egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A megfázás vagy nátha a leggyakoribb betegségek közé sorolható. A gyermekek évente akár tízszer is elszenvedhetik, a felnőttek körében pedig átlagosan 2-4 alkalommal köszönt be a kellemetlen, orrot, torkot, felső légutakat érintő vírusos megbetegedés.

 

A jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel az egyszerű megfázást kiemelten fontos megkülönböztetni a COVID-19 betegségtől és az influenzától (lásd még: Szezonális légúti betegségek).

 

A COVID-19-fertőzés enyhe formája – különösen a védőoltásban részesültek esetén – okozhat náthaszerű, banális tüneteket, ezért kiemelten fontos, hogy lehetőleg akkor se menjen közösségbe, ha enyhe tüneteket mutat!  A teendőkről COVID-19-fertőzés gyanúja esetén külön cikkben olvashat.

 

A megfázás tünetei

A náthát elsősorban orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás kíséri, ám előfordulhat láz és köhögés is. Fontos megkülönböztetni a megfázást a COVID-19-fertőzéstől és az influenzától. Ebben segíthet azoknak a tüneteknek a felismerése, amelyek kifejezetten ezekre a betegségekre jellemzők, ám a megfázásra nem:

 

  • hidegrázás,
  • izomfájdalmak, ízületi fájdalmak,
  • torokfájás,
  • száraz, kínzó köhögés,
  • hasfájás, hasmenés.

 

A fenti tünetek jelentkezése esetén valószínűsíthető, hogy a náthát okozó vírusoktól eltérő kórokozók okozzák a betegséget (lásd még: COVID-19 betegség, Influenza). A fejfájás az egyszerű megfázásra ritkán jellemző, a szokatlan, fájdalomcsillapítóra kevésbé enyhülő, visszatérő fejfájás gyakrabban jelez egyéb fertőző megbetegedést.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Több napja fennálló étvágytalanság, illetve elmaradó folyadékpótlás, hányás, kínzó, szűnni nem akaró fejfájás, mellkasi fájdalom vagy gyomorfájdalom, légzési nehézségek, lázkiütés vagy tíz napon túl tartó tünetek esetén forduljon háziorvosához.

 

Ha a tünetek között előfordul nyaki vagy tarkótájéki merevség, sürgősen orvosi segítségre lehet szükség! Asztmásoknak, cukorbetegeknek és szívproblémákkal küzdőknek különösen fontos odafigyelni a fenti, súlyosabb tünetekre.

 

A megfázás lehetséges okai

A megfázás tüneteit több száz vírus okozhatja, amelyek általában a rhinovírusok, adenovírusok vagy a koronavírusok csoportjába tartoznak.

 

Az okok közé tartozhat a vírusok számára kedvező feltételek jelenléte is, amelyek megkönnyítik – a szervezetbe bejutva – szaporodásukat. A hűvösebb időnek nem megfelelő öltözet, a piszkos kezek, a nem megfelelő személyi higiénia a vírusfertőzések számára mind kedvező körülményeket teremtenek.

 

A megfázás kezelése

„Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap” – tartja a mondás, és ebben van is valami. A megfázásra ugyanis nincs gyógyszer, az egyszerű náthát az egészséges immunrendszer rendre képes legyőzni. A természetes gyógyulási folyamat mellett tüneti kezelésre van lehetőség, ami az orrdugulás vagy orrfolyás tüneteinek, a fejfájásnak, láznak stb. enyhítéséből állhat.

 

Betegség esetén fontos a pihenés (ágynyugalom!) meleg környezetben és a lehető legtöbb folyadék fogyasztása. A zöldségben-gyümölcsben gazdag, ugyanakkor finomított szénhidrátokban (édességek, kenyér- és tésztafélék stb.) szegény étrend szintén segíthet a megfázás mielőbbi leküzdésében. Továbbá jótékony hatású lehet – torokfájás esetén – a langyos sós vízzel való gargalizálás, „orrproblémákra” pedig az inhalálás.

 

Fontos tudni, hogy megfázásra antibiotikumot szedni teljesen hiábavaló, lévén nem bakteriális, hanem vírusos betegségről van szó. Vírusok ellen az antibiotikumok nem hatnak, ellenben a túlzott antibiotikum-használat segíti a gyógyszereknek ellenálló baktériumtörzsek kialakulását (lásd még: antibiotikum-rezisztencia).

 

Megfázás csecsemőkorban és kisgyermekeknél

A megfázás csecsemő-, illetve kisgyermekkorban általában gyakoribb – és nemritkán súlyosabb tüneteket produkál. Ennek oka, hogy a kicsik immunrendszere még fejlődésben van, nem találkozott elegendő számú kórokozóval, így szervezetük még nem képes gyorsan felismerni a fertőzést. Ehhez jön még az a fentebb már jelzett tény is, hogy a megfázást akár több száz különböző vírus is okozhatja, ami tovább nehezíti a célzott immunválasz kialakulását.

 

Csecsemőkorban fontos a megfázástól szenvedő gyermek orrváladékának folyamatos eltávolítása (orrszívóval), a testhőmérséklet gyakori ellenőrzése, szükség esetén (38 fokos láz felett) a csuklón állott vizes hűtőborogatás alkalmazása és a megfelelő folyadékpótlás. A kiszáradás veszélye esetükben fokozottan fennáll! Nagyon magas láz (39 fok, illetve a felett) mindig kérjen segítséget gyermekorvosától! Az orvosi ellátás megkezdéséig hűtőfürdő alkalmazható.

 

Kisgyermekkorban az orrszívó már nem szükséges, de a gyakori orrfújás igen. Ezenkívül náluk már alkalmazhatók sóoldatos orrcseppek az orrváladék felhígítására. A különféle orrnyálkahártya-lohasztó orrcseppek alkalmazása viszont kerülendő, mert ezek a legritkább esetben segítenek, ellenben olyan mellékhatásokat produkálhatnak, mint a szapora szívverés, idegesség vagy álmatlanság.

 

Csecsemő-, illetve kisgyermekkorban különösen figyelni kell a köhögés jellegére, mert esetükben a megfázás nemritkán kruppal társul, amit szintén egy vírus okoz. A krupp esetében a légcső és a hörgők megduzzadnak, így a légzés fizikailag is akadályozottabbá válik. Csikorgó, hörgő, sípoló, furcsa köhögés esetén haladéktalanul gyermekorvosi segítségre van szükség!

 

Megfázás várandósság alatt

A megfázást, illetve egyéb légúti megbetegedéseket okozó vírusokkal terhesség idején is számolni kell. A tünetek közül a láz az, ami aggodalomra adhat okot, a lázas állapot ugyanis növeli a különféle magzati rendellenességek kialakulásának veszélyét. Az első trimeszterben főként velőcsőzáródási rendellenességet, míg a harmadik trimeszterben koraszülést idézhet elő.

 

Várandósság alatti láz esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

 

A megfázás lehetséges szövődményei

Az esetek nagy százalékában a megfázásos vagy influenzaszerű tünetek 7-10 nap alatt komolyabb kezelés nélkül is megszűnnek. Mindazonáltal az elhanyagolt, „ki nem feküdt” megfázás különféle, akár súlyos, például baktériumok általi ún. felülfertőzés veszélyét hordozza. Ezek lehetnek tüdőgyulladás, középfülgyulladás, arcüreggyulladás stb. Ezért fontos időt szakítani a betegség kipihenésére.

 

Ha a megfázás fentebb ismertetett tünetei egy hét múltán sem enyhülnek, illetve ha súlyosabb tünetek jelentkeznek, kérjen segítséget háziorvosától.

 

Légúti betegségek megelőzésének lehetőségei

A szezonális légúti megbetegedések megelőzésének lehetősége elsősorban a kórokozó vírusok kerülését jelenti. Nem tanácsos már fertőzött, enyhe tüneteket mutató emberrel érintkezni, ellenben fontos a higiéniai alapszabályok betartása: helyes kézmosás, saját evőeszközök, edények használata, az évszaknak megfelelő öltözködés stb.

 

Ezenkívül lényeges odafigyelni az immunrendszer támogatására, vagyis az egészséges táplálkozásra, valamint a folyadék- és vitaminbevitelre – különös tekintettel a C-vitamin és a D-vitamin megfelelő mennyiségének fogyasztására.

KULCSSZAVAK
orrfolyás  |   orrdugulás  |   légúti betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít