egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Kapcsolódó oldalak

A krónikus vagy tartós fájdalom orvosi meghatározás szerint olyan fájdalom, amely több mint 3 hónapig tartósan fennáll, általában valamilyen alapbetegség következményeként.

 

A krónikus fájdalom elkülöníthető az akut, gyorsan kialakuló, például egy sérülés utáni fájdalomtól és a szervezetet ért káros hatásra figyelmeztet, míg a krónikus fájdalom nem szolgál figyelmeztetésként.

 

A krónikus fájdalom lehetséges okai 

A krónikus fájdalom eredete szerint három alaptípust különböztetünk meg:

 

 • idegi eredetű kisugárzó fájdalom (perifériás projekciós);
 • központi idegrendszerben keletkező (agy- vagy gerincvelő eredetű) fájdalom;
 • belső szerv eredetű, testfelszínre kisugárzó fájdalom.

 

A krónikus fájdalmat olyan betegségek is okozhatják, mint pl. migrén, csontritkulás, ízületi gyulladás vagy egyéb mozgásszervi betegségek. Az akut fájdalom krónikus fájdalommá alakulhat, ha nem, vagy ha nem megfelelően kezelik. Minél hosszabb ideig marad a fájdalom kezeletlen, annál nagyobb a krónikussá válásának kockázata.

 

Krónikus fájdalmat okozhatnak a következők:

 

 

A krónikus fájdalom formái 

A fájdalom erőssége széles skálán mozoghat az enyhétől az elviselhetetlenig, és az erőssége is hullámzó lehet.

 

A krónikus fájdalom leggyakoribb formái lehetnek:

 

 • fejfájás,
 • hátfájás,
 • ízületi fájdalom,
 • idegfájdalom (neuralgia),
 • daganat okozta fájdalom,
 • fantomfájdalom (pl. amputáció után). 

Ritkább esetekben a krónikus fájdalom hátterében orvosi vizsgálatokkal sem található a kiváltó ok.

 

A krónikus fájdalom megnehezítheti a beteg mindennapi életét, negatívan befolyásolhatja az alvást, hangulatot, közérzetet és a munkahelyi vagy tanulmányi teljesítményt. 

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Ha 2-3 hónapja fennálló visszatérő fájdalmai, vagy rövidebb ideje fennálló, de a hétköznapokat zavaró visszatérő fájdalmai vannak, keresse fel háziorvosát, aki a tünetek és fizikális vizsgálat alapján felállítja a diagnózist, vagy szükség szerint beutalja a megfelelő szakrendelésre.

 

Minél hosszabb ideig marad kezeletlen az akut fájdalmat kiváltó ok, annál nagyobb a fájdalom krónikussá válásának kockázata. Önmagában a gyógyszerek nem jelentenek megoldást a krónikus fájdalom kezelésére, szükség van a háttérben meghúzódó okok felderítésére, és a célzott terápiára is.

 

Minél korábban fordul szakemberhez, annál valószínűbb a krónikus fájdalomból való teljes felépülés!

 

A krónikus fájdalom diagnózisa

A diagnózis a tünet alapján felállítható: több mint 3 hónapja tart a fájdalom. Fontos a krónikus fájdalom okát megkeresni, melyhez szükség lehet szakorvosi vizsgálatokra is, attól függően, hogy mi okozza a fájdalmat.

 

Ezek – többek között – a következők lehetnek:

 

 • neurológiai vizsgálat;
 • ortopédiai vizsgálat;
 • reumatológiai vizsgálat;
 • ultrahang, CT, MR, ENG, EMG.

 

A krónikus fájdalom kezelése 

Az első és legfontosabb a kiváltó ok vagy az alapbetegség kezelése, mert már ez is megszüntetheti a fájdalmat. A kezelésnek másik fontos része a helyes életmód kialakítása. Sokat segíthet a szabadban mozgás, például séta, úszás, kerékpározás vagy tai chi. Semmiképp nem jó, ha a beteg ki sem mozdul a szobájából, és a fájdalmára koncentrál.

 

A szorongásos, depressziós problémákra is oki terápiát szükséges adni (pl. antidepresszánsok, illetve pszichoterápia).

 

A tenziós fejfájásnál vagy más krónikus fájdalomnál hasznos lehet az autogén tréning és a különböző relaxációs technikák, például a meditáció, vagy nyújtó- és légzőgyakorlatok elsajátítása.

 

A fájdalom enyhítésében, tüneti kezelésében segíthetnek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (pl. paracetamol, NSAID-ok), míg súlyosabb esetben szóba jöhetnek erősebb, orvosi vényre kapható gyógyszerek is. Fontos, hogy ezek a gyógyszerek hosszú távon nem alkalmazhatók – nemcsak a hosszútávú nem kívánt mellékhatásaik miatt (pl. gyomorfekély), hanem mert függőséget is okozhatnak.

 

A krónikus fájdalom szövődményei

A kezeletlen vagy nehezen kezelhető krónikus fájdalom sok esetben munkaképesség csökkenéséhez (pl. mozgásszervi betegségeknél), ezen kívül a kialakuló testi-lelki terhek pszichés problémák (pl. depresszió) kialakulásához is vezethetnek.

 

A krónikus fájdalom megelőzése 

Lényeges az akut és krónikus betegségek, alapbetegségek megfelelő kezelése, hogy ne alakuljon ki krónikus fájdalom.

 

Ismert krónikus betegség megléténél fontos a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel és a kezelőorvos által javasolt terápia, életmódváltás követése.

KULCSSZAVAK
krónikus fájdalom  |   perifériás projekciós fájdalom
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít