egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A láz a legfeljebb 37 Celsius fokos normál emberi testhőmérséklet 38 Celsius fokra, vagy a fölé való emelkedése. A 37 és 38 Celsius fok közötti tartomány a hőemelkedés.

 

A láz közvetlenül az agyban található agyalapi mirigy (hipotalamusz) működése következtében jön létre, mely a hőtermelés-hőleadás közti egyensúlyt különféle okok következtében megváltoztatja a szervezetben. A hőleadás csökkentése érdekében a hajszálerek összehúzódnak, az izmok tónusa pedig – az emelkedett testhőmérséklet függvényében – folyamatosan gyors változásokon megy keresztül (remegés). Ilyenkor a pulzusszám nő, a folyadék- és sóveszteség jelentőssé válhat, ugyanis a magasabb testhőmérséklet fokozottabb párologtatást eredményez.

 

A különféle betegségek eltérő lázmenettel bírnak, azaz a lázas állapot lehet vissza-visszatérő, súlyos gyulladások mellett állandó és lehet nagyban ingadozó, vagyis szeptikus is, ami súlyos sürgősségi állapotra utalhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A COVID-19 fertőzés okozta világjárvány megjelenésével a lázzal járó megbetegedések fokozott figyelmet és elővigyázatosságot igényelnek. Az ajánlott óvintézkedések megtartása mellett kérje háziorvosa segítségét a tünetek kezelésében, és amennyiben az új koronavírus-fertőzés gyanúja igazolódik, a szükséges járványügyi intézkedések megtételében.

 

Fentieken túl, minél hamarabb forduljon orvoshoz, ha a lázas állapothoz az alábbi tünetek társulnak:

 

  • tarkómerevség,
  • érzékelési zavarok,
  • hányás,
  • hasi fájdalom,
  • légzési nehézségek,
  • bőrkiütések,
  • fényérzékenység,
  • görcsök.

 

A láz mérése

A lázmérésre többféle eszköz áll rendelkezésünkre: a hagyományos folyadékos lázmérőtől a digitális készülékeken át, a modern, testfelülethez való érintés nélkül mérő, infravörös lázmérőkig. Az új koronavírus-járvány idején ez utóbbi eszköz kiemelt jelentőséggel bír a megelőzésben és a gyors diagnosztikában egyaránt, egyre gyakrabban találkozhatunk vele közösségi terekbe, oktatási vagy egészségügyi intézményekbe belépve is. Nagy előnye, hogy higiénikus módon ad pontos képet testünk hőmérsékletéről, ami rendkívül fontos információ a koronavírus-fertőzések szempontjából.

 

Hónaljban 37,2, szájban 37,5, végbélben pedig 38 Celsius fok az a határ, amely fölött hőemelkedésről, illetve lázról van szó.

 

Az ismételt mérést mindig ugyanott – fülben, szájban, hónaljban vagy a végbélben – végezzük, annak érdekében, hogy a hőmérséklet változásáról megfelelő képet kaphassunk. Noha minden hőmérő használati előírása más – bővebb információ a mérési időről a használati utasításokból kapható –, fontos szabály, hogy a mérést sose szakítsuk meg, ne vegyük ki a mérési idő letelte előtt az eszközt, hogy megnézzük, mit mutat, mert így hibás értéket kapunk.

 

A lázas állapotot kiváltó okok

Leggyakrabban különféle vírusos vagy bakteriális fertőzések, illetve azok következtében megjelenő gyulladások idéznek elő lázas állapotot. Lázzal járhat többek között az új koronavírus-betegség, az influenza, a nátha, a fül-, arcüreg-, homloküreg-gyulladás, a húgyúti fertőzések, a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, az elfertőződött sérülések, stb.

 

A lázas állapot kezelése

A lázas állapot gyógymódját a kiváltó okok kezelése jelenti. Ezen túlmenően a lázat recept nélkül is kapható lázcsillapító gyógyszerrel és vizes borogatással lehet csillapítani – a kiváltó okok kezelésével egyidejűleg. Azonban maga a láz egy természetes reakció, ami a fertőzéssel vagy gyulladással való megküzdés részét képezi, így a tüneti kezelés azokban az esetekben ajánlott, amikor nagyon magas (39 Celsius fok feletti) láz mérhető, vagy ha hosszabb ideje tart, illetve ha a beteg közérzetét, általános állapotát a lázas állapot jelentősen rontja.

 

Általánosságban elmondható, hogy a lázcsillapítás magas láz esetén, illetve tartós láz kialakulásának megelőzésére ajánlott, mert ilyenkor a szervezet járulékos károsodását idézheti elő (sokk, kiszáradás, illetve a szervezet túlzott igénybevétele). Szívbetegségek esetén a láz, illetve a következtében tapasztalható pulzusszám-növekedés a lázcsillapítást hamarabb indokolttá teheti, mint szívproblémáktól mentes betegek esetében.

 

Láz esetén különösen fontos a fokozott folyadékbevitel, a beteg elhelyezését illetően a megfelelő, kellemes hőmérsékletű helyiség, kényelmes, laza ruházat, a túlzott „bebugyolálás” általi hőterhelés kerülése, a fokozott pihenés és az ágynyugalom. Szükség esetén vizes („állott vizes”) borogatás a homlokon, csuklón, bokán. Magas, tartós láz esetén hűtőfürdő is alkalmazható, mint a fizikális lázcsillapítás módszere.

 

Láz gyermekkorban

A láz kíséretében fellépő tarkó-, illetve nyakmerevség csecsemők, kisgyermekek esetében sürgős orvosi segítséget igényel, miként a többszöri hányás, a folyadékfogyasztás megtagadása és a láz mellett tapasztalható feltűnő aluszékonyság is. A három hónaposnál kisebb gyerekek esetében minden lázas állapot orvosi beavatkozást igényel.

 

Lásd még: Láz gyermekkorban

KULCSSZAVAK
láz  |   hőemelkedés  |   hőleadás  |   lázgörcs  |   tarkómerevség  |   lázmenet  |   lázmérés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít