egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellékvese a vesék felső pólusán található páros szerv, amely belső elválasztású – azaz hormonokat termelő – mirigyként a hormonrendszer részét képezi. A mellékvese a külső kéregre és a belső velőállományra osztható; a kéregállomány szövettanilag és funkcionálisan további három részre tagolható. Rosszindulatú daganatok a mellékvese kéreg-, illetve velőállományában is kialakulhatnak.

 

A mellékvesekéreg-carcinoma 1 millióból 1-2 embert érint évente, nőkben gyakrabban jelenik meg. A betegség rossz kórjóslatú, kimenetét döntően az határozza meg, hogy milyen stádiumban diagnosztizálják a daganatot, mekkora a kiterjedése, adott-e már áttéteket. Amennyiben a sebészi eltávolításkor a daganat 5 cm-nél kisebb, a tokja ép, nem adott még áttéteket és reagál a mitotan kezelésre is, akkor az 5 éves túlélés 20-30%.

 

A phaeocromocytoma (mellékvesevelő-daganat) katekolamint (szív- és érrendszerre ható hormonok) termelő daganat, mely a mellékvesevelő úgynevezett kromaffin sejtjeiből indul ki (ritkán a szimpatikus idegrendszeri ganglionok sejtjeiből is kiindulhat). Előfordulása 0,3-0,8/100 000 lakos, a magasvérnyomásos betegek 0,1-0,5%-ában mutatták ki. Bármely életkorban előfordulhat, 10%-a gyermekkorban alakul ki.

 

Korai felismerése esetén végleges gyógyulás érhető el, fel nem ismert esetekben azonban életveszélyes szív- és agyi érrendszeri szövődményeket okozhat. A műtéti eltávolítást követően – a rosszindulatú eseteket leszámítva – a betegek többsége meggyógyul, kiújulás kevesebb mint 10%-ban történik. Rosszindulatú daganat esetében 1-2 éven belül, de akár 5-15 évvel a daganat eltávolítását követően is kialakulhat visszaesés (recidíva).

 

Lásd még: Mellékvese és betegségei

 

A mellékvese rosszindulatú daganatainak tünetei

A mellékvesekéreg-carcinomák 50%-a nem jár hormontúltermeléssel, ilyenkor általános tünetek (láz, fogyás, fáradékonyság, étvágytalanság), valamint hasi vagy háti fájdalom a jellemző. A hormontermelő daganatok leggyakrabban androgéneket (nemi hormonokat) termelnek, de előfordulnak mineralokortiokoid és kortizoltermelő tumorok is, így ezekben az esetekben az adott hormon túltermelése esetén jellemző tünetek alakulnak ki (lásd még Cushing-szindróma, Conn-szindróma).

 

Mellékvesekéreg-carcinomára utalhatnak az alábbi tünetek:

 

 

A phaeocromocytoma legfőbb tünete az állandósult vagy epizódikusan (paroxysmálisan) jelentkező magas vérnyomás, a vérnyomáskiugrással járó epizódok között a vérnyomás normális tartományban van. A magas vérnyomásos epizódok a gyógyszeres kezelésre gyakran alig reagálnak, és homlok- vagy tarkótáji fejfájással, verejtékezéssel járhatnak. Ha a vérnyomás kiugróan magas, akár súlyos agyvérzést, szívinfarktust, aorta aneurysma rupturát, hirtelen szívhalált is okozhat. A magas vérnyomáshoz társulhat mellkasi-, hasi fájdalom, nehézlégzés, remegés, hányás, szédülés, látászavar is.

 

A phaeocromocytoma további jellemző tünetei az alábbiak:

 

  • szapora szívdobogás (palpitatio) érzés;
  • magas vércukorszint (hyperglykaemia);
  • fehérjevizelés (proteinuria);
  • elsápadás;
  • nyugtalanság, szorongás, pánik;
  • felálláskor vagy álló helyzetben kialakuló alacsony vérnyomással járó rosszullétek (orthostaticus hypotonia).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fent részletezett tünetek tartósan fennállnak, és nincsen rájuk egyértelmű magyarázat, keresse fel háziorvosát, aki gondoskodni fog a szükséges vizsgálatok elvégzéséről vagy a szakrendelésre történő beutalásról.

 

A mellékvese rosszindulatú daganatainak kiváltó okai

A mellékvesekéreg-carcinoma örökletes tumorszindróma (Beckwith–Wiedemann-szindróma, Li–Fraumeni-szindróma) részjelensége is lehet, vagy újonnan (sporadikusan) is kialakulhat. Sporadikus esetben eredete tisztázatlan, az esetek egy részénél bizonyos kromoszómákon mutattak ki genetikai eltéréseket.

 

A phaeocromocytoma 75-90%-ban újonnan jelentkezik, 10-25%-ban családi halmozódást mutat. Örökletes esetekben családi halmozódású tumorszindrómákhoz társulhat (MEN-2, von Hippel–Lindau-szindróma, neurofibromatosis 1-es típusa, Sturge–Weber-szindróma, sclerosis tuberosa).

 

A mellékvese rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása

Mellékvesekéreg-carcinoma esetén körültekintő anamnézisfelvétel, képalkotó vizsgálatok (UH, MRI, CT, izotóppal jelölt koleszterinszcintigráfia), laboratóriumi vizsgálatok (hormonszintek, ionszintek), fizikális vizsgálat és perkután aspirációs vékonytű-biopszia segíthet a diagnózis felállításában.

 

Phaeocromocytoma esetén részletes anamnézisfelvétel és fizikális vizsgálat, a katekolaminok és azok metabolitjainak vizsgálata a vérplazmában és a vizeletben, plazma kromogranin A-szint kimutatás, képalkotó vizsgálatok (hasi ultrahang, CT, MRI, szcintigráfiás vizsgálatok) lehetnek szükségesek, illetve örökletes phaeocromocytoma gyanú esetén genetikai vizsgálat is eredményes lehet.

 

A mellékvese rosszindulatú daganatainak kezelése

Mellékvesekéreg-carcinoma esetén a daganat sebészi eltávolítása szükséges, majd azt követően mitotan kezelést alkalmaznak, amely a tumorsejtek szteroid-bioszintézisét gátolja, késleltetheti a kiújulást és az áttétek kialakulását. Operálhatatlan esetekben kemoterápia javasolt. Sugárkezelés csak a csontáttétek okozta fájdalom csillapítására hatásos.

 

Phaeocromocytoma esetén előzetes gyógyszeres kezelést (alfa- és béta-blokkolókkal) követően sebészi eltávolítás javasolt. Operálhatatlan esetekben a gyógyszeres terápia mellett alfa-metil-L-thyrozin terápia alkalmazható, amely csökkenti a katekolamintermelő sejtek működését. Kombinált kemoterápiás kezeléssel változó mértékű, rövid ideig tartó remisszió érhető el. A sugárterápia a csontáttétek fájdalmának enyhítésére alkalmazható.

 

KULCSSZAVAK
mellékvese  |   rosszindulatú  |   daganat  |   mellékvesekéreg  |   carcinoma  |   mellékvesevelő  |   pheocromocytoma  |   phaeochromocytoma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít