egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

A terhesség megszakítását a betöltött 24. terhességi hét előtt abortusznak nevezzük. A művi vetélés, a terhességmegszakítás a külső, orvosi beavatkozás hatására megvalósuló abortusz.

 

Magyarországon a terhesség megszakítását jogilag az 1992. évi LXXIX. törvény a magzati élet védelméről szabályozza. A törvény leszögezi, hogy a terhességmegszakítás nem a családtervezés és a születésszabályozás eszköze, a fogantatással induló magzati élet tiszteletet és védelmet érdemel.

 

Terhességmegszakítás orvosi javallatai lehetnek: 

 

 • az anya életét veszélyeztető súlyos betegség,
 • genetikai javallat alapján végzett abortusz,
 • a magzat élettel összeegyeztethetetlen rendellenessége.

 

Terhességmegszakítás nem orvosi javallatai lehetnek:

 

 • A terhes nő a 12. terhességi hétig maga dönthet a terhesség megszakításáról. 

 • A terhesség a 13-18. terhességi hét között akkor szakítható meg, ha:

  • a terhesség nemi erőszak következménye,
  • a terhes nő korlátozottan cselevőképes vagy cselekvőképtelen,
  • a terhes fiatalkorú,
  • diagnosztikus tévedés esetén (későn azonosították a terhességet).

 

A terhesség megszakítása – a terhesség előrehaladottságának függvényében – orvosi „tablettás” (Magyarországon nem engedélyezett módszer), illetve műtéti úton lehetséges.

 

Mind az orvosi tablettás, mind pedig a műtéti beavatkozás a méhnyak tágításával kezdődik. A folyamat során használhatók gyógyszerek vagy egyre nagyobb átmérőjű fémpálcák, melyekkel fokozatosan tágítható a méhnyak. Azoknál, akik még nem szültek, általában speciális rostokból álló pálcát helyeznek a méhszájba, mely nedvesség hatására fokozatosan megduzzad.

 

Orvosi „tablettás” abortusz

Magyarországon nem engedélyezett és nem alkalmazott módszer. A gyógyszeres terhességmegszakítás a műtéti változat alternatívája, kétlépcsős folyamat: az első tabletta blokkolja azoknak a hormonoknak a termelését, melyek a terhesség fennmaradásához szükségesek. A 24-48 óra elteltével adandó második tabletta erőteljes méhösszehúzódást, ezáltal művi vetélést idéz elő. A beavatkozást követően az orvosnak meg kell győződnie az abortusz teljességéről.

 

A gyógyszeres terhességmegszakítás esetén előfordulhat hiányos, fizikailag nem teljes abortálás; erős vérzés; hasi, esetenként erős, hátban jelentkező fájdalom; illetve a beavatkozást követően felléphetnek bizonyos fertőzések – bár ez utóbbiak előfordulása meglehetősen ritka.

 

Műtéti abortusz

Az eljárás során az embriót és a méhlepényt leggyakrabban vákuum segítségével távolítják el (vákuum-aspiráció). Ahhoz, hogy a vákuum-aspiráció elvégezhető legyen, a méhnyakat fémpálcák segítségével fokozatosan tágítják fel altatásban. A rövid, hozzávetőleg 15 perces beavatkozás a terhesség 12. hetéig hajtható végre, melynek végeztével, néhány órás megfigyelést követően a nő elhagyhatja a kórházat vagy klinikát. A 12. hét után a vákuumos eljárás már nem alkalmazható.

 

Középidős terhesség megszakítása esetén gyógyszeres vetélésindukciót végeznek, mely eljárás csak kijelölt szülészeti intézményekben végezhető. Ebben az esetben a nyakcsatorna gyógyszeres (prosztaglandin-E2) tágítását gyakran ozmotikus tágítókkal egészítik ki, és a méhtevékenységet nagy dózisú méhösszehúzó szer (oxytocin) alkalmazásával váltják ki. A vetélés lezajlása után a méhlepényt és a visszamaradó részeket műtéti úton (küret) távolítják el.

 

Terhességmegszakítás lehetséges szövődményei

A műtéti terhességmegszakítás során előfordulhat a méh falának komoly sérülése, illetve a beavatkozást követő erős vérzés. A magzati részek esetleges visszamaradása a későbbiek során gyulladást okozhat.

 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a műtéti abortusz befolyásolhatja a jövőbeni teherbeesés esélyeit, emellett néhány esetben kapcsolat volt kimutatható a korábbi műtéti terhességmegszakítás és a koraszülés között. A több ízben végrehajtott, nem vákuumos műtéti abortusz következménye lehet a méhfal belső felületének hegesedése, mely a későbbi teherbeesést nagyban megnehezítheti.

KULCSSZAVAK
abortusz  |   terhességmegszakítás  |   művi abortusz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít