egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A hasfal veleszületett vagy szerzett gyenge pontjain kialakuló előboltosulás a sérv, amelynek egyik leggyakoribb formája a lágyéksérv (hernia inguinalis).

 

A lágyéksérv az idő múlásával egyre nagyobb lesz: a folyamatot megállítani vagy visszafordítani nem lehet, csak műtéttel gyógyítható.

 

Bármely belső szerv (zsiger) anatómiai helyzetéből való kitüremkedését vagy előesését sérvnek (hernia) nevezzük. Sérv létrejöhet valamely veleszületett vagy az élet során keletkezett (szerzett) nyíláson keresztül is. Lágyéksérvben a belek egy nyíláson keresztül a lágyékterületen türemkednek ki.

 

A férfiaknál az alhason, a combhajlatok felett kétoldalt található a kb. 3-5 cm hosszú és 1 cm átmérőjű lágyékcsatorna, amelynek belső nyílása a hasüreg, külső nyílása a bőr alá vezet. Ez a hasfal gyenge pontja, ezért a sérv gyakran itt alakul ki (indirekt sérv). A lágyéksérv az esetek egynegyedében mindkét oldalon kialakul. A herezacskóba leérő sérvet hernia scrotalisnak nevezzük. A lágyéksérvek csoportjába tartozik a férfiaknál ritkábban előforduló combsérv (hernia femoralis) is, amely a nagyerek mentén, a combcsatornán lép ki a combhajlatba.

 

A lágyéksérv a felnőtt lakosság körülbelül 5 százalékát érinti, férfiaknál négyszer-ötször gyakoribb, mint nőknél.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha nem történik meg időben a sérv műtéti kezelése, a sérv kizáródhat. A sérvkizáródás jelei: heveny görcsös hasfali és hasi fájdalom, amit gyakran hányás kísér. Ha ezt észleli, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Kizáródás esetén pár óráig fennáll az esélye, hogy műtét nélkül is megszüntethető a kizáródás, de több idő elteltével a kizáródott bélszakasz elhalhat, ami életveszélyes állapothoz vezet.

 

Amennyiben a lágyéksérv műtétjét követően gyulladást, váladékozást, sebszétválást, vérömlenyképződést vagy bélműködési zavart tapasztal, ne várjon a következő orvosi kontrollig, hanem azonnal jelentkezzen a műtétet végző kórházi osztályon!

 

A lágyéksérv műtéti kezelése

A lágyéksérvműtét célja a sérv és a sérv által okozott panaszok megszüntetése, valamint a súlyos szövődmények megelőzése a meggyengült hasfal megerősítésével.

 

A lágyéksérvműtét elvégezhető:

 

 • hagyományos módszerrel a hasfal felől,
 • laparoszkópos technikával,
 • miniplasztikai eljárással (kis sérveknél).

 

A lágyéksérv kezelése legtöbbször egynapos sebészeti ellátás keretében történik. Speciális műtéti előkészítés nem szükséges, ugyanakkor amennyiben a műtéti területen gyulladás vagy fertőzés észlelhető, a beavatkozásra csak annak kezelését és gyógyulását követően kerülhet sor.

 

A műtéti érzéstelenítés módja az alkalmazott műtéti technikától függ. Bizonyos műtéti eljárások esetén bőrbe adott helyi érzéstelenítőt vagy a gerinchez közeli (spinális vagy epidurális) érzéstelenítést alkalmaznak.

 

A lágyéksérv műtéti rekonstrukciója a sérvkapu zárásával (varrat) vagy a hasfali hiány pótlásával történhet. A hiány pótlása a beteg saját szövetével vagy szövetbarát műanyagból készült hálóval biztosítható.

 

Nyitott műtét

A műtét során a sebész lágyéktájon kb. 6-8 cm hosszú bőrmetszést ejt a sérv oldalán, majd a sérvtömlőt kipreparálja, a nyakánál megnyitja, végül eltávolítja. A sérvtartalom a hasüregbe kerül visszahelyezésre, majd a sérvkaput feszüléstől mentes varrattal vagy speciális szövetbarát műanyag háló beültetésével zárja (manapság ez az elterjedtebb műtéti technika a kisebb kiújulási arányra való tekintettel).

 

A gyógyulás során a kötőszöveti rostok átszövik, erős heget képezve. Ezt követően a hasfalat alkotó rétegek és a bőr is zárásra kerül.

 

Laparoszkópos műtét

A beavatkozás során első lépésként a hasüreget gázzal (szén-dioxiddal) fújják fel, hogy a műtétet végző sebész könnyebben hozzáférjen a hasi szervekhez, majd három kis metszést vágnak a hason, és ezeken keresztül végzik el a sebészi rekonstrukciót. A műtét során a sebész visszahelyezi a sérvtartalmat a hasüregen belülre, zárja a sérvkaput, és egy nem felszívódó, szintetikus hálót rögzít a lágyékcsatorna hátsó falára. Az itt képződő hegszövet belenő a háló lyukaiba, az így kialakuló erős, ellenálló réteg meggátolja a sérv kiújulását.

 

Szempontok a technika megválasztásában

A módszert a műtétet végző orvos határozza meg a sérv típusának, elhelyezkedésének függvényében, figyelembe véve az esetleges korábbi betegségeket, műtéteket. Minél kisebb a sérv, annál könnyebben végezhető el a beavatkozás, és annál kisebb eséllyel alakulhatnak ki szövődmények. Technikai nehézséget a már hegesedett, nagy méretű sérvek okozhatnak. Tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, és a sérvkötő viselése is csak átmeneti megoldást jelent, a sérvet kizárólag műtéttel lehet véglegesen megoldani.

 

A korai teljes terhelhetőség igénye esetén, amikor először műtendő, egyoldali lágyéktáji sérv a diagnózis, a laparoszkópos sérvműtét az elsőként választandó műtéti megoldás.

 

A hálóbeültetés (feszülésmentes műtéti eljárás) utáni kiújulási arány alacsonyabb, mint feszülő varratokkal végzett műtét után.

 

A gyermekkori lágyéksérvek – mivel fejlődési rendellenesség talaján alakulnak ki – eltérő műtéti megoldást indokolhatnak.

 

Lehetséges szövődmények

A lágyéksérv megfelelő műtéti kezelésével teljes gyógyulás érhető el. Ugyanakkor bizonyos állapotokban – például egyes anyagcserezavarokban, dohányzó betegeknél, illetve a hasűri nyomás tartós emelkedettsége esetén – a lágyéksérv kiújulhat. A nem kezelt lágyéksérv bélösszenövést, gyulladást, székrekedést, bélelzáródást okozhat. Ha nem történik meg idejekorán a lágyéksérv sebészeti ellátása, a sérv megnövekedhet, és akár ki is záródhat, ami az életet veszélyeztető állapotot jelent, és azonnali műtéti beavatkozást igényel.

 

Mint minden műtéti beavatkozás, a lágyéksérvműtét sem teljesen kockázatmentes.

 

A sérv súlyosságától függően a beavatkozás szövődményekkel járhat, amelyek az alábbiak lehetnek:

 

 • idegsérülések,
 • érsérülések,
 • az ondóvezeték sérülése,
 • hólyag- és bélsérülés,
 • a herezacskó vizenyője,
 • gennyesedés,
 • a beültetett háló kilökődése (igen ritka szövődmény),
 • a beültetett háló zsugorodása,
 • vérömleny képződése,
 • lágyéktáji fájdalom.

 

Az új sebészeti technikák alkalmazásával azonban a szövődmények előfordulása is jelentősen csökkent, a háló kilökődésének vagy a seb fertőződésének a kockázata az orvosi utasítások betartása mellett alacsony.

 

Lágyéksérvműtét utáni teendők

Lágyéksérvműtét után – a műtéti technika, valamint az érzéstelenítés módjától függően – általában aznap, esetleg másnap felkelhet a beteg. Néhány napig normális a fáradtságérzés és a hasi fájdalom a metszések helyén. Az átlagos gyógyulási idő kb. négy hét, de a műtét után 6 hétig fontos a hasfal kímélése, tartózkodás a nehéz fizikai munkától, a nehéz tárgyak emelésétől.

 

A hagyományos műtétet követő első hétben könnyű testmozgás, rövid séta megengedett, és javasolt szorosabb alsónadrág viselése. A második héten már a könnyű fizikai munka és a gépjárművezetés is megengedett, a harmadik héten a beteg visszatérhet a normális aktivitásához. A műtét utáni negyedik héten megkezdhető a teljes – műtét előtti – terhelés.

 

A laparoszkópos beavatkozást követően a beteg gyorsabb felépülésre számíthat. Így a műtét után 7-10 nappal az operált általában már teljesen terhelhető, eredeti munkáját folytathatja, fizikai munkát végezhet, sportolhat. Ez fontos szempont lehet sportolók, fizikai munkát végzők, utazók, színészek, stb. esetében.

 

A mozgásprogram elkezdése előtt érdemes tanácsot kérni a műtétet végző szakorvostól, háziorvostól vagy gyógytornásztól.

 

A műtét után egy hónappal sebészeti kontrollvizsgálaton kell megjelenni, valamint fél-egy év múlva záró sebészeti vizsgálatra kerül sor.

 

KULCSSZAVAK
hasfal  |   sérv  |   lágyéksérv  |   combsérv  |   indirekt sérv  |   hernia  |   hernia inguinalis  |   kitüremkedés  |   előboltosulás  |   sérvkizáródás  |   sérvkapu
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít