egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A tetvek élősködő rovarok, háromféle típusuk ismert: fej-, ruha- és lapostetvek. A lapostetű (pthirus pubis) pajzs alakú vérszívó rovar, amely általában a szőrszálakba kapaszkodva, vagy a bőrbe fúródva fordulhat elő a fanszőrzeten, a hónaljban, a has és a végtagok szőrzetén, illetve a szakállon és bajuszon – ritkább esetben a szempillákon és szemöldökön.

 

A kifejlett lapostetvek hozzávetőleg 2 mm hosszúak, sárgásszürke vagy sötétvöröses színűek. Hat lábuk van; az elülső két láb nagyobb, mint a hátsó négy, ezért közelről nézve kissé rákszerűek. Petéiket a szőrszálakhoz tapasztva rakják le, amelyek 6-10 nappal a peterakás után kelnek ki. A visszamaradó petehéj fehéres színű.

 

Az emberen élősködő vérszívó tetvek világszerte előfordulnak, ez alól hazánk sem kivétel.

 

A lapostetű-fertőzés főbb tünetei 

A fertőződést követően néhány hétbe telhet, míg a tünetek jelentkeznek. A legjellemzőbb tünet a viszketés, kifejezetten a nemi szervek környékén. Az irritáció általában éjszaka erősebb, mivel a tetvek éjjel aktívabbak. További tünetek lehetnek az apró kékes foltok a bőrön, illetve finom, szemcsés törmelék vagy vérfoltok megjelenése az alsóneműn.

 

Mikor forduljon orvoshoz? 

Amennyiben a fent említett tünetek tapasztalhatók, mindenképp tanácsos a háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni.

 

A lapostetű terjedése

A lapostetvek általában fertőzött emberrel történő szoros testi kapcsolat útján terjednek. Szőrszálról másznak szőrszálra, ugrani, repülni nem tudnak. Terjedésük leggyakoribb módja a szexuális érintkezés. Másfajta szoros testi érintkezés – például ölelés és csók – szintén terjesztheti a tetveket. Ritkább esetekben ruhák, törölközők és ágyneműk közös használata révén is átjuthatnak egy másik ember testére.

 

A lapostetű lehetséges szövődményei

A lapostetű-fertőzés kezelés nélkül – túl a viszketésen és az esztétikai problémákon – szem- és bőrproblémákat okozhat. A bőrön folyamatosan megjelenő sebek és irritációk miatt bakteriális fertőződés alakulhat ki. A szemet érintő tünetek pedig akkor jelentkezhetnek, ha a szempillák fertőződnek meg lapostetűvel. Ebben az esetben kötőhártya-gyulladás léphet fel, ezen kívül megjelenhet még enyhe láz és kimerültség is.

 

A lapostetű diagnosztizálása 

Az orvos fizikai vizsgálatot végez, az érintett testtájak átvizsgálásával a szakember viszonylag könnyen megállapíthatja a fertőzöttséget. Egyes szakemberek ultraibolya fényt, vagy mikroszkópot is használnak a pontos diagnózis felállításához.

 

A lapostetű kezelése

Tisztálkodással vagy borotválással nem lehet teljes mértékben megszabadulni a lapostetűtől, mert szaporodásához akár egy pete is elegendő. A lapostetű-fertőzés kezelése tetűírtó krémmel, kenőccsel vagy samponnal lehetséges. Az orvos, illetőleg gyógyszerész segít a megfelelő szer kiválasztásában, melyek használati módja esetenként eltérő lehet. Előfordulhat, hogy csak a fertőzött területen, de az is, hogy az egész testre kiterjedően kell a szert alkalmazni.

 

A kezelést általában egy héttel később ismételni szükséges, hogy az esetlegesen túlélő, illetve a megmaradt petékből frissen kikelt egyedek biztosan elpusztuljanak.

 

Egyes esetekben, gyermekeknél és várandósoknál szükség lehet egyedi terápiára. Amennyiben a szem környéke is érintett a fertőzésben, különös óvatossággal kell eljárni, illetve speciális szer alkalmazására lehet szükség.

 

Mivel a legtöbb esetben a fertőzés nemi úton terjed, ezért a fertőzött személy partnerét is kezelni kell. A kezelés nem lesz eredményes, ha az érintett személy szexuális partnerét (partnereit) nem tájékoztatják és kezelik. Egyidejűleg kezelni szükséges az egy háztartában élő személyeket is még akkor is, ha azok nem mutatnak tüneteket. A ruhák, ágyneműk és törülközők fertőtlenítő mosását, vasalását is el kell végezni.

 

A lapostetű-fertőzés megelőzése

A fertőződés megelőzésének alapja a megfelelő személyes higiénia és a lakókörnyezet, valamint a különböző háztartásbeli textíliák tisztántartása, rendszeres mosása. A megelőzésben továbbá fontos szerepet játszhat a megfelelő szexuális partner megválasztása is. Kerülni kell a nemi kapcsolatot, beleértve az ölelést és a csókolózást bárkivel, aki fertőzött lehet.

 

Ha lapostetvességre utaló jeleket, tüneteket észlel partnerén, átmenetileg tartózkodjanak a szoros testi érintkezéstől, valamint az ágynemű és törölközők közös használatától is.

KULCSSZAVAK
lapostetű  |   tetvesség  |   viszketés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít