Okostányér iskolás gyermekeknek

A táplálkozás minőségének óriási jelentősége van: a krónikus betegségek 70-80%-a az egészségtelen étrend miatt alakul ki. Az egészséges táplálkozás nem a lemondásról, sokkal inkább a változatosságról szól: az étrendben minden élelmiszer helyet kaphat ésszerű mennyiségben.

 

Az Okostányér® elnevezésű magyar módszer irányelveit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége állította össze a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlásával.

 

Lásd még: Egészséges táplálkozás

 

Az iskolások (6–17 évesek) számára kidolgozott Okostányér® az alapvető négy élelmiszercsoportról ad útmutatást – gyümölcs, zöldség, gabonafélék, valamint hús, hal, tojás, tej és tejtermékek –, amelyeknek minden nap szerepelnie kell az étrendben, ezen kívül felhívja a figyelmet a megfelelő folyadékbevitelre, a cukor, só, zsiradék mérséklésére, illetve az ajánlott mozgásmennyiségre is.

 

Gyümölcsök, zöldségek

A gyümölcsök és zöldségek létfontosságú tápanyagok forrásai, különösen értékes a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk. Ezek a tápanyagok segítenek az egészséges testtömegünk megőrzésében, és hozzájárulnak ahhoz, hogy egészségesek és energikusak legyünk.

 

Elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ajánlott, de ezek mellett lehet enni szárított, gyorsfagyasztott vagy esetleg konzerv gyümölcsöket, illetve gyorsfagyasztott és tartósított zöldségféléket, savanyúságokat (pl. savanyú káposzta, uborka) is.

 

Naponta legalább 4 adag (1 adag kb. 70 g) zöldség vagy gyümölcs ajánlott, ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen (a burgonya nem számítható be a napi 4 adagba).

 

Gyümölcsök: alma, körte, szilva, barack, narancs, grapefruit, banán, szőlő, kivi, dinnye, eper, áfonya; befőttek; aszalt gyümölcsök (pl. mazsola, almachips); 100%-os gyümölcslevek; olajos magvak (pl. dió, mandula).

 

Zöldségek: spenót, sárgarépa, brokkoli, fejes saláta, paradicsom, paprika, uborka, édesburgonya, sütőtök, zöldborsó, zöldbab, cékla, retek, hagyma, karalábé, karfiol, burgonya, lencse, csicseriborsó, fejtett bab.

 

Néhány jó tanács:

 

  • egyél minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket (paradicsom, sárgarépa, brokkoli);
  • fogyassz száraz hüvelyeseket levesek, főzelékek, saláták, krémek formájában (bab, lencse, csicseriborsó, szója);
  • burgonya legfeljebb minden második nap kerüljön a tányérodra;
  • egyél gyümölcsöt salátaként vagy desszertként tízóraira, uzsonnára;
  • fogyassz kis maréknyi sótlan olajos magvat hetente legalább 2 alkalommal (dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag).

 

Gabonafélék

A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek fontos részei az egészséges táplálkozásnak, hozzájárulnak testünk energiaellátásához, emellett értékes vitaminokat és rostokat is tartalmaznak.

 

Gabonafélék: kenyerek, péksütemények, gabonapelyhek (pl. zab- és kukoricapehely), müzlifélék, tészták, rizs, barna rizs, köles, bulgur, kuszkusz, pászka, extrudált kenyér, puffasztott búza, tönkölybúza, kétszersült, tortilla.

 

Néhány jó tanács:

 

  • egyél 3 adag (50 g vagy 1 péksütemény) gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag teljes értékű legyen.
  • a finomított gabonaféléket helyettesítsd teljes értékűekkel (teljes kiőrlésű, barna lisztből készült kenyérrel, kiflivel, zsemlével, tésztával, keksszel, gabonapehellyel, barna rizzsel);
  • részesítsd előnyben a durum- vagy barna lisztből készült tésztát;
  • válassz cukormentes vagy minél kevesebb cukrot tartalmazó gabonapelyhet, müzlit.

 

Hús, hal, tojás, tej és tejtermékek

Ezek a termékek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, valamint többféle vitamin és ásványi anyag forrásai (pl. a tej és tejtermékek kalcium--, a húsfélék vastartalma értékes). A tengeri halak (makréla, lazac) és egyes hazai fajták (busa) egészségünket védő zsírokat (omega-3 zsírok) is tartalmaznak.

 

Húsok: pl. csirke, pulyka, sertés, borjú.

Felvágottak: pl. sonka, csemege karaj.

Tejtermékek: pl. körözött, joghurt, kefir, sajtok.

Tej és tejes italok: pl. turmixok, kakaó.

Tojásételek: pl. rántotta, főtt tojás.

Halak: pl. szardínia, tonhal, lazac.

 

Néhány jó tanács:

 

  • fogyassz minden nap tejet és tejterméket;
  • részesítsd előnyben a zsírszegény sajtokat;
  • minden héten kerüljön a menüdbe teljes értékű fehérjékben gazdag élelmiszer (sovány húsok, tojás);
  • hetente legalább egyszer egyél tengeri halat vagy busát, kecsegét, pisztrángot;
  • hetente legfeljebb egyszer fogyassz belsőséget (pl. máj);
  • minden főétkezésed tartalmazzon teljes értékű fehérjét.

 

Folyadékok

Szomjoltásra legalkalmasabb az ivóvíz (csapvíz, ásványvíz). Gyümölcs- és zöldségleveket, cukortartalmú teákat, üdítőitalokat, turmixokat, tejes italokat csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben ajánlott inni; az energiaitalok fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, többek között magas koffein- és cukortartalmuk miatt.

 

Alkoholtartalmú italok fogyasztása gyermekkorban tilos.

 

Jó tanács:

 

  • igyál naponta legalább 8 pohár folyadékot, melyből legalább 5 ivóvíz legyen.

 

Minél kevesebb só, cukor, zsiradék

A túl sok só, zsír és cukor árt az egészségnek: túlsúlyhoz, szívbetegségekhez, fogszuvasodáshoz vezethet, ezért célszerű minél kevesebbet fogyasztani ezekből.

 

Jó tanácsok:

 

  • hetente legfeljebb csak két-három alkalommal egyél édességet, desszertet, nagy zsírtartalmú élelmiszereket (torta, keksz, tejszínes jégkrém, zsíros sajt, kolbász, majonéz);
  • hetente legfeljebb egyszer egyél bő zsiradékban sült ételeket (rántott hús, sült krumpli, lángos).

 

Minél több mozgás!

Az iskolás korosztály számára naponta legalább 60 perc mozgás javasolt.

 

Jó tanács:

 

  • válassz számodra élvezetes mozgásformát, és csináld egyhuzamban legalább 10 percig, majd fokozatosan növeld az időtartamot.

 

A személyre szóló energiakalkulátor és az adagolási útmutató az alábbi oldalról tölthető le.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Zsírok

Szénhidrátok

Fehérjék

Kapcsolódó tartalmak

egeszsegvonal logonngyk logo

Készült az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” kiemelt projekt keretében.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
Az oldalt működteti: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ
Együttműködő partner: Belügyminisztérium

Minden jog fenntartva © 2025

SSL ClassC

sz2020 also infoblokk