egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) egy néhány perces vizsgálat, ami a tüdő állapotának megítélésében és bizonyos tüdőbetegségek diagnózisában, figyelemmel követésében segít.

 

A vizsgálat során azt mérik, hogy a páciens mennyi levegőt lélegez be, mennyit lélegez ki, és milyen sebességgel. Ez képet ad a vizsgált személy tüdejének állapotáról.

 

A vizsgálat segít a krónikus légúti betegségek diagnózisának felállításában, és annak ellenőrzésére is alkalmas, hogy egy adott tüdőbetegség kezelésére adott terápia hatásos-e.

 

Mikor van szükség légzésfunkciós vizsgálatra?

A vizsgálatot egyes betegségek gyanúja esetén végzik (pl.: asztma, COPD, krónikus bronchitis, tüdőfibrózis, emphysema). A diagnózis felállítása után ezeknél a betegségeknél rendszeres időközönként elvégzik a vizsgálatot a tüdő állapotának és a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére.

 

Egyes esetekben operációk előtt is elvégzik a légzésfunkciós vizsgálatot, hogy a tüdő állapotát megismerjék.

 

Légzésfunkciós vizsgálatot indokló tünetek:

 

  • légzészavar;
  • hosszan tartó vagy rohamszerű köhögés;
  • asztmaszerű tünetek;
  • nehézlégzés;
  • mellkasi nyomásérzés;
  • fulladásos rohamok.

 

A vizsgálatot olyan esetekben is használhatják, amikor fokozottabb valamilyen tüdőt érintő probléma kockázata, például szennyezett munkahelyi levegő vagy dohányzás esetén.

 

A légzésfunkciós vizsgálat menete

A vizsgálathoz a spirométer nevű műszert használják, mely felépítése alapján lehet nyílt, félig nyílt vagy zárt. A vizsgálat egyszerűen és könnyen kivitelezhető, néhány percet vesz igénybe, fájdalmat nem okoz.

 

A beteg orrára egy csipeszt helyeznek, hogy csak szájon át tudjon lélegezni. A vizsgálat során ülő vagy álló helyzetben egy mély belégzés után a spirométerre helyezett szájcsutorába kell kifújni az összes levegőt. Ezt több alkalommal is el kell végezni, hogy minél pontosabb eredmény szülessen.

 

A vizsgálat során mért értékek a mély belégzés utáni maximális kifújt levegő térfogata és az áramlási sebesség. Az eredményeket számítógép veti össze a kornak, magasságnak, nemnek és súlynak megfelelő átlagos értékekkel. A normáltól való különböző eltérések alapján lehet következtetni az egyes betegségekre.

 

Előkészületek a légzésfunkciós vizsgálat előtt

A vizsgálat előtt orvosa megkérheti, hogy tüdőbetegségére korábban felírt gyógyszereit, inhalátorát meghatározott ideig ne használja. A vizsgálat előtti néhány órában már kerülje az intenzív testmozgást, az alkoholfogyasztást és nagymennyiségű étel fogyasztását.

 

Ajánlott laza, kényelmes ruhában érkezni.

 

A légzésfunkciós vizsgálat kockázatai

A vizsgálat teljesen biztonságos és fájdalommentes. Az erőltetett, mély légzés esetenként enyhe szédülést okozhat, ami a vizsgálat után gyorsan múlik.

 

Ha az elmúlt egy hónapban szívinfarktusa volt vagy műtéten esett át, tájékoztassa róla orvosát, aki mérlegeli a vizsgálat elhalasztását.

KULCSSZAVAK
spirometria  |   légzés  |   tüdő  |   tüdőkapacitás  |   COPD  |   asztma  |   légzészavar
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREINK

emmibm

 

sz2020 also infoblokk