egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti. Emellett a kábítószerhasználat súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Ha drogproblémái vannak forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

 

 

A kábítószerek és a különböző tudatmódosító szerek közös tulajdonsága, hogy a használónak olyan élményt nyújtanak, amellyel arra sarkallják, hogy újra és újra át akarja élni ezeket az élményeket.

 

Ezek lehetnek stimuláló, bódító-szedáló, szorongásoldó hatású szerek vagy hallucinogének. A pozitívnak megélt hatás pszichés és testi függőséget is kialakíthat.

 

Kábítószerekkel való visszaélés

A kábítószerek és a gyógyszerek között nem húzható teljesen éles határ: sok kábító hatású fájdalomcsillapítót alkalmaznak az orvosi gyakorlatban is, de a stimulánsok és hallucinogének között is találunk hatóanyagot a gyógyítás területén. Ezért a kábítószerekkel való visszaélés bizonyos esetekben átfedhet a gyógyszerfüggőséggel.

 

Kábítószerrel való visszaélés alatt a különböző pszichés működésre ható (pszichotróp) szerek nem orvosi célú, az adott kultúra által elfogadott orvosi vagy társadalmi formákkal ellentétes, önkezű adagolását értjük. A kábítószerekkel való visszaélés célja általában a hangulat, tudat, mentális állapot befolyásolása.

 

Abúzuspotenciál

Az abúzuspotenciál a különböző hatóanyagoknak az a tulajdonsága, hogy mennyire képesek azonnali eufórikus, jó érzést kiváltani. Minél nagyobb az abúzuspotenciálja egy hatóanyagnak, annál könnyebben alakul ki iránta függőség.

 

A heroin és az amfetaminok például azonnali eufórikus érzést képesek kiváltani, míg egy antidepresszáns esetében ez nem jellemző.

 

Függőség és hozzászokás (dependencia és addikció)

A dependencia és az addikció a kábítószer-függőségre alkalmazott kifejezések. Megkülönböztetünk pszichés és fizikai függőséget – a hatóanyagra jellemző tulajdonság, hogy milyen – esetleg mindkét – függési módot vált ki a használójából.

 

A pszichés függőségre jellemző, hogy a drog használatának megszüntetése után fizikai (testi) elvonási tünetek nem jelentkeznek. A drog utáni sóvárgás azonban olyan erős és elviselhetetlen is lehet, hogy a függőség kezelésében, megszüntetésében gyógyszeres terápiára is szükség van.

 

A fizikai függőség esetén a szer megvonását követően jellegzetes elvonási tünetegyüttes alakul ki, amelynek a tünetei sokfélék lehetnek. Bizonyos drogok esetén az elvonási tünetek olyan súlyosak, hogy az életet veszélyeztetik.

 

A pszichés és fizikai függőség kényszeríti a droghasználót testi tünetekkel vagy az elviselhetetlen sóvárgással az ismételt droghasználatra. Egy idő után a droghasználat célja már nem az áhított állapot, eufória elérése, hanem az elvonási tünetek megelőzése és csökkentése.

 

Tolerancia

A kábítószerek hatása általában a gyakori alkalmazás esetén csökken. Ugyanannak a hatásnak az eléréséhez ezért idővel egyre nagyobb dózisokra lehet szükség. Ez vezeti a kábítószer-élvezőt a függőségbe.

 

Fontos azonban tudni, hogy a drogok hatásaival és mellékhatásaival szemben eltérő tolerancia alakul ki. Ilyen például a heroin alkalmazása esetén a légzésdepresszió vagy kokain alkalmazása esetében a szívritmuszavarok.

 

Az addikciót befolyásoló tényezők

Bizonyos személyiségjegyek vagy állapotok megnövelik a függőség kialakulásának esélyét.

 

Ezek a tényezők az alábbiak:

 

 • impulzív, folyamatosan új élmények után sóvárgó egyén;
 • a társadalmi normákat figyelmen kívül hagyó személyiség;
 • a frusztrációt nehezen toleráló egyén;
 • veszélykereső, a veszélyt élvező magatartású egyén;

 

A pszichoaktív szerek általános hatásmechanizmusa

A pszichoaktív szerek jellemzően az agy valamilyen jutalmazó rendszerét aktiválják, ezzel eufóriát váltanak ki, és serkentik az újabb alkalmazást. Ezalól kivétel a marihuána és az LSD, ezek a spirituális élmény miatt jellemzően pszichés függést tudnak okozni használójukban.

 

Az abúzusszerek csoportosítása

A függőséget okozó szerek közé nem csupán az illegális kábítószerek tartoznak, hanem minden olyan hatóanyag, amellyel szemben függőség alakulhat ki.

 

Ezeket az alábbiak szerint csoportosítjuk:

 

 1. opoidok (morfin, heroin),
 2. központi idegrendszeri depresszánsok (barbiturátok, alkohol, benzodiazepinek, GHB),
 3. szimpatomimetikus stimulánsok (kokain, amfetaminok),
 4. dizájnerdrogok,
 5. koffein és nikotin,
 6. kannabinoidok (marihuána),
 7. pszichedelikumok (LSD, meszkalin, fenciklidin),
 8. inhalánsok (ipari oldószerek, anesztetikumok),
 9. egyéb: vényköteles gyógyszerek.

 

Ha kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek kezelése csak ezek ismeretében lehet megfelelő!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell.

 

A drogfüggőségről és kezelésükről bővebben itt olvashat.

 

KULCSSZAVAK
kábítószer  |   drog  |   abúzus  |   függőség  |   visszaélés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít