egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lepra kétféle, a tünetek alapján nem megkülönböztethető baktérium – Mycobacterium leprae, Mycobacterium lepromatosis – által okozott bőr- és idegfertőzés, melyet súlyosan torzító bőrgyulladások és folyamatos testi-, majd szellemi leépülés jellemez. Az évezredek óta rettegett fertőző betegség a mai napig több milliós esetszámban fordul elő a világban.

 

Elsősorban Afrika, Dél-Amerika és Kelet-Ázsia számít érintett területeknek, ezen belül pedig leginkább a higiénés szempontból hátrányos helyzetű népesség körében terjed. A betegség történelmét áttekintve azonban látni, hogy a fertőzés terjedésében az éghajlatnak nincs különösebb jelentősége, hisz a trópusinak semmiképp sem nevezhető éghajlatú Norvégiában is milliószám okozott fertőzéseket az 1800-as évek végén.

 

Magyarországon az utolsó esetet harminc évvel ezelőtt regisztrálták, a kórt a Közel-Keletről hurcolta be egy fertőzött személy. Ukrajnában, Romániában, illetve Oroszországban azonban még ma is működnek a fertőzöttek elkülönítésére, ellátására szakosodott telepek.

 

A lepra főbb tünetei

A lepra lappangási ideje rendkívül szélsőséges időkorlátok közt mozog: lehet néhány hónap, de akár 20-30 év is.

 

A lepra tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • bőr alatti csomók,
 • érzéketlen, rózsaszín, fakó foltok a bőrön,
 • vöröses színű bőr,
 • száraz fejbőr,
 • az arc, kéz, fül bőrének fénylően sima megvastagodása,
 • állandósult, erősen duzzadt orrnyálkahártya,
 • érzéketlenné váló, zsibbadó végtagok,
 • izomgyengeség, a végtagok mozgathatóságának zavarai,
 • végtagok elvesztése (kézujj, kéz, lábujj, láb),
 • orrcsont, orrszövet leépülése,
 • a szövetek további bakteriális felülfertőződése, fekélyesedése,
 • szemhéj bénulása,
 • üvegtest gyulladása, vakság,
 • hangképzés zavarai,
 • impotencia.

 

A leprával élő beteg akár 20 évig is élhet fertőzötten. Halálhoz a szervezet fokozatos legyengülése és a jellemzően nem megfelelő higiéniás viszonyok miatti sebelfertőződés vezethet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben tudomására jut, hogy leprával fertőzött személy közelében, társaságában tartózkodott, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával. Az időben felismert leprafertőzés teljes mértékben, szövődmények nélkül gyógyítható.

 

A lepra kialakulásának okai

A lepra a Mycobacterium leprae, illetve a Mycobacterium lepromatosis nevű baktériumok által okozott fertőzés. A baktériumok fertőzőképessége alacsony, szoros és tartós testi kontaktus mellett cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül terjed, amennyiben a megfertőzött személy immunrendszere gyenge. Előfordulhat, hogy az átadott kórokozókat az érintett immunrendszere minden különösebb nehézség nélkül leküzdi.

 

A betegség nem terjed szexuális úton, várandósság esetén a magzatot nem fertőzi meg. A gyermekek azonban érzékenyebbek a leprafertőzésre.

 

A lepra típusai

A kialakuló betegség típusa attól függ, hogy az immunrendszer miként reagál a baktériumokra.

 

Tuberkuloid lepra esetén az érintett általában csak enyhe tüneteket mutat, mivel immunrendszere képes megbirkózni a fertőzéssel. A jellemző megjelenési forma néhány lapos – vagy a bőr felszínéből alig kiemelkedő –, világos vagy világospiros folt, amely szőrtelen, száraz és érzéketlen.

 

A lepromatosus lepra súlyos és kiterjedten megjelenő sebeket okoz, a tünetek a bőrön kívül az idegeket és más szerveket is érintik. Ebben az esetben a szervezet immunválasza nem erőteljes, így a betegség is fertőzőképesebb. A súlyosabb tünetek közé tartozik a perifériás idegek károsodása, mely érzéskieséssel és izomgyengeséggel jár. Az érzések tompulása miatt gyakori az ujjak, de akár a végtagok elvesztése is. Az orrváladék magas baktériumtartalma miatt a betegség az orrcsontokat is megtámadja, az orrszövet idővel eltűnhet. A szem érintettsége miatt létrejövő üvegtestgyulladás és szemhéjbénulás vakságot is okozhat.

 

A két véglet között átmeneti típusok is léteznek: határesetű (borderline) tuberkuloid lepra és határesetű lepromatosus lepra. Ezek kiterjedtebb tünetekkel jelentkeznek, mint a tuberkuloid lepra, több bőrön megjelenő folttal, idegrendszeri károsodással, de nem terjednek el annyira a szervezetben, mint a lepromatosus lepra.

 

A lepra szövődményei

Bár a leprát évezredeken át félelem övezte, és a betegeket kiközösítette a társadalom, napjainkban már a kezelhető betegségek körébe tartozik. Az általa okozott károsodások azonban maradandók, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb megkezdődjön az antibiotikumos kezelés. Maradandó károsodás lehet az orr, az ujjak elvesztése és a vakság. Az időben megkezdett terápia csökkenti annak esélyét, hogy a betegség ilyen szintre jusson.

 

A kezelés megkezdése után bizonyos esetekben gyulladásos reakciók jelennek meg; ennek oka a kórokozó baktérium antigénjeire adott késleltetett és túlzott reakció. Az enyhétől súlyosig terjedő tünetek az idegrendszert és a bőrt érinthetik, és általában fájdalomcsillapítással, valamint szteroidos kezeléssel kezelhetők. Szintén előfordul, hogy lázzal és bőrtünetekkel jelentkezik a reakció, amely a láz csillapításával kezelhető.

Lásd még: Túlérzékenységi reakciók

 

A lepra diagnosztizálása

A leprát okozó baktérium jelenléte a fizikális vizsgálatot követő bőrbiopsziával (szövettani mintavétellel) igazolható, illetve az ún. lepromin bőrpróbával is lehetséges. Utóbbi esetben nem fertőzőképes (inaktivált) baktériumot fecskendeznek a bőr alá, és az így kapott helyi gyulladásos bőrreakció alapján tudják pontosítani a diagnózist.

 

A lepra kezelése

A betegség gyógyítható, de a kezelés során fél évtől akár két évig tartó, kombinált antibiotikum-terápia is szükséges lehet. Az idejében azonosított betegség és az azonnal megkezdett kezelés megelőzheti a súlyos, maradandó károsodásokat (bőrelváltozások, csonkolások, vakság). A lepra kezelésére szolgáló leggyakoribb antibiotikumok a dapson, a rifampicin, a clofazimine és az etionamid – emellett a tünetek csökkentésére szolgáló gyulladáscsökkentő gyógyszerek, NSAID típusú fájdalomcsillapítók is alkalmazhatók kiegészítő terápiaként.

 

Röviddel – általában egy héttel – a terápia megkezdése után a beteg már nem fertőz, ezért szükségtelen a közösségtől távol tartani.

 

A betegség okozta szövődmények egy része sebészileg kezelendő, a vakságot antibiotikumos szemcseppel lehet megelőzni.

 

A lepra megelőzése

Leprát megelőző védőoltás jelenleg nincs, ám a megfigyelések szerint a tuberkulózis elleni vakcina (BCG-oltás) egyes esetekben a leprával szemben is védelmet jelent.

 

KULCSSZAVAK
Mycobacterium leprae  |   baktérium  |   antibiotikumok  |   BCG-oltás  |   lepromatózus  |   tuberkuloid  |   lepromin próba  |   bőrgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít