egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A lepra kétféle, a tünetek alapján nem megkülönböztethető baktérium – Mycobacterium leprae, Mycobacterium lepromatosis – által okozott bőr- és idegfertőzés. Az évezredek óta rettegett fertőző betegség a mai napig több milliós esetszámban fordul elő a világban.

 

Elsősorban Afrika, Dél-Amerika és Kelet-Ázsia számít érintett területeknek, ezen belül pedig leginkább a higiénés szempontból hátrányos helyzetű népesség körében terjed. A betegség történelmét áttekintve azonban látni, hogy a fertőzés terjedésében az éghajlatnak nincs különösebb jelentősége, hisz a trópusinak semmiképp sem nevezhető éghajlatú Norvégiában is milliószám okozott fertőzéseket az 1800-as évek végén.

 

Magyarországon az utolsó esetet harminc évvel ezelőtt regisztrálták, a kórt Közel-Keletről hurcolta be egy fertőzött személy. Ukrajnában, Romániában, illetve Oroszországban ma is működnek a fertőzöttek elkülönítésére, ellátására szakosodott telepek.

 

A lepra jellegzetességei

A lepra lappangási ideje rendkívül szélsőséges időkorlátok közt mozog: lehet néhány hónap, de akár 20-30 év is. Fertőzőképessége alacsony, szoros testi kontaktus mellett cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül terjed, amennyiben a megfertőzött személy immunrendszere gyenge.

 

A betegség nem terjed szexuális úton, várandósság esetén a magzatot nem fertőzi meg. A kór elsősorban a kéz, a láb és az arc idegeit, valamint a bőrt érinti.

 

Előfordulhat, hogy az átadott kórokozókat az érintett immunrendszere minden különösebb nehézség nélkül leküzdi; a gyermekek viszont könnyebben fertőződnek meg.

 

A lepra főbb tünetei

A betegség következményeként kialakuló tünetek súlyosságát döntő módon meghatározza a megfelelő kezelés vagy annak elmaradása.

 

A leprával kapcsolatban leírt tünetek az alábbiak lehetnek:

 

 • bőr alatti csomók,
 • érzéketlen, rózsaszín, fakó foltok a bőrön,
 • vöröses színű bőr,
 • száraz fejbőr,
 • az arc, kéz, fül bőrének fénylően sima megvastagodása,
 • állandósult, erősen duzzadt orrnyálkahártya,
 • perifériás idegek megvastagodása,
 • érzéketlenné váló, zsibbadó végtagok,
 • izomgyengeség, a végtagok mozgathatóságának zavarai,
 • végtagok elvesztése (kézujj, kéz, lábujj, láb),
 • orrcsont, orrszövet leépülése,
 • a szövetek további bakteriális felülfertőződése, fekélyesedése,
 • szemhéj bénulása,
 • üvegtest gyulladása, vakság,
 • hangképzés zavarai,
 • impotencia.

 

A lepra típusai

A kialakuló betegség típusa attól függ, hogy az immunrendszer miként reagál a baktériumokra.

 

Tuberkuloid lepra: aki ebben a típusban szenved, az általában csak enyhe tüneteket mutat, mivel immunrendszere képes megbirkózni a fertőzéssel. A jellemző megjelenési forma néhány lapos – vagy a bőr felszínéből alig kiemelkedő – világos vagy világospiros folt, amely szőrtelen, száraz és érzéketlen.

 

Lepromatosus lepra: ez a típus súlyos és kiterjedten megjelenő sebeket okoz, a tünetek a bőrön kívül idegeket és más szerveket is érintenek. Ebben az esetben a szervezet immunválasza nem erőteljes, és a betegség is fertőzőképesebb. A súlyosabb tünetek között vannak a bőrön megjelenő foltok, egyes perifériális idegek megvastagodása, de érintettek lehetnek a szemek, herék, csontok és az orr is.

 

A két véglet között átmeneti típusok is léteznek: határesetű tuberkuloid lepra, határesetű lepra és határesetű lepromatosus lepra. Ezek kiterjedtebb tünetekkel jelentkeznek, mint a tuberkuloid lepra, több, bőrön megjelenő folttal, idegrendszeri károsodással, de nem terjednek el annyira a szervezetben, mint a lepromatosus lepra.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben tudomására jut, hogy leprával fertőzött személy közelében, társaságában tartózkodott, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

 

A lepra szövődményei

Bár a leprát évezredeken át félelem övezte, és a betegeket kiközösítette a társadalom, napjainkban már a kezelhető betegségek körébe tartozik. Az általa okozott károsodások azonban maradandók, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb megkezdődjön az antibiotikumos kezelés. Maradandó károsodás lehet az orr, az ujjak elvesztése és a vakság. Az időben megkezdett kezelés csökkenti annak esélyét, hogy a betegség ilyen szintre eljusson.

 

A kezelés megkezdése után bizonyos esetekben gyulladásos reakciók jelennek meg; ennek oka a kórokozó baktérium antigénjeire adott késleltetett és túlzott reakció. Az enyhétől súlyosig terjedő tünetek az idegrendszert és a bőrt érinthetik, és általában fájdalomcsillapítással, valamint szteroidos kezeléssel kezelhetők. Szintén előfordul, hogy lázzal és bőrtünetekkel jelentkezik a reakció, amely a láz csillapításával kezelhető.

Lásd még: Túlérzékenységi reakciók

 

A lepra diagnosztizálása

A leprát okozó baktérium jelenléte a fizikai vizsgálatot követő bőrbiopsziával (mintavétellel) igazolható, illetve az ún. lepromin bőrpróbával is lehetséges. Utóbbi esetben nem fertőzőképes (inaktivált) baktériumot fecskendeznek a bőr alá, és az így kapott helyi gyulladásos bőrreakció alapján tudják pontosítani a diagnózist.

 

A lepra kezelése

Az idejében azonosított betegség és az azonnal megkezdett kezelés megelőzheti a súlyos, maradandó károsodásokat. A betegség gyógyítható, de a kezelés fél évtől akár két évig tartó, kombinált antibiotikum-terápiát jelenthet.

 

Röviddel – általában egy héttel – a terápia megkezdése után a beteg már nem fertőz, ezért szükségtelen a közösségtől távol tartani.

 

A betegség okozta szövődmények egy része sebészileg kezelendő, a vakságot antibiotikumos szemcseppel lehet megelőzni.

 

A lepra megelőzése

Leprát megelőző védőoltás jelenleg nincs, ám a megfigyelések szerint a tuberkulózis elleni vakcina (BCG-oltás) egyes esetekben a leprával szemben is védelmet jelent.

 

KULCSSZAVAK
Mycobacterium leprae  |   baktérium  |   antibiotikumok  |   BCG-oltás  |   lepromatózus  |   tuberkuloid  |   lepromin próba
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít