egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mellékhere-gyulladás (epididimitis) a herék mögött tapintható, féregszerűen feltekeredett páros szerv gyulladása. Ez a szerv a hímivarsejtek érésében, tárolásában és az ondófolyadék előállításában játszik szerepet.

 

A gyulladást gyakran bakteriális fertőzés okozza, amely antibiotikummal kezelhető. A mellékhere-gyulladás a heretáji fájdalmak leggyakoribb oka a felnőtt járóbeteg-ellátásban.

 

A mellékhere-gyulladás tünetei

A mellékhere-gyulladás során a mellékherék megduzzadnak és fájdalmasak lesznek. 

 

Kísérőtünetek:

 

  • herezacskó bőrének kipirulása,
  • hőemelkedés vagy láz;
  • ondóürülési zavar,
  • vizelési nehézség,
  • genny ürülése a húgycsőből.

 

A herék érintettsége esetén (epididimo-orhitis) a herék fájdalma és duzzanata, a prosztata érintettsége esetén (epididimo-prosztatitisz) alhasi, gáttáji fájdalom csatlakozhat a tünetekhez.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Hirtelen jelentkező heretáji fájdalom esetén, heretáji duzzanat vagy dudor tapintásakor, illetve a herék méretének vagy alakjának megváltozásakor keresse fel a háziorvosát, vagy a területileg illetékes urológiai szakrendelést!

 

A heréken tapintható dudor felveti a hererák gyanúját, de az időben felismert hererák gyógyítható!

 

A mellékhere-gyulladás leggyakoribb okai

A mellékhere-gyulladást kiváltó okok függenek az életkortól, szexuális aktivitástól (pl. rendszeres, védekezés nélküli anális közösülés), az alapbetegségektől (pl. jóindulatú prosztatamegnagyobbodás) és egyéb orvosi beavatkozásoktól (pl. tartós húgyúti katéter).

 

Fiataloknál a mellékhere-gyulladást a szexuális úton terjedő betegségek (STD) kórokozói idézik elő, leggyakrabban a chlamydia vagy gonorrea, kevésbé gyakoriak a trihomonas és gardnerella vaginalis kórokozók. Szintén fiatalkorban a vírusos eredetű mumpsz is okozhat mellékhere-gyulladást.

 

Idősebb korban az E. coli és a pseudomonas fajok válnak gyakoribbá. A kórokozókon kívül mellékhere-gyulladást okozhat sérülés vagy autoimmun megbetegedés is.

 

A mellékhere-gyulladás lehetséges szövődményei

A kezeletlen mellékhere-gyulladás a tünetek elhúzódásával és a gyulladás továbbterjedésével járhat, terméketlenséghez vagy szervelhaláshoz is vezethet. A mellékhere-gyulladás szövődményei lehetnek az alábbiak.

 

Heretályog esetén a szervezet a tartósan fennálló mellékhere-gyulladást körbeveszi egy kötőszövetes burokkal a továbbterjedés elkerülése céljából, azonban ez további problémákhoz vezethet.

 

A hereinfarktus a tüneteit tekintve hasonlíthat a herecsavarodáshoz, és egyben a here elvesztésével fenyegető állapot.

 

Szövődményként termékenységi problémák is jelentkezhetnek, ilyenkor a mellékhere-csatornák elzáródása következtében a spermiumszám lecsökken (oligozoospermia) vagy akár meg is szűnhet a spermiumürítés (azoospermia). Lásd még: Meddőség férfiaknál

 

A herék sorvadását feltehetőleg a hosszan fennálló vérellátási zavar, a herék megnövekedett hőmérséklete és a fennálló húgyúti fertőzés okozhatja.

 

Sipolyképződés (fisztulaképződés) akkor jön létre, ha a kötőszövet nem képes teljesen körbevenni a tályogot, és az utat tör magának, például a bőrön a külvilág felé.

 

Akut mellékhere-gyulladást követően visszatérő mellékhere-gyulladás, krónikus mellékhere-gyulladás és herefájdalom is jelentkezhet.

 

A mellékhere-gyulladás diagnózisa

Elsődleges a herék fizikális vizsgálata, amit általában ultrahangos vizsgálat követ. Orvosa továbbá kérhet vér- és vizeletvizsgálatokat, illetve nemi úton terjedő kórokozó gyanúja esetén a kórokozó pontos beazonosítására irányuló tesztek.

 

A mellékhere-gyulladás kezelése

A terápia a betegség súlyosságától függ, a legtöbb páciensnek nem szükséges kórházi kezelés.

 

Az orvos javasolhatja:

 

  • antibiotikum szedését,
  • gyulladáscsökkentő szereket,
  • hideg borogatást,
  • a herék polcolását.

 

Mellékhere-gyulladás esetén – ha orvosa úgy véli, hogy szexuális úton terjedő kórokozók állnak a betegség hátterében – a szexuális együttléttől tartózkodni kell. Ebben az esetben partnerének is szüksége lehet kezelésre. A nagyon intenzív megerőltetéssel járó sportot (pl. nehéz súlyok emelése) kerülni kell a gyógyulás időtartamáig.

 

A mellékhere-gyulladás megelőzése

Fontos az elővigyázatos szexuális élet és a herék kímélete. A húgyúti katétert viselők esetében annak rendszeres tisztítása is lényeges.

 

Mellékhere-gyulladás gyermekeknél és időseknél

A mellékhere-gyulladás leggyakrabban késő serdülőkorban jelentkezik, azonban előfordul szexuális életet nem élő fiatalabb fiúknál is. Az aktív szexuális életen kívül a megerőltető fizikai aktivitás és a mellékherét ért sérülés (pl. bicikli- vagy motorbaleset) is okozhat mellékhere-gyulladást.

 

Bakteriális mellékhere-gyulladás a vizeletelvezető rendszert érintő anatómiai elváltozások miatt is kialakulhat. Szexuális életet nem élő fiúknál mikoplazma okozhatja a mellékhere-gyulladást, de a kórokozók között előfordulhatnak adenovírusok és enterovírusok is. Gyermekeknél gyakran előfordul, hogy vizeletből nem mutatható ki a kórokozó, illetve ilyen esetekben antibiotikumra is kevésbé reagálnak.

 

A gyermekekkel ellentétben az idősek mellékhere-gyulladásával együtt gyakran bakteriális eredetű húgyúti fertőzést is ki lehet mutatni, amely antibiotikumra általában jól reagál. Idősebb férfiaknál sok esetben jóindulatú prosztatamegnagyobbodás áll a háttérben.

KULCSSZAVAK
mellékhere  |   mellékhere-gyulladás  |   herefájdalom  |   heretáji duzzanat  |   heretáji érzékenység
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít