egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Liszteriózisnak a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, viszonylag ritka betegséget hívjuk. Az egészséges, jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át, viszont a magzatok, csecsemők, várandós nők, 70 évesnél idősebbek, a gyenge immunrendszerű emberek esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki a betegség súlyosabb, akár életveszélyes lefolyása.

 

A liszteriózis főbb tünetei

Egészséges, megfelelően működő immunrendszerrel rendelkező embereknél rendszerint nem vált ki tünetet a listeria baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása, az érintettek gyakran észre sem veszik a fertőzést. Néha influenzára, gyomor-bélhurutra (gastroenteritis) jellemző tünetek jelennek meg.

 

Idősekben vagy legyengült immunrendszerű egyénekben azonban súlyos betegség alakulhat ki. Az első tünetek már a fertőzött élelmiszer fogyasztását követő napon felléphetnek, de gyakran előfordul, hogy a panaszok csak hetek, esetleg hónapok elteltével jelentkeznek. Az általános tünetek alapján sokszor nehéz megkülönböztetni a liszteriózist az egyéb élelmiszerfertőzésektől.

 

A tünetek a következők lehetnek:

 

Ha a fertőzés eléri az idegrendszert, akkor agyhártyagyulladás alakulhat ki, melynek tünete: fejfájás, tarkómerevség, zavartság, görcsök, eszméletvesztés, fényérzékenység. A súlyos esetek 20-30%-ában a fertőzés halált okoz.

 

Újszülöttekben a következő tünetek jellemzőek:

  • láz,
  • hányás,
  • irritabilitás (ingerültség),
  • az újszülött nem szopik,
  • légzési nehézség.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a liszteriózis tüneteit tapasztalja, azonnal forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról. A gyógyulás érdekében fontos a betegség korai felismerése és a kezelés mihamarabbi elkezdése. Későn felismert betegség esetén a kezelés eredménytelen lehet.

 

Várandósság esetén enyhe tünetek esetén is fel kell keresni a háziorvost vagy a szülész-nőgyógyász szakorvost, mert vetélés is bekövetkezhet, vagy a születendő gyermek súlyosan megbetegedhet.

 

Ha agyhártyagyulladás tüneteit észleli magán, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a112-t és kérjen mentőt!

 

A liszteriózis kialakulásának okai

A liszteriózist a Listeria monocytogenes nevű baktérium fertőzése okozza. A Listeria baktérium a környezetünkben általánosan jelen lévő baktérium, leginkább a természetes vizekben és a talajban található meg, illetve állatok is hordozhatják bélcsatornájukban – anélkül, hogy ők megbetegednének. Élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb mennyiségű baktérium okoz.

 

Nagyobb a kockázata a liszteriózis kialakulásának az alábbi egyének körében:

  • várandós nők és magzatuk,
  • 70 év feletti életkor,
  • legyengült immunrendszerű emberek (alkoholisták, cukorbetegek, kemoterápiás kezelés alatt állók, AIDS-esek, egyéb krónikus betegek).

 

A Listeria baktériummal az ember leggyakrabban a baktériumot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával fertőződhet meg. Sokféle élelmiszerben előfordulhat, de a fertőzés szempontjából kockázatot jelentenek:

 

  • azonnali fogyasztásra kész (Ready-to-eat, RTE) élelmiszerek;
  • nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült termékek;
  • lágysajtok (feta, brie, camembert stb.);
  • nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények;
  • nyers halak, füstölt lazac;
  • nyers zöldségből készült saláták.

 

A baktérium alacsony hőmérsékleten is képes szaporodni, így a hűtőszekrényben is, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet.

 

Ritkábban a fertőzés előfordulhat fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezés útján (elsősorban juh, kecske, ló, sertés, házi szárnyasok, rágcsálók), vagy szennyezett anyagokkal való érintkezés útján, pl. fertőzött takarmány, föld, széklet stb.

 

A liszteriózis diagnosztizálása

A fertőzést mikrobiológiai vizsgálatokkal – a Listeria baktériumok tenyésztésével vagy mikroszkópos vizsgálattal – állapítják meg vérből, gerincvelői folyadékból; a várandós kismamáknál a méhlepény vizsgálatával.

 

A liszteriózis kezelése

A fertőzés antibiotikummal kezelhető, mely súlyos esetben kórházi körülmények között történik.

 

A liszteriózis megelőzése

A liszteriózis elkerülése érdekében a következőket lehet tenni:

 

  • magas kockázatú ételek fogyasztásának mellőzése;
  • lejárt felhasználhatóságú élelmiszerek fogyasztásának kerülése;
  • frissen készített ételek fogyasztása;
  • ételek alapos sütése, főzése (az étel belsejének hőmérséklete is érje el a 75°C-ot legalább 2 percig);
  • az ételek felmelegítése gőzölésig;
  • hűtést igénylő ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 5 napig;
  • maradék ételek tárolása hűtőszekrényben legfeljebb 24 óráig;
  • hűtőszekrényben a nyersanyagok tárolása elkülönítve a készételektől;
  • a hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4°C-ot (ennél magasabb hőmérséklet kedvez a baktérium elszaporodásának);
  • az általános higiénia betartása (pl. kézmosás az étel elkészítése előtt, hűtőszekrény rendszeres fertőtlenítése stb.).

 

A Listeria baktériumok hő hatására könnyen elpusztulnak, a főtt ételek ezért csak abban az esetben szennyeződhetnek, ha kezelésük vagy tárolásuk során a higiénia nem volt megfelelő.

 

Liszteriózis várandósság alatt

Várandós kismamáknál még az enyhe lefolyású megbetegedés is vetéléshez, halva- vagy koraszüléshez vezethet. Újszülötteknél a fertőzés agyhártyagyulladást okozhat.

KULCSSZAVAK
listeriosis  |   élelmiszer-fertőzés  |   Listeria monocytogenes  |   halvaszületés  |   koraszülés  |   vetélés  |   agyhártyagyulladás  |   Ready-to-eat (RTE) élelmiszerek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít