egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószer-használat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. 
Ha drogproblémái vannak, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

A kábítószer-használatról bővebben itt olvashat.

 

 

A ketamin (ketamin-hidroklorid, utcai nevén „special K, ica, ilonka”) egy szintetikus érzéstelenítő szer. A ketamint eredetileg intravénás érzéstelenítésre alkalmazták, toxicitása és mellékhatásai miatt azonban hamar kiszorult az orvosi gyakorlatból. Állatorvosi használata még ma is elterjedt, mint általános érzéstelenítő, de az utóbbi időkben antidepresszáns hatását is vizsgálják (2019-ban egy ketamin-tartalmú orrsprayt engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség, terápiarezisztens depresszió indikációban).

 

A ketamint rekreációs célból, például elektronikus zenei események partidrogjaként használják, mint hallucinogént, mivel színes álmokat, alkoholhoz hasonló „részeg” állapotot okoz.

 

A ketamin a hazai jogszabályok alapján a pszichotróp anyagok 2. jegyzékébe tartozik az amfetaminnal és származékaival, THC-vel (a kannabisz hatóanyaga) és különböző szintetikus kannabinoidokkal együtt.

 

A ketamin megjelenési formája

Rekreációs célból történő alkalmazása sokféle, fogyasztható például szájon át (kapszulaként, tablettaként, oldatként italba töltve), injektálva, szippantással vagy inhalálva is. Megjelenése általában fehér, kristályos por, de előfordulhat folyadékban oldva is.

 

Szennyeződése nem gyakori, mivel a rekreációs célból történő használók is eredetileg orvosi alkalmazásra szánt készletekből származó anyagot használnak, ezért nem jellemző az illegális laborban történő előállítás.

 

A ketamin hatása

A ketamin fő hatása az ún. disszociatív érzéstelenítés. Ez azt jelenti, hogy hatása alatt az agykéreg funkcióit elválasztja a többi agyterülettől és a gerincvelőtől, így hallucinációkat, dezorientáltságot és a részegséghez hasonló állapotot okoz.

 

A ketamin szubjektíven érzékelt pozitív hatásai az alábbiak:

 

  • hallucinációk – dózisfüggő, szippantásos alkalmazás esetén tíz-negyven percig tart, de négy-hat órán keresztül is még befolyásolja az érzékeket, az ítélőképességet és a mozgáskoordinációt;
  • a testtől és a környezettől való elhatárolódás, alternatív valóság érzete, testsémazavar, halálközeli élmények;
  • részegséghez hasonló állapot - tapintási és érzékelési zavarok, az érzékelés teljes megszűnése nagyobb dózisok esetén.

 

A ketamin kellemetlen (mellék)hatásai az alábbiak:

 

  • szájszárazság;
  • zsibbadásérzet;
  • pulzus lassulása;
  • légzési problémák (légzésdepresszió), eszméletlenség, kóma, akár halál;
  • agresszivitás, támadó viselkedés, feszültség;
  • hányinger, hányás;
  • koordinációs problémák, egyensúlyzavarok.

 

Magas dózis alkalmazásánál egy ún. „K-lyuk” elnevezésű élményt él meg a felhasználó, melyet „testből való kilépés” -ként, halálközeli élményként írnak le, gyakran spirituális jelentőséget tulajdonítanak neki.

 

A ketamin álomszerű állapotot idéz elő, a hatása alatt lévő személy ebben az állapotban közönyös, nehezen mozog és védekezik. Ez az állapot a nemi erőszak elkövetését is megkönnyítheti, mivel használójánál amnéziát okoz, így az nem is emlékszik a történtekre.

 

A ketamintúladagolás, -mérgezés tünetei

A ketamin túladagolása görcsöket, mélyülő kómát és görcsös légzésleállás miatti halált okozhat!

 

Az ítélőképesség megszűnése miatt a kábítószerélvező magára és a környezetére is veszélyt jelenthet, az autóvezetés ketamin hatása alatt különösen veszélyes.

 

A kábítószer-túladagolásról bővebben itt olvashat.

 

A ketamin rendszeres használata esetén kialakuló tolerancia és függőség

A ketamin alkalmazása során a tolerancia kialakulása mérsékelt, a hozzászokást nem okozó szerek csoportjába tartozik. Ennek ellenére az elektronikus zenei események hangulatának fokozása érdekében bizonyos mértékű pszichés függés előfordul, főleg az ezekre az eseményekre jellemző szubkultúrába tartozás élménye miatt.

 

Hosszútávú alkalmazás esetén súlyos negatív pszichés változások léphetnek fel, gyakoriak a paranoiás téveszmék.

 

A ketaminfüggőség kezelése

A ketaminfüggőségre nincs bevett terápiás program. Segíthet a szubkultúrából való kiemelés, illetve a kábítószer-használat veszélyeire való figyelemfelhívás. Bizonyos esetekben szükséges lehet a szorongás csökkentésére szorongásoldó szerekkel vagy skizofréniaszerű tünetek esetén antipszichotikumokra.

 

A ketamin túladagolás esetén súlyos állapotban sürgősségi kórházi ellátásra is szükség lehet, mivel a kialakuló görcsök légzésmegállásos halálhoz vezethetnek! Amennyiben kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő! 

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell. 

 

A drogfüggőségről és a függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
drog  |   függőség  |   abúzus  |   eufória  |   érzéstelenítő  |   disszociatív
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít