Liszteriózisnak a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, viszonylag ritka betegséget hívjuk. Az egészséges, jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át, viszont a magzatok, csecsemők, várandós nők, 70 évesnél idősebbek, a gyenge immunrendszerű emberek esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség súlyosabb, akár életveszélyes lefolyása.
A liszteriózis főbb tünetei
Egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező embereknél rendszerint nem vált ki tünetet a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, az érintettek gyakran észre sem veszik a fertőzést. Néha influenzára, gyomor-bélhurutra (gastroenteritis) jellemző tünetek jelennek meg.
Idősekben vagy legyengült immunrendszerű egyénekben azonban súlyos betegség alakulhat ki. Az első tünetek már a fertőzött élelmiszer fogyasztását követő napon felléphetnek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok csak hetek, esetleg hónapok elteltével jelentkeznek. Az általános tünetek alapján sokszor nehéz megkülönböztetni a liszteriózist az egyéb élelmiszerfertőzésektől.
A tünetek a következők lehetnek:
- láz,
- izomfájdalom,
- fejfájás,
- fáradtság,
- hányinger,
- hányás,
- hasmenés,
- elszíneződött vizelet,
- hasi görcsök.
Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, akkor agyhártyagyulladás alakulhat ki, melynek tünete: fejfájás, tarkómerevség, zavartság, görcsök, eszméletvesztés, fényérzékenység. A súlyos esetek 20-30%-ában a fertőzés halált okoz.
Újszülöttekben a következő tünetek jellemzőek:
- láz,
- hányás,
- irritabilitás (ingerültség),
- az újszülött nem szopik,
- légzési nehézség.
Mikor forduljon orvoshoz?
Ha a liszteriózis tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról. A gyógyulás érdekében fontos a betegség korai felismerése és a kezelés mihamarabbi elkezdése. Későn felismert betegség esetén a kezelés eredménytelen lehet.
Várandósság esetén enyhe tünetek esetén is fel kell keresni a háziorvost vagy a szülész-nőgyógyász szakorvost, mert vetélés is bekövetkezhet, vagy a születendő gyermek súlyosan megbetegedhet.
Ha agyhártyagyulladás tüneteit észleli magán, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a112-t és kérjen mentőt!
A liszteriózis kialakulásának okai
A liszteriózist a Listeria monocytogenes nevű baktérium fertőzése okozza. A Listeria baktérium a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium, leginkább a természetes vizekben és a talajban található meg, illetve állatok is hordozhatják bélcsatornájukban – anélkül, hogy ők megbetegednének. Élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb mennyiségű baktérium okoz.
Nagyobb a kockázata a liszteriózis kialakulásának az alábbi egyének körében:
- várandós nők és magzatuk,
- 70 év feletti életkor,
- legyengült immunrendszerű emberek (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek).
A Listeria baktériummal az ember leggyakrabban a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával fertőződhet meg. Sokféle élelmiszerben előfordulhat, de a fertőzés szempontjából kockázatot jelentenek:
- azonnali fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek;
- nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek;
- lágysajtok (feta, brie, camembert stb.);
- nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények;
- nyers halak, füstölt lazac;
- nyers zöldségből készült saláták.
A baktérium alacsony hőmérsékleten is képes szaporodni, így a hűtőszekrényben is, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet.
Ritkábban a fertőzés előfordulhat fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók), vagy szennyezett anyagokkal való érintkezés útján, pl. fertőzött takarmány, föld, széklet stb.
A liszteriózis diagnosztizálása
A fertőzést mikrobiológiai vizsgálatokkal – a Listeria baktériumok tenyésztésével vagy mikroszkópos vizsgálattal – állapítják meg vérből, gerincvelői folyadékból; a várandós kismamáknál a méhlepény vizsgálatával.
A liszteriózis kezelése
A fertőzés antibiotikummal kezelhető, mely súlyos esetben kórházi körülmények között történik.
A liszteriózis megelőzése
A liszteriózis elkerülése érdekében a következőket lehet tenni:
- magas kockázatú ételek fogyasztásának mellőzése;
- lejárt felhasználhatóságú élelmiszerek fogyasztásának kerülése;
- frissen készített ételek fogyasztása;
- ételek alapos sütése, főzése (az étel belsejének hőmérséklete is érje el a 75°C-ot legalább 2 percig);
- az ételek felmelegítése gőzölésig;
- hűtést igénylő ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig;
- maradék ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 24 óráig;
- hűtőszekrényben a nyersanyagok tárolása elkülönítve a készételektől;
- a hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4°C-ot (ennél magasabb hőmérséklet kedvez a baktérium elszaporodásának);
- az általános higiénia betartása (pl. kézmosás az étel elkészítése előtt, hűtőszekrény rendszeres fertőtlenítése stb.).
A Listeria baktériumok hő hatására könnyen elpusztulnak, a főtt ételek ezért csak abban az esetben szennyeződhetnek, ha kezelésük vagy tárolásuk során a higiénia nem volt megfelelő.
Liszteriózis várandósság alatt
Várandós kismamáknál még az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva- vagy koraszüléshez vezethet. Újszülötteknél a fertőzés agyhártyagyulladást okozhat.