koleszterinszint csökkenéséhez, az orvos gyógyszert írhat fel. Ezek főbb fajtái: a sztatinok, a fibrátok, a koleszterinfelszívódást gátlók és az ioncserélők.

 

A koleszterinszint normalizálódása nem indokolja az életmódváltás vagy a gyógyszerszedés felfüggesztését. A normál koleszterinszintet lehetőleg élethosszig fenn kell tartani a szív-érrendszeri szövődmények és betegségek megelőzése érdekében.

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk